Начало > Новини от света на технологиите
Разни идеи на хора с "пламнала глава"
june1900:
Добре де... То е ясно, че сега обсъждаме техническата страна на нещата, това си е така, както е.
Но аз, като чета отстрани, не мога да спра да се питам доколко е морално да се горят гуми за отопление. Горенето им в завод ми се струва неморално само по себе си, но някак си горенето им с битово приложение ми се струва още по-неморално.
juliang:
При спазване на технологията горенето на гумите не е вредно, или поне не е по-вредно от горенето на въглища или нафта. А при горенето дори на природен газ или пропан-бутан може работите да се оплескат така, че то да се превърне в огромен замърсител. Малък недостиг на кислород, съчетан с лошо избрана горелка и кофти котел докарват съдържанието на въглероден оксид извън границата на измерване на уреда с който работим, а специално заради "българския технически гений" сме му сложили клетка която може да мери до 100 000 ppm-а, или 10%. 10% въглероден оксид са способни да те убият за минута. А аз лично съм виждал такива показания на уредби, които са работили в този режим години...
tobo1:
--- Цитат на: june1900 в Февруари 15, 2017, 10:29:03 am ---Добре де... ... доколко е морално
--- Край на цитат ---
Ако говорим за морал, аз считам че изобщо производството на гуми, които примерно не могат да навъртят 30 обиколки на пистата, е много по-неморално.
juliang:
Технологично няма проблем да се направят гумите от ... стомана. Ще издържат не 30, а 30 000 обиколки. Обаче ... сещаш се колко ще държат, нали?
Повишаване на твърдостта на гумата води до намаляване на сцеплението с настилката. Няма как гумата хем да е с добро сцепление, хем да е издържлива. Просто процеса на сцепление е дефакто процес на триене. А един материал като го триеш, той се износва.
june1900:
А ако не се износва, спира да бъде консуматив.
А ако не е консуматив, единственият друг начин да прибираш кинти от него е отдаването му под наем. Което е социално неприемливо.
Така че тук става дума за социални норми - не за технически съображения.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия