Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Хоризонтално-осеви вятърни турбини

<< < (8/16) > >>

Радико:
Колеги моля не ме приемайте за арогантен, никога не съм бил недобронамерен към никого от форума. това с 5те м/сек  беше леко хиперболизирано за да покажа по нагледно целите към който се стремя:
Практичност а не рекордни добиви.
Но да се върнем към това:

--- Цитат ---В изчисленията има малка грешка. В готовия си вид формулата е следната P[Вт]=(p*S*v3)/2. Където Р е мощноста, p е плътноста, S е площа а v е скороста на вятъра. Като заместим получаваме че да постигнем желаната мощност от 1753Вт при вятър 0,5 м/с то ни е нужна площ от 21742м2. Следователно радиусът или дължината на витлото е 83м.
--- Край на цитат ---

и да направим една обратна проверка. Имаме 21742м2 площ през която за и сек.при 0.5 м/сек. биха преминали 10871 куб. метра, за минута 652260 метра за час 39 135 600  "това са кубици въздух а не телефонния ми номер ;)
Ако използваме най мощният вентилатор от таблицата която прикачам излиза че ще са нужни 2446 вентилатора за да преместят този въздух и 2,7 мегаватчаса енергия, и това срещу 500 вата
това не може да е вярно. Грешката не е в проценти в милиони е.

Seeker:
@ fade
Да имам грешка, вместо да разделя съм умножил масата по  плътноста,  но това е техническа грешка. Ето за това са добрите приятели, да показват грешките  ;). Ок , коригирам сметката и излиза омитаема площ 21745м2, и радиус на турбината 83м.
това вече е съвсем близо до сметките на vsl. Грешката за която споменавам (10% грешка)  не са технически грешки, а от принципни постановки.  Но останалото не се променя, и нямам  повод  да се извинявам на някого за неговото незнание. Посипването ще се отложи..  :'(

Когато пишеш за арогантност, първо я потърси в себе си и после се огледай дали не си предизвикал другите.
Никога не съм бил ментор и не смятам да бъда. Всеки има право сам да си чупи главата, но е важно да го прави по правилния начин.

Хиперболизирането на 0,5м/с  няма да го коментирам. Можем и за други хиперболи да си поговорим, например на инж. Гарин.
Имаше един български филм "Кит",  където  една цаца стана кит, само докато се разнасяше новината .
Същото е и с ветровите одити - хиперболизирани.

Но ако някой иска да продължи с темата ХОВТ - моля.  Внимателно ще следя изложението.

fade:
Колега Радико, логиката Ви е погрешна!
Никъде не виждам в тази таблица, при каква скорост на потока тия вентилатори преместват този обем въздух и през какво сечение на вентилатора. Така като гледам този ваш най-голям вентилатор има площ ~0.5 m^2 умножаваме това по 2446 броя и получаваме 1223 m^2. Сещате ли се сега каква скорост на потока трябва да имате за да прекарате оня обем въздух който не е телефонният Ви номер през тази площ! Ако имате такава скорост на ветровият двигател, нищо чудно да се окаже, че ветривият двител е по ефективен от вашите вентилатори! Скоростта на потока колега участва във формулата за мощност на куб!
Тука един колега ме обвини, че съм публикувал стари графики от преди 5-10 години, може и да са стари, но явно трябва да се публикуват поне още 10 години защото има нужда. ;)

fade:
Колега, Seeker, хлъзгав сте като риба, признавам Ви го! ;D  Ако обаче при първото напомняне от колегата VSL бяхте се замислили и бяхте прегледали поста си вместо отново да го усуквате, и да интегрирате по профила и да си измисляте коефициенти 0.75 с които да умножавате, нямаше сега да сте в това неловко състояние да се обяснявате как била техническа грешката и пр. и да се мятате като шаран на сухо. Щеше да е по достойно да се извините не мислите ли!
Не смятам, че съм бил арогантен към когото и да било докато не ме предизвикахте със "шегичката" си за лудници и вманиачаване! Смятах, че сме се събрали сериозни хора да обсъждаме сериозни теми!
Колкото и да ви се струва странно, познавам един човек, който е участвал в тези одити, и е участвал в създаването на ветропарка на връх Бузлуджа, знам доста неща от първа ръка за разлика от вас.
Пак Ви повтарям смешно е да стреляте в тъмното особенно когато противника има освен пистолет и очила за нощно виждане! Шегичка! ;)

GTV:

--- Цитат на: Seeker в Юли 02, 2013, 05:34:38 pm ---Ще помоля уважаваните съфорумци да прегледат темата от началото..........  Само с  разтягане на локуми или пускане незнайни линкове не става.

--- Край на цитат ---

Ееех Сиикър неверни..... ???
 Към незнайния линк
        http://practicalaction.org/docs/energy/blades_manual.pdf
 прилагам един доста полезен инструмент.
        http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=naca4412-il

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия