Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Стапяне на чисто желязо

<< < (9/20) > >>

hyparh:
По формулата на Радико:

45/S = нав./волт
S = 6,8 x 3,5 = 23,8 cm2
45/23,8 = 1,89 ≈ 1,9 нав./волт

Което значи, че моята вторична дава към 1,1V. Ако вземем минималната мощност за тези трафове (900W), понеже не съм сигурен точно колко е моя, то изходният ампераж ще може да достигне малко над 800.

krasias:
hyparh тая формула не може да се приложи в случая при такъв голям ток на празен ход това означава че намотките на първичната са по малко с цел с по малко желязо да се получи по голяма мощност. А оттам следва че трафа е за кратковременен режим на работа. Този коефициент 45 е за продължителна работа а може да варира надолу зависи какъв траф искаш да направиш.

Радико:
Големият ток на празен ход може да е и поради голяма индуктивност. това се проверява лесно като свържеш кондензатор паралелно на първичната на трафа и измериш тока " ампермера да е преди първичната и преди кондензатора"
ако тока намалее вместо да се увеличи значи работата е ясна. Ако остане същият или се увеличи значи намотката е къса и харчи активна енергия, ако намалее индуктивността е голяма и тока е реактивен.
Всъщност защо не спрете да се втелясвате толкова аз в момента загрявам едни железца за да им измеря параметрите и използвам едно мизерно трафче от 50 вата с една смешно направена вторична намотка за няма 15 минути, и си работи перфектно.   

Иван Димов:
   Понеже тук всеки дава формули как да си направим трансформатор, нека и аз да кажа, че първия си електрожен го направих "на око". Понеже ми е точно "окото". Навивам първичната с повече жици - меря тока на празен ход. После развивам няколко навивки и пак меря. (Забележка: много навивки правят намотка, т. е. намотката е цялата бобина) Токът на първичната нормално е около 1 А, но може и да е по-малък или по-голям - кой както си го направи според изискванията си за топлинното му натоварване. Така чрез развиване на няколко навивки и мерене се установява нужния ток на празен ход. Трябва обаче да се следи колко точно са навивките за да може после входното напрежение 220 V да се раздели на броя навивки и така се намира колко точно е навивковото напрежение. После като знаем навивковото напрежение си навиваме спокойно вторичната за каквото напрежение ни е нужно като съобразяваме и топлинното натоварване на двете намотки по формулата - ток на квадрат по съпротивление на жицата. За по-големи токове се слага по-дебела жица. Самата жица на моя електрожен загрява поне 200 - 300W.
   Добре е и всеки начинаещ експериментатор да си купи или направи автотрансформатор - така ще си има каквото напрежение иска (от нула до 390V през 5 - 10V е моят).

hyparh:

--- Цитат на: Иван Димов в Ноември 28, 2013, 04:12:33 pm ---Добре е и всеки начинаещ експериментатор да си купи или направи автотрансформатор - така ще си има каквото напрежение иска (от нула до 390V през 5 - 10V е моят).
--- Край на цитат ---

Нямаш си представа колко работа ми върши автотрансформатора (някои го наричат вариак за кратко). Наистина отличен инструмент за различни експерименти. Тъкмо мисля да се спускам към гаража да го ремонтирам, че май му дадох прекалено много "жега", захранвайки три МОТ-а едновременно. Служат ми за захранване на големия ми тр-р на Тесла. Вариака има табло за управление и предпазители, но май и те не успяха да реагират навреме. Ще разглабям, дано е нещо по таблото, а не по трафа.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия