Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Стапяне на чисто желязо

<< < (10/20) > >>

x_name41:
човека иска да си направи електромагнит а вие му предлагате да си прави електрожен. Кратко и ясно отговарям: добър електромагнит се прави от ферит ;D

пп. а между другото ми трябва стопилка от катран ;D

@praktik:

--- Цитат на: x_name41 в Ноември 28, 2013, 04:41:14 pm ---човека иска да си направи електромагнит а вие му предлагате да си прави електрожен. Кратко и ясно отговарям: добър електромагнит се прави от ферит ;D

пп. а между другото ми трябва стопилка от катран ;D

--- Край на цитат ---
Казах вече, че си намерих за електромагнита желязо. Интересува ме и трафа модифицираният, а и как може да се направи, като да е възможно да се ползава и като заваръчен.

@praktik:

--- Цитат на: Радико в Ноември 28, 2013, 12:26:51 am ---45/S = нам./ волт.  Много проста формулка, но с напълно достатъчна точност за изчисляване намотките на трансформатор.
 "S" ти е сечението на ядрото на магнитопровода измерено в квадратни сантиметри. Значи ако средното бедро на магнитопровода е 9х5 см = 45см2. намотките са по една на волт. Ако е 6х6 см. или 36 квадрата разделяме 45 на 36 и получаваме 1.25 намотки на волт, или 5 намотки за 4 волта.  Това маи сме го дъвкали някъде тук във форума. Иначе сигурен съм, че после някой колега ще изкара "PDF" с формулите от по два реда по 72 знака на ред. Който го кефи да си смята по тях. Аз цял живот съм смятал с това просто уравнение и все ми ставаха трафовете.

--- Край на цитат ---

Мерси за полезната информация, но как се изчислява мощността на трафа, примерно колко намотки трябва да се навият на първичната, с каква квадратура сечение на проводниците, при условие че магнитопровода е 9х5см2а искаме мощността на трафа да е примерно 600VA.

krasias:
Прочети тук най лесно става с таблици http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_57_spisak.htm

@praktik:

--- Цитат на: krasias в Ноември 28, 2013, 05:55:34 pm ---Прочети тук най лесно става с таблици http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_57_spisak.htm

--- Край на цитат ---
Това което разбрах, е че за сечение на магнитопровода 5х9см2 намотките на първичната трябва да са 220, по волт на намотка. Но каква трябва да е квадратурата на проводника във първичната, за мощност500VA.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия