Начало > Новини от света на технологиите
Разни идеи на хора с "пламнала глава"
Аtos:
Брей, Юлиане...издигаш ми се в очите ;D
Аустенит, мартенит, ледебурит...но няма да е лошо да запознаеш аудиторията с тези термини, щото иначе говорите на различни езици, нали?
Лека корекция - не на метала, а на стоманата!
juliang:
--- Цитат на: atos в Февруари 26, 2017, 06:21:10 pm ---Аустенит, мартенит, ледебурит...но няма да е лошо да запознаеш аудиторията с тези термини, щото иначе говорите на различни езици, нали?
--- Край на цитат ---
Надявам се Радико да ги знае тия термини, щом е решил да прави това устройство. Аз лично си признавам, че трябваше да се подсетя че има такива неща. Но ги срещнах точно в статии описващи свойствата на нитинола.
Радико:
--- Цитат ---Тука бъркаш, но ще го разбереш евентуално чак като сглобиш устройството.
За да не съм голословен - преминаването от аустенит в мартенит е свързано с поглъщане или отдаване на енергия. А точно такова превръщане на кристалната структура в метала позволява този материал да има уникалното свойство да губи и възстановява магнитите си свойства
--- Край на цитат ---
Не мисля че бъркам. Аустенитно мартензитния преход, мисля че така се пишеше а не мартенитен наистина е свързан със поглъщане на енергия и той е преход от първи род, но този преход и точката на Кюри са две различни неща.
тук е обяснен този преход:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%82
А в тази статия е обяснено за точката на кюри:
--- Цитат ---https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
--- Край на цитат ---
по точно"
--- Цитат ---Когато температурата намалява термичното движение или ентропията намалява и диполите стават все по подредени. Когато температурата достигне определена критична точка, наречена температура на Кюри настъпва фазов преход от втори род. При него магнитните материали губят магнитните си свойства.
--- Край на цитат ---
фазовите преходи от втори род са обяснени в този докумнт:
http://uacg.bg/filebank/att_7866.pdf
По синтезирано:
--- Цитат ---б/Фазови преходи от ВТОРИ РОД:
Това са преходи при които нe се обменя топлина с околната среда. В точката на прехода не се променя нито обема нито енергията на ТДС
--- Край на цитат ---
Слабо Юлияне този път се изказваш доста неподготвено.
П.П. Обръщам внимание на факта че посочените документи изобщо не са единственните по въпроса и съвсем не са изчерпателни. Аз лично съм намерил най много литература по въпросите в руските научни сайтове.
П.П.2 възвръщащите формата си сплави като нитинола имат това си свойство благодарение на мартензитния преход който е от първи род за съжаление
общото е че и двете са силно изразени при гейслеровите сплави, както отбелязах преди време.
svetlio760:
Интересно ми е точните стойности между пълното размагнетизиране и пълното намагнитване на метала- знам, че стойностите са малки, но не знам колко- 1 градус ли, десетки от градуса ли, стотни ли?!
dmitarp:
Здравейте,
Точката на Кюри, не зависи от това дали в метала или сплавта има фазово превръщане. Конкретно за стоманата точката на Кюри е при по-ниска температура, от тази на аустенитното превръщане, въобще не е задължително да настъпи, аустенитно превръщане за да се променят магнитните свойства. Например никелът, няма промяна във кристалната структура във твърдо състояние въпреки това има точка на Кюри, 358 оС. Въобще, магнитното превръщане не е свързано задължително със превръщане в кристалната структура. Но осъществима ли е идеята на Радико, при която неговия двигател би работил без външно подаване на енергия? Тъй като работата на този двигател е свързана с изменения във вътрешната енергия на материалите, по същество това е един топлинен двигател. Знае се, че за да работи един топлинен двигател е необходимо да има два резервоара, при различни температури, и между тях да се обменя енергия. Затова двигателя на Радико, не би могъл да работи без подвеждане и отвеждане на топлина. Термодинамиката важи, независимо от работното вещество и в какво състояние е, твърдо, газ или течност. В случая работното вещество е комбинирано, газ и металната пластина, която си променя магнитните свойства. Въобще може да се каже им ли изменение във вътрешната енергия, на едно тяло и това да е причина за извършване на механична работа, то това е топлинен двигател и за него важат всички закони на термодинамиката. Например топлинни двигатели са, балона със горещ въздух, издигането на топли водни маси, соларните термични комини (естествени и изкуствени), биметалните топлинни превключватели, слънчевите клетки, работата на живата природа растения, животни и хора, механизмите, работещи със сплави с памет на формата и много други.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия