Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Повишаване ефективността чрез йонно азотиране

(1/2) > >>

erolchy:
Здравейте днес говорих с един приятел който ми каза, че след обработването на ламелите с шкурка и бъдат допълнителни обработени чрез йонно азотиране ефективността се увеличавала още, като видимо се получавали повече мехури върху ламелите, някой опитвал ли е този метод ? И с колко се увеличава ефективността ?

Радико:
Не знам защо би се получило увеличение на добива, но азотацията е изключително здраво и устойчиво покритие и би трябвало да увеличи живота на ламелите. Ако прави и някаква катализа може и да увеличи добива не знам.   

erolchy:
А ако газа не е азот а някакъв друг инертен газ дали няма да се получи нещо, защото този моя приятел нищо друго не знае :D
и информацията е твърде малка за жалост.. :(  надявам се и той нещо грешно да не е разбрал.. и да ме е подвел

Радико:
Не не не може с инертен газ. Азотирането не се извършва директно с газ. Някакви азотни съединения използват и се получава слой от железен нитрид или разни други подобни. Преди години това беше ужасно вреден и мръсен способ защото се правеше в тигли с врящ цианкалий. После измислиха някакъв нов способ подобен на потъмняването на стъкла във вакуум, но вече не съм в тази индустрия и не съм в час с новостите, те сигурно не са и новости вече.     

erolchy:
Ще се опитам да изкопча повече инфо, даже имам един колега на който баща му има фирма за това и ще го питам да ми направи поне две плочи за да видя какво ще се получи...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия