Автор Тема: Граждански контрол за чистота на въздуха, водата и храната  (Прочетена 58656 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 977
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Тези изкуствени подсладители май са навсякъде. Донесоха ми втори козунак с Е952 - цикламова киселина. Този подсладител е от семейството на аспартама и е забранен в САЩ и Англия. Бил с нула калории. Че защо тогава трябва да го ядем? Издържал на висока температура и се отделял от бъбреците. Горките бъбреци! Синтетично произведен подсладител - защо трябва да ядем химия? Прилагам текст от този сайт:

http://gotvach.bg/n8-28484-Цикламат

Цикламат (Е952) (Cyclamate) (Синоними: sodium N-cyclohexylsulfamate) е хранителна добавка, синтетичен заместител на захарта. Той имитира вкусовите ефекти на захарта, подобно на останалите подсладители, с тази разлика, че е съдържа по-малко енергия от нея, в крайна сметка 0 ккал. Цикламатът спада към групата на т.нар. високоефективни подсладители - вещества, които са десетки или стотици пъти по-сладки от обикновената захар, в която група влизат аспартам (Е951), ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955), захарин (Е954), неотам и др.

Цикламатът е синтезиран през 1937 година и по-нататък се използва масово за нискокалоричен заместител на захарта, като е посочван за добра алтернатива за диабетици. Цикламатът е 30-50 пъти по-сладък от захарозата, в зависимост от концентрацията (зависимостта не е линейна) и обикновено е честа съставна част от консистенцията на комплексните заместители на захарта в таблетки.

Съществуват два вида от Е952 - натриев цикламат и калциев цикламат + цикламатна киселина. Най-често се използва натриев цикламат. Всички те, за разлика от захарина, нямат неговия метален привкус. Единственото им предимство пред захарина във вкусово отношение е, че цикламатът няма остатъчния метален привкус, който остава в устната кухина след консумацията на захарин.

По правило подсладителите се прибавят към храната за подобряване на вкуса. Подслаждащите консистенции, които са различни от захарта, се прибавят към храната или напитките с цел да се запази ниска хранителна стойност на консумираните неща или с други думи, да са по-нискокалорични. Официалната версия е, че синтетичните подсладители като цикламат, захарин, аспартам са добри за диабетици, но това става все по-спорен въпрос.

В момента цикламатът със своята 30 до 50 пъти по-голяма сладост от захарозата е най-слабият от използваните изкуствени подсладители. След проучвания, установили, че може да причини рак. През 50-те години на миналия век диетичните напитки масово включват в състава си смесица от захарин и цикламат.


През 1969 г. обаче е проведено лабораторно изследване върху мишки на хроничната токсичност, която показва, че тази смесица причинява рак на лабораторни плъхове. Специалисти се втурнаха да обясняват, че плъховете не са като човек и че по принцип са предразположени към подобни ракови образувания и като цяло животът им е по-къс от този при хората.

Така или иначе през 1970 г. цикламатът е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. В рамките на Стария континент цикламатът е забранен за употреба в Обединеното кралство, но е разрешен в много други европейски страни, включително и България. Днес повече от 55 страни все още одобряват употребата на цикламат.

Безопасна дневна доза

У нас подсладителите, които са разрешени за употреба при приготвяне на храни и напитки, се регулират в "Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните". В наредбата са посочени разрешените подсладители и максималните им концентрации. Цикламатът е разрешен в концентрации до 2500 mg/kg, а захаринът - в концентрации 3000 mg/kg.Счита се, че безопасната доза за човек е не повече от 0.8 г на ден. Химическата формула на цикламата е C6H13NO3S.Na

Къде се съдържа цикламат

Цикламата, подобно на повечето подсладители, масово се използва като евтина суровина в хранително-вкусовата индустрия. Може да го откриете в почти всеки артикул, на етикета на който стои пропаганда „0 калории”. Както вече споменахме, цикламатът е издръжлив на термична обработка, издържа високи градуси и масово се прилага в храни, приготвянето на които изисква подобна обработка. Той е съставна част на повечето от предлагани на пазара трапезни подсладители.

Цикламат може да откриете в съдържанието на различни евтини бонбони, вафли, безлкохолни напитки, шейкове, енергийни и спортни напитки, млечни продукти, мармалади и конфитюри, шоколади, студени чайове, зърнени закуски, всевъзможни сладкиши и печени продукти, пудинги и желета и дори в доста козметични продукти.

Ползи от цикламата

Здравословни ползи от употребата на цикламат няма и не случайно дори меката на хранителното инженерство - САЩ, е забранила употребата на подсладителя. По една или друга причина цикламат се използва и днес в България, като се влага във всевъзможни продукти.

Като плюс при употребата на цикламата се посочва и опазването здравината на зъбите и липсата на остатъчния метален привкус, който има след употребата на захарин. За някои плюс е още липсата на калории и това, че цикламат лесно се разтварят във вода и издържат много високи температури. Това прави цикламата подходящ за кулинарна употреба, защото храната може да се подслажда в процеса на приготвянето й.


Вреди от цикламат

За всеки нормален човек е логично да се запита как един подсладител може да е забранен в някои страни, а в други употребата му да е разрешена (предимно в Източна Европа). Нима вредата от цикламат не е константна навсякъде по света и не крие латентна опасност от поява на страшни болести след време. Защото действието на подсладителите не е мигновено, а те се натрупват в нашия организъм до момента, в който не се появи болестта.

Истината е, че производители и хранителни магнати не са особено заинтересовани от личното здраве на всеки един от нас. Акцентът е върху това, че цикламатът е евтин и на всичкото отгоре много подходящ за влагане във всевъзможни хранителни продукти, защото издържа на високи градуси.

След като в края на 60-те стана ясно, че цикламата е напълно способен да причини рак на лабораторни мишки, последвалите изследвания изведоха на бял свят, че подсладителят е крайно противопоказен за хора, които страдат от бъбречна недостатъчност. Подсладителят се получава чрез екстракция от cyclohexylamine и sulfamic киселина и това вещество се метаболизира в ограничена степен от бактериите в червата. При някои от нас се наблюдава намалена абсорбция от червата, а веществото се освобождава непроменено през бъбреците.

Цикламат, подобно на останалите синтетични подсладители е неподходящ за употреба и по време на бременност и кърмене.

Попадайки в стомаха, под действието на живеещите там бактерии цикламатът се превръща в циклахексаламин. Това е вещество, което не е изследвано и изучено окончателно, което най-вероятно е причината този заместител на захарта да е забранен в САЩ и някои от страните на ЕС.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 273
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Единственият безвреден подсладител и вече единственият разрешен за използване в Япония е екстракта от листата на растението Стевия Стевията е тропическа но наскоро прочетох в нета за аклиматизирана за нашите условия Стевия която трябва единствено зимата да се предпазва. В сайта предлагащ я съветваха да се сади в саксии и зимата да се прибират някъде където не пада под нулата.
Аз мисля като се върна в България  да започна да си отглеждам поне за семейството ми да имаме.

П.П. Ей сега след като написах горното погледнах в Гугъла отново за Стевия и установих, че предлагането на семена значително се е увеличило. Ето тук  един сайт където доста добре са обяснени проблемите с изкуствените подсладители и техния враг Стевията  ;)  http://hobi-semena.com/stevia.html
Нищо ново братче просто заплаха за определени монополи.
« Последна редакция: Април 22, 2014, 01:28:02 pm от Радико »

Неактивен MrDeath

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 43
 • Пол: Мъж
Прочетох ти поста и веднага се зарових в гуглето.
Всичко изглежда добре, но процеса на екстракция май не е много подходящ за домашно производство. Имам предвид получаването на екстракт, а не директна консумация на листата.

Намерих по магазините екстракт на поносима цена от 15 лева за 300 таблетки. Състава е: бикарбонат от сода, гликозид от стевия (от него 90% ребаудиозид A), мононатриев цитрат, L-левцин.
Някой да може да каже нещо относно съставките?

Благодаря!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 273
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Натриевия цитрат е сол получена от натриева основа и лимонена киселина консервант който се използва също и за развиване на ръждясали болтове ;)  Последното не ми е познато.
А за екстрахирането едва ли е така. Похватът е познат до отвращение. бъди сигурен, че просто не е имало по сложен начин затова използувт този и го обясняват най подробно точно за да наведена изказаната от тебе мисъл: Ами май не става за дощашно ползване. Както казва Мр. Холмс:
Елементарно е Уотсън  Ако сипем малко стрити листа от Стевия във вода и тя стане сладка значи имаме реаизирано някакво екстрахиране. Ааа ама така не се екстрахират 99% а само 70% Ми майнатаим на тези 30% щенасадя вместо 10 храстчета 15 и готово, нали са домашни условия не индустриален добив кадето 30% е голяма загуба. 

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 183
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Радико,
И аз съм се запалил по стевията.
Смятам да засаждам стевия в градината. Бях решил да го направя в началото на април, но като се порових в интернет за разсад се оказа, че разсад за стевия ще се продава след началото на май. Така че спокойно, още има време.
Сега, не помня точно в кой сайт за продажби го прочетох, но ако ти е важно мога да го потърся.

 :)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 273
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
знам го сайта за който говориш. това е точно сайта към който съм дал препратката. там предлагат по 3 вече готови растения за 10 лв. има и такива който предлагат семена по 100 за 3 лв. семената мисля, че може да се купят и засадят още сега. Аз лично няма да мога защото не съм в България в момента, но все ще измисля нещо.

Неактивен paparosko

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 183
 • Пол: Мъж
 • толерантен
Иван Димов,
По повод постинга ти за козунаците и използваните вредни съставки при направата им ми се случи следното:
Една приятелка на съпругата ми ни подари за Великден "Козунак Виенски с локум и стафиди", произведен от "КЛАС 3000" ЕООД база Хисаря.
Зачудих се, защо съпругата ми иска да хвърли козунака на боклука, когато изявих желание да си хапна от него. А тя ми тактиса етикета му пред очите и каза многозначително: Чети!
И ето какво прочетох, че съдържа този на глед апетитен козунак,

Състав: брашно пшенично, мая за хляб, микс за козунаци (захар, пш. брашно, палмова мазнина, сол, стабилизатор Гума Гуар, емулгатор рапс лецитин Е472, Е471, декстроза, суроватка на прах, брашно за набухване - картофено, царевично, ръжено, подсладител - захарин 41%, сукралоза 0,27%, разделително средство калциев фосфат, аромат, подправки, ензими, подобрител за брашно, Е300 оцветител бета каротин), локум 0,05%, стафиди 5%

Като го прочетох, онемях.
А бе, джанъм, к'ъв е тоя козунак без яйца и мляко, а за сметка на това отгоре пък и с всичкия този шибан излишен и убийствен МИКС ЗА КОЗУНАЦИ?!
Тия хора са за убиване.
Ама не е луд, който яде баницата..., да му се не види!
Мога само да кажа: За Бога, хора, не яжте преди да сте прочели съдържанието... То няма гаранция, че пише всичко, което се съдържа в храната, ама поне с това, което пише да се съобразява човек.

В крайна сметка от домашното по-хубаво няма, затова каквото (колкото) можем сами да си направим, кяр е!   
« Последна редакция: Април 23, 2014, 02:22:54 pm от Maistora52 »

Неактивен MrDeath

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 43
 • Пол: Мъж
Не си съвсем прав Радико! Още повече, че аз не се изразих най-добре.
Не си прав за натриевия цитрат. Това е сода + лимонена киселина. Всъщност от какво се получава няма никакво значение. Идеята е какво върши и какво всъщност върши. Т.е. баланса между полезно и вредно въздействие. От другата страна стои удобството за употреба. Ако искаш да си подсладиш чая - няма да я добра идея да чакаш много време да се кисне листото. Колко е трайността на такива екстракти? Ясно е, че можеш да си направиш една бутилка и да я сложиш в хладилника, но ако се налага да го подновяваш на 3 дни (примерно)?!
Това е че не намерих никакво описание на вреди от този регулатор. Т.е. не е сред най-вредните известни такива  ;)

Левцин е аминокиселина, която се води незаменима. Не се синтезира от човешкия организъм, ами трябва да се внесе  чрез храната. Широко разпространен е и влиза в състава на всички природни белтъци. Използва се и като добавка за спортисти.

Това е което пише. Въпросът ми е по-точно, знае ли някой нещо друго от намереното чрез нагугълване?
До колкото знам има специалисти във форума, затова попитах.
Въпросът за трайността на домашния екстракт описан от Радико също е актуален.
Хайде, че разсада на домати вече заминава и да подновя тарелките със стевия :)

П.П.
Благодаря edin. Грешката е моя и поправена.
« Последна редакция: Април 23, 2014, 02:53:18 pm от MrDeath »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 273
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Истински верните отговори ще ги даде някой който вече го е пробвал екстрахирания разтвор. Трудно е да се развали поради простата причина, че няма калории т.е. не е хранителна среда не само за тебе, а и за микроорганизмите, аз ще пробвам и след време ще пиша ако не ме изпревари друг.
« Последна редакция: Април 23, 2014, 02:24:41 pm от Maistora52 »

Неактивен MrDeath

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 43
 • Пол: Мъж
Ще е добре някой, който има налични, или бърз достъп до растението (листата) да пробва. Доколкото разбрах твоите намерения Радико са в бъдещето. Ако ще се гледа реколта тази година, нямаме много време.

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 292
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Господин  Смърт, става дума за Левцин. Относно захарта, не смятам, че е вредна. Стевията съм я опитвал и не ми хареса. Тя и сланината беше вредна, а се оказа обратното. По-малко се асоциирайте с тялото си и бъдете по-спокойни. Това ще компенсира, много други вреди.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 273
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
edin Ако си пробвал от некултивирана Стевия в която горчивата съставка е твърде много, мисля да е нормално да не ти хареса  Е ще пробваме и от култивираните сортове 10 лв. къде не отишли. Между другото тук в Ливан забелязах няколко ниви край пътя със растение което не можах да определя но прилича на снимките на Стевията Ще разпитам местните колеги по въпроса. 

Неактивен sabaka808

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 67
 • Пол: Мъж
 • Живей за мига работи за кеф!
 • Скайп: sabaka 808
УВАЖАЕМИ СЪМИШЛЕНИЦИ! Всички знаем ,че в атмосферния въздух има огромни количества метан в свободно състояние. Има ли тук химици или ботаници грамотни по този  казус? Как може да се извлича ? По химичен начин или чрез растенията като пренебрегнем процеса на гниене и разлагане с бактерии. Ще съм искрено благодарен за качествена информация.
« Последна редакция: Април 23, 2014, 05:22:26 pm от Maistora52 »

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 292
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
edin Ако си пробвал от некултивирана Стевия
Пробвах готов продукт от търговската мрежа, не беше горчив, но беше някак несвойствен за мен. Обичам баклава, кадаиф, каламари и т.н. Няма да се лиша от тези дребни удоволствия, заради хипотетичната вреда от захарта. Моята прабаба, умря на 91г. и никога не се е лишавала от това, което и се яде, конкретно захарта. Постоянно смучеше лукчета.
Между другото, в търговската мрежа има и глюкоза и фруктоза и глюкозофруктозен сироп. Ей ви заместители на захарта с по-добър вкус от този на стевията.
« Последна редакция: Април 23, 2014, 05:24:04 pm от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 644
 • Пол: Мъж
Edin и MrDeath, извинявам се и на двама ви. Поправката от "левцин" на "лецитин" беше моя. Просто не съм вдянал въобще, че говорите за незаменимите 20 аминокиселини.
Питам обаче Edin - това по-горе "каламари" някакъв десерт ли е, или са морските мекотели "калмари"? - сакън, вече питам преди да поправям!
...
Що се отнася до съдържащите захароза продукти важно е да се уточни, че тя се разгражда САМО В УСТНАТА КУХИНА под въздействието на слюнката, която е с алкален характер и съдържа разграждащият я ензим (забравил съм го! - имаше някакви пепсин, трипсин, амилаза и пр....) - в киселата среда на стомаха въобще не се разгражда, и съответно вече става опасна. Тънките черва също не разграждат захарозата, и тя става осезаемо вредна. Така обаче, смучейки разните бонбони, впоследствие оставаме без зъби, защото ... тук проблемът е спорен - дали самата захар прояжда зъбите или бактериите, които се развиват поради нея... пък и изобщо не мисля, че би трябвало да се развиват бактерии в тази среда - сладко, по-сладко, слюнка, алкализация... и едното и другото убиват разни бактерии... Трябва да го "изчистим" този въпрос... аз съм объркан! - ами подсладеният лимонов сок със захар или с мед?!?!
Доколкото си спомням, Медът съдържа основно фруктоза и глюкоза. Кристализиралият мед не е захаросан мед. Проблемът е за пчелите, защото пчеларите ги подхранват със захарни сиропи, отнемайки им меда. Така пчелите залиняват и "отиват на кино"!
« Последна редакция: Април 23, 2014, 05:49:32 pm от Maistora52 »