Животът- начин на употреба! > Екология
Прогнозиране на земетресения
mzk:
--- Цитат ---ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ИЗРИГВАНИЯ, ГЕОМАГНИТНАТА АКТИВНОСТ И ЗЕМНАТА ТЕКТОНИКА: СЛУЧАЯТ С МОЩНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В МЕКСИКО НА 07
СЕПТЕМВРИ 2017г
--- Край на цитат ---
http://www.heliotaraxy.com/PDF/Sun_Earhq.pdf
Сайтът heliotaraxy е много интересен.
ПС: честита Независимост.
hyparh:
Атос, точно така е, с единствената поправка, че заредените частици достигат Земята в рамките на 1-3 дни, в зависимост от скоростта им.
ELPUNTO, в последните дни не съм провеждал наблюдения, но сега разгледах някои от архивираните данни относно слънчевата и геомагнитна активност от heliotaraxy за четиридневен период (15-18-ти септември) преди земетресението. Слънчево изригване не е имало, но е протичал друг подобен и не толкова експлозивен процес - засилен слънчев вятър със скорост 600-750км/сек, причинен от коронална дупка. Този процес се съпровожда с равномерно изхвърляне на заредени частици, които, достигайки Земята, отново могат да причинят засилена аврорална активност и геомагнитни бури, както е и отчетено в този период.
Интересно е да се отбележи, че при това земетресение, както и при предишни, неутронните станции за мониторинг на галактически космически лъчи, отчитат спад в стойностите: https://www.styleglassbg.com/wordpress/?page_id=46
Оттук следва, че засега може да се следи по четири фронта: слънчеви изригвания, коронални дупки със засилен слънчев вятър, засилена аврорална активност, както и рязко отслабване на неутронните потоци.
Знам, че теорията за електрическа природа на земетресенията (а донякъде и на вулканите), е твърде радикална и е много далеч от общоприетите от дълги години механизми, чрез които се смята, че възникват тези явления, но според мен си заслужава да й се обърне по-голямо внимание. Връзките и "съвпаденията" са прекалено много, както е описано и в ПДФ файла, който споделя mzk. Там нещата се описват много добре и още съвсем мъничко не достига на автора да предположи, че именно нагнетяването на заредените частици предизвиква натрупване на заряди и съответно последвали мощни подземни разряди, които разлюляват земята и причиняват разломи.
Радико:
hyparh
Тук в тази тема нещата много заприличаха на индииската притча за слепците и слона. Официалната теза която поддържа Юлиян въобще не си противоречи с тази поддържана от мен и теб. Моето мнение е, че това са различните части на слона. Другото погрешно според мен е да се търси връзка между слънчевата активност и описаните по горе събития.
Нали ако върху повърхността на слънцето има един единствен протуберанс това ще се отчете като свръхниска активност, но облака частици изстрелян от него ако уцели подходящата мишена от земната мантия и ефекта ще е налице.
ELPUNTO:
Тази вечер 27.07.2018 г. имаше лунно затъмнение.
То се наблюдаваше много добре при ясно, безоблачно нощно небе.
Това е уникален космически феномен, сам по себе си, но той е предвестник на
предстоящо силно земетресение.
Очаквам в близките 8 - 10 дни в България или съседните и страни да има земетресение/я
над 4-та степен.
Не мога да дам точна прогноза, но ако успея да локализирам мястото и времето, ще
пусна прогноза.
Ако някой от Форума има усещане или индикации за предстоящо земетресение,
моля да се свърже с мен.Когато се работи в екип, прогнозите са много по точни.
juliang:
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 28, 2018, 12:08:24 am ---... Очаквам в близките 8 - 10 дни в България или съседните и страни да има земетресение/я
над 4-та степен.
--- Край на цитат ---
Лунното затъмнение този път може да се наблюдава от огромна част от Земята:
Защо реши, че само България ще бъде споходена от земетресение?
П.С. не мога да прогнозирам земетресения но при тези които си спомням, знам, че съм раздрънкан, с опнати нерви, главобол и т.н. Започва няколко часа преди това и свършва вероятно с навлизането на адреналина когато усетя самото земетресение. За съжаление, тези симптоми отговарят на много други мои състояния и е невъзможно да кажа че те са следствие, а не е съвпадение.
Но конкретно днес нямам такива усещания.
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 28, 2018, 12:08:24 am ---Това е уникален космически феномен, сам по себе си, но той е предвестник на
предстоящо силно земетресение.
--- Край на цитат ---
По-уникалното е че небето е било ясно и безоблачно :) Затъмненията са нещо нормално, класическа геометрия. Вече могат да се изчислят в продължение на векове напред. Няма нищо феноменално, нищо повече от това, че Луната или Слънцето "изгрява и залязва".
P.S. Странното че точно вчера (че вече е 1 през нощта) в региона ни е имало изключително малко земетресения - само 2 и то с магнитуд под 3. За сравнение оня ден са били 8, като едното е със сила над 4
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия