Животът- начин на употреба! > Екология

Граждански контрол за чистота на въздуха, водата и храната

<< < (8/15) > >>

Радико:
знам го сайта за който говориш. това е точно сайта към който съм дал препратката. там предлагат по 3 вече готови растения за 10 лв. има и такива който предлагат семена по 100 за 3 лв. семената мисля, че може да се купят и засадят още сега. Аз лично няма да мога защото не съм в България в момента, но все ще измисля нещо.

paparosko:
Иван Димов,
По повод постинга ти за козунаците и използваните вредни съставки при направата им ми се случи следното:
Една приятелка на съпругата ми ни подари за Великден "Козунак Виенски с локум и стафиди", произведен от "КЛАС 3000" ЕООД база Хисаря.
Зачудих се, защо съпругата ми иска да хвърли козунака на боклука, когато изявих желание да си хапна от него. А тя ми тактиса етикета му пред очите и каза многозначително: Чети!
И ето какво прочетох, че съдържа този на глед апетитен козунак,

Състав: брашно пшенично, мая за хляб, микс за козунаци (захар, пш. брашно, палмова мазнина, сол, стабилизатор Гума Гуар, емулгатор рапс лецитин Е472, Е471, декстроза, суроватка на прах, брашно за набухване - картофено, царевично, ръжено, подсладител - захарин 41%, сукралоза 0,27%, разделително средство калциев фосфат, аромат, подправки, ензими, подобрител за брашно, Е300 оцветител бета каротин), локум 0,05%, стафиди 5%

Като го прочетох, онемях.
А бе, джанъм, к'ъв е тоя козунак без яйца и мляко, а за сметка на това отгоре пък и с всичкия този шибан излишен и убийствен МИКС ЗА КОЗУНАЦИ?!
Тия хора са за убиване.
Ама не е луд, който яде баницата..., да му се не види!
Мога само да кажа: За Бога, хора, не яжте преди да сте прочели съдържанието... То няма гаранция, че пише всичко, което се съдържа в храната, ама поне с това, което пише да се съобразява човек.

В крайна сметка от домашното по-хубаво няма, затова каквото (колкото) можем сами да си направим, кяр е!   

MrDeath:
Не си съвсем прав Радико! Още повече, че аз не се изразих най-добре.
Не си прав за натриевия цитрат. Това е сода + лимонена киселина. Всъщност от какво се получава няма никакво значение. Идеята е какво върши и какво всъщност върши. Т.е. баланса между полезно и вредно въздействие. От другата страна стои удобството за употреба. Ако искаш да си подсладиш чая - няма да я добра идея да чакаш много време да се кисне листото. Колко е трайността на такива екстракти? Ясно е, че можеш да си направиш една бутилка и да я сложиш в хладилника, но ако се налага да го подновяваш на 3 дни (примерно)?!
Това е че не намерих никакво описание на вреди от този регулатор. Т.е. не е сред най-вредните известни такива  ;)

Левцин е аминокиселина, която се води незаменима. Не се синтезира от човешкия организъм, ами трябва да се внесе  чрез храната. Широко разпространен е и влиза в състава на всички природни белтъци. Използва се и като добавка за спортисти.

Това е което пише. Въпросът ми е по-точно, знае ли някой нещо друго от намереното чрез нагугълване?
До колкото знам има специалисти във форума, затова попитах.
Въпросът за трайността на домашния екстракт описан от Радико също е актуален.
Хайде, че разсада на домати вече заминава и да подновя тарелките със стевия :)

П.П.
Благодаря edin. Грешката е моя и поправена.

Радико:
Истински верните отговори ще ги даде някой който вече го е пробвал екстрахирания разтвор. Трудно е да се развали поради простата причина, че няма калории т.е. не е хранителна среда не само за тебе, а и за микроорганизмите, аз ще пробвам и след време ще пиша ако не ме изпревари друг.

MrDeath:
Ще е добре някой, който има налични, или бърз достъп до растението (листата) да пробва. Доколкото разбрах твоите намерения Радико са в бъдещето. Ако ще се гледа реколта тази година, нямаме много време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия