Начало > Новини от света на технологиите
Разни идеи на хора с "пламнала глава"
Радико:
Ами аз съм се сблъскал с различни материали които имат различни стойности на прехода.
За пълния преход на някой са нужни 50-60 градуса. намират приложение за температурна компенсация при някой електромагнитни измерителни уреди. Други са им достатъчни дори десети от градуса за прехода.
споменатите по горе гейслерови сплави са около 3000 варианта със най разнообрзни качества.
магнитоуправляем мартензитен преход, тоест спомнят си предишното положение като са в магнитно поле и го забравят когато са извън него. магнитоупрвляем нитинол.
някой от тях си променят размера със 10% но искат енергия за целта
просто не това е нужният ни преход. Точката на Кюри е нужният.
Радико:
dmitarp
Обяснил ъм го вече веднъж в моята тема в този двигател няма превръщане на топлина в работа
още по просто казано всички други посочни от теб машини изстиват при извършването на работата пропорционално на извършената работа е те това са топлинни машини. Не и тази обаче.
тази изстива еднакво независимо от това дали извършва работа или не извършва. каде е топлината машина тук, кое превръща топлината в енергия.
svetlio760:
Задавам въпроса защото колкото по- малко разлика в температурата изисква материала, за да се намагнити и размагнити, толкова по- малко енергия за затопляне и изстудяване ще изисква и въпроса ми е за обикновените материали- да речем джанта на трактор.
Радико:
Джанта от трактор ще рече някакъв вид стомана прехода е доста бърз да кажеме типичният един градус или по малко, но има проблем, че прехода на стоманата е при твърде висока темература около и над 800 градуса. това води след себе си две неудобства първото е че трудно се осигурява такава температура без големи загуби и второто е, че няма известен "поне на мен" магнит който да продълвава да е магнит и при тази температура.
Както отбеляза atos по нагоре тази работа не е много подходяща за гаражно изпълнеие. във същтност е подходяща, но ако някой преди това направи материалите при подходящите високотехнологични условия. Последващото асемблиране си е гаражна работа.
svetlio760:
Имаше едно клипче дето използваха бръснарско ножче, за да покажат принципа. Демек бръснарско ножче нагрявано със зпиртна лампа и отстрани на него магнит- и си се люлееше- пуска хваща...!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия