Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни
Генератор на нелинейна индуктивност
valex:
madsatbg
Поляритета на С7 е така защото от долния му край напрежението е ниско (захранването на преобразувателя), а горния край е на изхода на преобразувателя. А изхода винаги ще е с по-високо напрежение от входа.
Атом не е прав, да прекъсва там захранването към 4069.
Нямам в момента при мен 4069. Измери с уреда на 'диод' дали има на входа връзка към Vcc и така ще се разбере дали има обратен диод там.
madsatbg:
--- Цитат на: valex в Октомври 25, 2013, 03:26:22 pm ---....
атом не е прав да прекъсва там захранването към 4069.
Нямам в момента при мен 4069. Измери с уреда на 'диод' дали има на входа връзка към Vcc и така ще се разбери дали има обратен диод там.
--- Край на цитат ---
Няма диод :(
п.с. И все пак за какво е този С7 там, където има променлиео напрежение?
В най добрия случай импулсно, ако има диод в мостчето /червената перемичка / .
valex:
Току що премерих една HCF4069 нa ST. от 13 към 14 си има диод на 0.799V. А има и диод към масата.
С7 има вариант (малък) да е резонансен кондензатор заедно с бобината Х3 Х4. И понеже индуктивността е голяма - голям е и кондензатора, а е полярен защото по-лесно се намират големи стойности полярни кондензатори и освен това е под напрежение, и може да се ползва в такъв случай в резонанс.
Другият вариант е, че все пак защитните кондензатори на 4069 действат като изправител. Горе се ограничават импулсите на напрежението на белите светодиоди + 0.799V, а отдолу на -0.799V.
madsatbg:
Здравей valex ,
отказа ли се от "вечното фенерче"?
Аз продължавам с разсъжденията и експериментите.
"Забравих да ти спомена, че при второто докосване на батерията белите светодиоди се запалват не когато се сложи батерията !!! а в момента, когато горния светодиод изгасва "
Бих искал да те попитам с каква програма мериш кадрите?
Искам да те помоля да видиш, след запалването на белите диоди в началото, по-нататък дали белите диоди изгасват за части от секундата и после светват, и така постоянно - светват по-дълго, а гаснат за много кратко, но поради инертността на камерата или окото се виждат като светещи непрекъснато.
поздрави
п.с. Схемата придоби този вид:
valex:
Направих някои експерименти с "мигалка" и преобразувател DC-DC. Чип HCF4069. Генераторите са с 220nF, 1M и 10uF, 100k. На сфетодиодите съм с 4.7к. Резултатите са следните:
7V избирам за база защото там някъде е напрежението на белите светодиоди (още не съм ги включил в схемата)
1. само мигалката на 7V харчи 6mA. При промяна на захранването не се променя много честотата на миганията (така че мигането не може да е критерии за промяна на захранването). Променя се яркостта на светодиодите (зален и червен) понеже съм сложил сравнително голямо съпротивление. Мигането е със запълване около 50-50%, а на видеото е примерно 20-80%. Може би трябва да се променят съпротивленията и кондензаторите пропорционално няколко пъти. Или пък да се пробва с 40106, който не можах да намеря в момента.
2. само DC-DC на 7V и празен ход харчи 5mA.
3. и двете схеми работят от 3V!!! (6mA) и нагоре.
4. само мигалката с 1000uF и заредена с 7V свети нормално около 3-4 sec. +2200 uF си свети нормално 11-12 sec. А гасне съвсем към 22 sec. Така че може първото включване на захранването когато светва само мигалката да се си свети само от заредените кондензатори докато не натисне бутона и да ги разреди.
5. конвертера с 125uH и 170uH работи нормално. Предполагам че и при по-големи промени на индуктивността ще продължи да работи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия