Начало > Реални резултати от експериментите
Опити с магнитен отоплител
Strashimir:
--- Цитат на: Иван Димов в Октомври 08, 2013, 12:28:15 pm --- Възможно е загубата на енергия да се дължи на жироскопичното спиране. Имам тема "Жироскоп действа като спирачка и нарушава ЗЗЕ". Електроните са жироскопи, а и вихровите токове май са неподвижни, т. е. веднъж създадени трудно се местят. Аз преди време правих опит да засека какъв ток се получава между краищата на вертикална медна тръба, в която се пуска да пада магнит. Оказа се абсолютно никакъв. Следователно вихровите токове не могат да се поместят от падащия магнит надолу. Прилагам рисунка.
--- Край на цитат ---
Пробвал ли си, вместо да свържеш двете сонди към краищата на тръбата, да забиеш едната сонда в мокра почва напоена със солен разтвор, а другата сонда да е закачена за тръбата?
Подвариант на това е и тръбата в другия край да е СЪЩО заземена...
Maistora52:
И.Димов и Страшимир - не сте в темата - обсъждаме магнитен Отоплител. Има подадени линкове и даже снимки... не се "отнасяйте" с жироскопи и солени разтвори!
Иван Димов:
Майсторе, обсъждаме ефективност на магнитен отоплител. Няма смисъл да правим магнитни спирачки, които не топлят достатъчно. Онзи мъж от видеото споменава, че двигателят му е три конски сили, което е около 2 kW. Трябва да замерим точно ефективност. И трябва да познаваме добре механизма на вихровите токове за да ги насочим в наша полза - иначе може да спират прекалено. И аз в един мой генератор се натъкнах на прекалено спиране без загряване - беше очевадно, но не съм правил точни замервания. Ако знаехме как точно стават електромагнитните взаимодействия, щеше да ни е по-лесно. А ние не знаем дори защо ако в един от два успоредни проводника пуснем постоянен ток наляво, в другия тръгва ток надясно.
Интересно е също как магнит виси над свръхпроводник. Това също показва, че вихровите токове са като жироскоп - не мърдат и носят тежестта на магнита. Ето и един сайт за магнит в медна тръба.
http://www.youtube.com/watch?v=E97CYWlALEs
oneman:
Maistora52,
Тръбата може да е "прерязана" само от към проводимост и пак да си е цяла за течността, която ще цилкулира.
Но Bat_Vanko е прав, че по определение вихровите токове ще се противопоставят на пораждащата ги сила.
Радико:
Иван Димов,
С повечето неща написани от теб тук в тази тема съм съгласен.
Само две малки подробности - понеже "малките камъчета обръщат колата"
Ти правил ли си лично експеримента с правите проводници и постоянния ток по тях, защото аз съм учил съвсем друго нещо по въпроса? Да не би да става дума за моментна индукция само. В противен случай говорим за постояннотоков трансформатор, който както знаем е химера.
А относно левитацията на магнит над свръхпроводник струва ми се, че тук токовете на Фуко нямат нищо общо със случая, по скоро ефектът е свързан с един фазов преход на веществата подобен на точката на Кюри. Този температурен преход се казва точка на Неел. Вещества изстудени под тази точка се превръщат в антиферомагнетици и се противопоставят много силно на приложеното магнитно поле. Впрочем това ми се струва подходящо за съвсем отделна тема.
Успех на всички.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия