Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Да вярвам ли на очите си!

<< < (3/8) > >>

The Phantom:
Пичът от клипчето казва, че ако са еднакви моторчетата, то те ще спират да се въртят от електричните и механичните загуби. За да компенсира загубите , той използва различни моторчета ! За това едното е 240 V, а другото е 220 v !

едит: "Двигателчето" е с номер GAL6309E-ZD 220V и е от малък вентилатор. ( http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/eshop3/phps/addord.php&get_vars=14057206&get_keys=myid )
        "Генераторчето" е с номер 6309-230 240V и е също от малък вентилатор. ( http://prodavalnik.com/ventilator-za-mikrovlnova-pechka-i17263617 )
Генератора и Двигателя са от микровълнови печки с цена около 15-20 лв бройката !

Maistora52:
Ами ако се сещаш, дай някакъв акъл как да се видоизмени работата на еднаквите мои моторчета... То е ясно, че трябва да са 220 и 240, но може ли по някакъв начин това да се промени, я с кондензатор, нещо, я с резистор, или с някаква индуктивност... Или да седна да намотавам или отмотавам намотки?

Ctah:
Едва ли има място да намотаваш допълнително, най удачно ще е да развиеш
около 50-100 н. от "двигателя", който ще стане на около 190-200V ;)
Ако нямаш ЛАТР, ползвай някой понижаващ траф от радиола за пробите...
Тъй кат гледам ги имаш в повече ;D
  Приятна занимавка!

mi68:
Здравейте,
Тук имаме токов (паралелен) резонас то очевидно е, че двигателчетата трябва да имат лека асиметрия. Конкретно едното е за 220В, другото за 240В. При еднакви моторчета може се прояви творчество като са премине към сериен (напрежителен) резонас. Ако трябва Майсторе, пробвай на контраспин т.е. ремъка да е във вид на осморка.
П.П. Направи една навивка в магнитната верига свържи я на късо или през лампичка за фенерче 3,5В/0,2А или светодиод

to6o-2101:
mi68 честно по някога много ме забавляваш с постовете си и винаги се чудя да ти вярвам ли или не, и сега по темата.  ;D
Преди време ми бяха попаднали такива двигателчета (като модел) и понеже това съм завършил, а както знаем тук малко излизаме извън пределите на познатата физика, та реших да си поиграя с тях, пусках ги с различни схемички, ток, напрежение, честота както и на различни видове синусоиди на различни честоти със същия ток и напрежение, и само успях да увелича оборотите, а за индуциране на напрежение в друго такова двигателче и дума не може да става, щото и това опитах, а това с този кондензатор си е направо смешно.
От друга страна обаче, като се замисля, този накъсо съединен (кафезен) ротор какъвто имат тези асинхронни двигателчета, ме навява на мисълта, че освен индуцирания ток, във всяка една намотка (която я превръща в магнит) при въртенето индуцира някакво напрежение в магнитопровода, който от своя страна ... ? в намотката, но пак казвам силно се съмнявам да успееш да постигнеш нещо.
Майсторе ако не те бърка, пробвай, нищо не губиш освен време, но можеш да спечелиш и още знания, всеки знае, че повечето от откритията стават случайно  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия