Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

Меланинът - гориво на бъдещето

<< < (5/7) > >>

Maistora52:
Не е шега Димко, цитирам по памет от книгата на Ст. Найденов. Друг е въпросът, че самият Найденов може да е "послъгал"...
Мисля си и друго, чувал съм за т.нар. "метиленово синьо" - някой знае ли каква "попара" е това, освен че може да е някаква боя, оцветител, може и да е някакъв химически реактив...
А "зелената течност" да е боядисана нарочно "зелена" за да всява страх и ужас в душите на непосветените.

Сашо:
но използва и основа като забърсва колбата

Сашо:
това е формулата на меланина http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.4884931.html
това е структурната формула на хлорофила http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB
Ацетонът, известен още като диметил кетон или пропанон, е химическо съединение, представляващо безцветна, лесно запалима течност, най-простият кетон. Формулата му е CH3-C(O)-CH3. Той е добър разтворител за много полярни и неполярни органични вещества. Участва в присъединителни реакции, не полимеризира.

Ацетонът се получава при умереното окисление на 2-пропанол в присъствието на меден катализатор. Може да се разтвори във вода, етанол, етер и други. Най-известната му употреба е в домашния лакочистител. Той намира приложение и при направата на пластмаса, киноленти, ацетатна коприна, синтетичен каучук, бездимен барут, някои лекарства и други химикали. Като добър разтворител на много полярни и неполярни органични съединения се използва за почистване на замърсени повърхности, като разтворител за бои и лакове, разтворител при различни органични синтези и пр. Много от пластмасите се разтварят или набъбват в ацетон, това трябва да се има предвид при почистването с този разтворител!

Среща се и в човешкото тяло в малки количества. Например, когато при продължително гладуване или диета запасът от въглехидрати се изчерпи, се разлагат мазнините, при което се получава и ацетон (това се изразява под формата на т.нар. "ацетонов дъх"). В по-тежки случаи се стига до така наречената кетоацидоза, която е и един от симптомите на диабета.

Вдишването на ацетонови пари предизвиква замайване и опиянение ("дишане на лепило"). Ацетонът разтваря добре мазнини, затова причинява изсушаване и напукване на кожата.

Сашо:

--- Цитат на: Maistora52 в Декември 30, 2013, 11:57:37 am ---Не е шега Димко, цитирам по памет от книгата на Ст. Найденов. Друг е въпросът, че самият Найденов може да е "послъгал"...
Мисля си и друго, чувал съм за т.нар. "метиленово синьо" - някой знае ли каква "попара" е това, освен че може да е някаква боя, оцветител, може и да е някакъв химически реактив...
А "зелената течност" да е боядисана нарочно "зелена" за да всява страх и ужас в душите на непосветените.

--- Край на цитат ---
Майсторе тук е обяснено за метиленово синьо  http://apteka.framar.bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8/v03ab17/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%85%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE

dimko1:

--- Цитат на: Радико в Август 29, 2013, 07:27:19 pm ---Паладий колега, Паладий.
Това е използвал, става с него само дето е по-скъп от златото и енергията добита с него е най-скъпата в света. Става само за ефектни фокуси

--- Край на цитат ---
И Найденов го направи тоя фокус пред япончетата, кефеше ме погледите на японците,гледаха като насрано дете майка си.......................

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия