Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни
Генератор на нелинейна индуктивност
Иван Димов:
valex, не е сърцето ми - този звук сигурно е от записващото устройство или друг някакъв. Не вярвам тупкането да се чува чак през пода. Пък ти сигурно се шегуваш.
Сега нещо по темата - ще се самоцитирам:
--- Цитат ---Отговор #34 -: Октомври 24, 2013, 11:49:59 am »
Аз мисля, че за да направиш реплика, първо трябва да схванеш основния принцип. После всеки може да импровизира с електрониката. Според мен основният принцип е следният: Имаме две (2) бобини - една голяма и една малка. И двете пропускат ток само в една и съща посока (чрез диоди). Голямата бобина се енергизира с постоянен ток, следва прекъсване на тока чрез транзистор или по друг начин. При прекъсването на тока в голямата бобина, в малката се индуцира напрежение, което подкарва ток в същата посока (двете бобини са в индуктивна връзка). Малката бобина дава ток за самозахранване и ток за консуматора (свободна енергия).
Обобщено - примерно 10 V захранват голямата бобина. При прекъсването на тока, в нея напрежението става примерно 100 V. Ако малката бобина е с дължина на жицата една пета (1/ 5) от тази на голямата, то в нея напрежението ще е 20 V, което е повече от 10 V на входа. Така ще се върне част от тока и част ще остане в "излишък". Вярно е, че тези 100 V са пикови, но те ускоряват големи токове в по-късата вторична бобина и освен това са направени с малък разход на енергия - само за затваряне на транзистора (прекъсвача).
Истината е някъде там!
--- Край на цитат ---
Не знам защо се опитвате да копирате точно схемата на другите. За мен по-лесно ми изглежда сам да направя такава при положение, че съм разбрал принципа на действието. Бих се заел с това след като приключа с Тесла трансформатора - подобрих моя стара схема, която беше във форума, но я изтриха.
madsatbg:
--- Цитат на: Иван Димов в Ноември 09, 2013, 09:06:42 am ---
...... Не знам защо се опитвате да копирате точно схемата на другите...... За мен по-лесно ми изглежда сам да направя такава при положение, че съм разбрал принципа на действието. ..... приключа с Тесла трансформатора - подобрих моя стара схема, която беше във форума, но я изтриха.
--- Край на цитат ---
Интересно, повече от 100 години Тесла трансформатора е известен, но... никой не е успял да го повтори. :( Даже неговите съвременници, на които лично е разказвал.
Само подобряваме неговата схема. ;)
с извинение
Иван Димов:
Принципът на Тесла трансформатора е ясен. Сега остава да направим проста и надеждна електроника - малко търпение за да видим какво ще излезе. И нека не се подценяваме, аз имам девиз: "Ако наистина искаш, ще успееш!"
Скоро ще пробвам схемата и ще говорим в друг раздел.
valex:
Иван Димов
За този звук ли става на въпрос?
А за мен Тесла траф е всеки трансформатор (няма значение със сърцевина или не ), който работи с резонанс.
Основния проблем е постигането на резонанс в първичната и вторичната едновременно. И най-вече според мен е проблем размерите на вторичната намотка: трябва да е 1/4 от дължината на резонантната вълна. Най-лесно тези условия се постигат с разряд. В разряда има теоретично безкраен спектър на честоти и вероятността да се уцели подходящата е много голяма.
Това са неща за друга тема :)
krasias:
Иван Димов поздрави за принципа на работа на схемата много добре казано но не мислиш ли че в този случай бобините трябва да са на отделни сърцевини. Утре ще имам повече свободно време да помисля по сериозно по въпроса.Поздрави Краси.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия