Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Изработка на зъбни колела

<< < (5/9) > >>

Ksurnev:
Имаш ли представа от какво са колелата? Машина, играчка - може да ги има като резервни часи за нещо.
И аз търся от принтер БУЛТЕКС 136 колони.

Maistora52:
От работилницата на баща ми са - в насипно състояние. Той 20 години ремонтираше шевни машини и предачни станове. Вероятно са от такива машини.

пламгаз:
С две думи Майсторе- искаш зъбно колело с 2 пъти повече зъби и същия модул? Изпрати ми едно от твойте и ми кажи какъв да е диаметъра на оста. Другото сме го проигравали вече ( ще черпиш чай). Устройва ли те полиамидно или държиш на специален материал?

Maistora52:
Здравей Плам!
Относно материала - никакви претенции нямам. Ако ставаше и от дърво, щях да съм почнал да го дялам :) :) :)
Колелце съм дал на MZK (и Getca) като бяха при мене. Трябва да се видите и да го вземеш от тях.
Няма смисъл да пращам второ търкалце на София.
Иначе стандарта ми е елементарен - 12 мм ос, мини-фланец, външно фи 134 мм, височина 10-12 мм, 130 зъба.
В момента сглобявам вече оси, лагери и онези големите з.колела - дето ти ги прави.
...че "нема" време за губене!!! - иначе и тоя стругар дето накрая го намерих, и на него струга му е разбит и очите му недовиждат... каквото му давах да прави - всичко "бие" на ексцентър... абе мани!
Тия дни баща ми домъкна и един руски ел. самовар - 7 л. Чай от мента, джоджен, и маточина има на воля! Пресните още не съм брал, но и те са почти готови.
Поздрави!

fade:
Аз ти предложих да ги лееш, ако искаш да си отлееш същите колела не знаех, че искаш да правиш колело с различен брой зъби.
Сега приемаме, че колелото е без корекция, т.е. основният диаметър съвпада със средният диаметър на колелото Do= (63 + 67)/2=65mm от тук модула трябва да е m= Do/z=65/65=1
Материала на зъбното колело прилича много на стъклонапълнен полиамид. Този материал, доста често се използва именно за зъбни колелета тъй като не свива при леене и е много износо-устойчив. Полиамида се познава много лесно като го запалиш (примерно остъргваш стружка) и миризмата на дима е на изгоряла кост или коса. Тази миризма не може да се сбърка тя е много специфична.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия