Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Да преоткрием Тесла чрез Капанадзе

<< < (32/46) > >>

dymelsoft:
mi68, според мен си малко в грешка
--- Цитат ---Ако липсва стояща вълна то антената става приемна.
--- Край на цитат ---
Напротив става предавателна.

mi68:
Здравей колега dymelsoft,
Точно това е разликата между предавателна и приемна антена.
Предавателна антена е задължително да се настрои на стояща вълна да може "тора да диша" е произвежда радиовълни, съответно и малко торсионно излъчване.
Ако се погледне патента на Тесла за свръхдълга радиовръзка с надлъжни вълни то разликата е само в антената.
За приемна антена е достатъчно често парче жица с некритичен размер.
Веднага мога да кажа стоящата вълна не се държи като мощен магнит и да се свали енергия с магнитна индукция е грешно. Ползвам следна аналогия:помпиш една вътрешна гума и я спадаш с висока честота. Тук липсва движение на напомпената гума нагоре надолу и съответно магнитна индукция. Освен схемно имаме модулация.

Velektra:
Здравей, mito_kupona!
Направи си опитите и ако искаш тогава ще коментираме. Пак ти казвам, че не съм съгласен с някои неща така както ги казваш и описваш, но това не означава непременно че съм прав.
Само описателно ще ти кажа какво мисля. Не създавай мощност в първичната(индуктора), а само напрежение. Не трябва материала от който е искрището да прегаря (на Капанадзе си го виждал колко е жалко искрището). Не мога да повярвам (може би не съм разбрал добре) зареждаш кондензатора високочестотно и го разреждаш нискочестотно? Значи захранването на първичната не ти е постоянно??? Стойността на напрежението и искрището трябва да ти определя честотата. Кондензатора се пълни от обратното напрежение на първичната при спиране на искрата. Така се "помага" на захранването и когато процеса започне то може почти да не участва, а само да "подпира" кондензатора. Но захранването задължително трябва да е постоянно. Когато всичко това заработи не ти са нужни никакви вълни вече. Енергията е готова вече, но както се казва "трябва да се приведе във вид удобен за логаритмуване  ;)".
И аз мисля, че  стоящата вълна не се държи като мощен магнит. Но дори и да е мощен магнит то бях те попитал физически колко можеш да я изместваш наляво и надясно, защото магнитното поле трябва изцяло да влиза и излиза от товарната намотка в която искаш да индуцираш ток чрез това магнитно поле.

dymelsoft:
mi68, направо ме хвърли в дълбок размисъл и ми обърка всички представи за предавателна антена или по скоро предавателна система. Явно съм чел грешна литература, в която наличието на стоящата/и вълна/и в предавателна антена са пречка за излъчена мощност и обикновено се проявява при несъгласуваност .
Малко теория :Коефицента на стояща вълна (SWR - Standing Wave Ratio) показва отношението между енергията в права посока и тази в обратна. Стоящата вълна се наблюдава обикновено при несъгласуваност. Най елементарния пример е предавател който е проектиран за товар 50 ома и свързан към антена (товар) с импеданс 75 ома. Поради разлика в импеданса се получава несъгласуваност и съответно стояща вълна. В случая - 1.5:1 Тази стояща вълна връща част от енергията на предавателя обратно - тоест вместо всичко да се излъчи от антената в ефир, антената "отразява" обратно известна част от енергията по фидера. Отношението между тези две величини (права и обратна) е КСВ. Смята се като VSWR (Voltage SWR) = Vr/ Vf , където Vr е отразената, а Vf е правата вълна.
Стремежа е системите предавател-фидер-антена ("барбар" с конектори и всичко останало на пътя на сигнала да имат максимална съгласуваност и минимален КСВ. Тогава системата е най-ефективна и предавателя е най-"доволен", загубите в отопление на кабели са най-малко и т.н.
Това е нещо като АБ за всеки радиолюбител.
Да не говорим че във всяка фидерна система (вълновод) винаги имаме и двете вълни. т.е. права и отразена и от там винаги имаме наличие на стоящи вълни във фидера-антената , колкото и прецизно да са изчислени, изработени и прочее.
Сега да обърнем нещата на обратно и да създадем условие при което КСВ да не бъде 1, а да клони към безкрайност. Тогава ще имаме максимум на стояща вълна и цялата излъчена енергия да се върне обратно към генератора. Там обаче връзката към генератора трябва да се прекъсне за да не се повреди генератора от върнатата-отразена енергия а в същото време при прекъсване на връзката механично отразената вълна би трябвало отново да се отрази и да тръгне обратно по посока на правата вълна, точно тогава ако се включи и генератора в синхрон на повторно отразената вълна би следвало да имаме многократно усилване. (Като люлка-махало) Този фидер-антена от своя страна ще създаде реципрочно магнитно поле, функция на стоящата вълна което би трябвало да може да бъде трансформирано и подадено към активен товар. В случая товара, ще се явява спирачка за лавинообразното нарастване на амплитудата на стоящата вълна в идеалния случай. Проблема е, че идеалния случай на практика не съществува, както и условия на 100% стояща вълна без същата да затихва, а и като добавим скоростта на вълната във фидера при повторното и отразяване същата вече, няма как да се отрази на 100% обратно поради факта че фидера-антената е с фиксирана дължина.

mito_kupona:
Velektra, правилно мислиш. Разрядника ми е с волфрамови електроди, имам вариант и за електронен разрядник, за по-големи мощности, ако се наложи, елементна база и всичко необходимо, но все не ми остава време да го направя. Стойността на напрежението, капацитета на кондензатора и разтоянието между електродите на искрището, определят честотата на разрядите, но кондензаторите се зареждат с високочестотни еднополярни импулси от преръивателя в порядъка до няколко стотин килохерца, модулирани с 50 херца, в зависимост от магнитопровода на високоволтовия трансформатор. Разрядите на искрището винаги, са с честотата на модулацията, ако всичко е направено, както трябва. Не използвам високоволтов диод с, който да изправям високоволтовото напрежение преди да стигне до кондензаторите. Диода е враг на резонанса, виж схемите на Тесла и ми посочи, къде има диод в схемата на усилващия предавател. По принцип кондензатора се разрежда до половината от стойността на напрежението, което е достигнато между плочите му, при разряд, защото обратния импулс на индуктора, го дозарежда в някаква степен и също спомага за увеличаване на енергията, както казваш и ти, и това е още един бонус, който пропуснах по-горе в поста ми. Не съм фен на писането и се стремя с минимум думи, да кажа всичко, което мисля.
   Сега по отношение на консумацията. Както ти казваш тук не се гони голям ток, а високо напрежение, с което да се зареждат кондензаторите. При мен с този преръивател консумацията е 200 милиампера и напрежението е 12 волта, това е нищо в сравнение с мощността на импулсите, които се получават. Ако си забелязал на клипа на Капанадзе в Турция с онези големите бобини, там консумираната мощност е 0,2 ампера от мрежата на 220 волта, това, са 44 вата, които устройството консумира постоянно или, както ти казваш да се побутва процеса.
   Стоящата вълна можеш да я местиш, както си поискаш във времето по фаза и не е нужно да я движиш  наляво, а после надясно, достатъчно е да я бутнеш на ляво и после да я отпуснеш и тя сама се връща в изходно положение. Това се постига с PLL или ФДЧ на български. Честотата на това местене ще е и честотата на изхода на устройството.
https://www.youtube.com/watch?v=bw5_ZNGsQSs
https://www.youtube.com/watch?v=9sYLdekiLD0

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия