Автор Тема: "Кристали за времето" като "перпето мобиле" ?  (Прочетена 2917 пъти)

Неактивен vlindos

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 192
  • In the chaos I order
През февруари 2012, нобеловия лауреат за физика Франк Вилчек решава да публикува публично странна и "смущаваща" идея. Изглежда невъзможно, но Вилчек е разработил явно доказателство за "кристали за времето". Физични структури които се движат във времето на равни интервали, точно както стрелката на минутите в часовника без да изразходват енергия или изисква навиване.
Екип в Университета в Бъркли ще опита да направи "кристал на времето" инжектирайки 100 калциеви йони в малка камера заобиколена от електроди. Електричното поле генерирано от електродите ще задържи йоните в 100 микрона широко пространство или грубо казано в пространство колко един човешки косъм. Учените трябва прецизно да калибрират електродите за настроят полето. И защото зарядите се отблъскват йоните ще се подредят наравно сформирайки кристален пръстен. Експеримента е изключително деликатен (Бозе-Айнщайн кондензат), за да предизвика "вечно движение", така че не може да бъде използван за извличане на енергия.
Де факто е доказателство за един от много странни квантови ефекти или странностите на физиката на квантово ниво.
Източници:
http://arxiv.org/pdf/1202.2539v1.pdf
http://science.slashdot.org/story/13/05/01/0532240/physicists-attempting-to-test-time-crystals?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Slashdot%2Fslashdot%2Fto+%28%28Title%29Slashdot+%28rdf%29%29

Друго интересно доказателство за квантов ефект в макро мащаб - (закона за суперпозицията) :
http://www.ted.com/talks/aaron_o_connell_making_sense_of_a_visible_quantum_object.html
« Последна редакция: Май 03, 2013, 02:27:51 pm от Maistora52 »