Начало > Новини от света на технологиите

Разни идеи на хора с "пламнала глава"

<< < (34/104) > >>

juliang:
За вулканизирането на каучука до гума се ползва сяра. Също така в автомобилните гуми има камара други химии, които генерират вредни газове при изгаряне. Така че можеш да си докараш неприятности с РИОСВ ако редовно гориш гуми.
Противно на първоначалното впечатление гумата не е добро гориво. За да изгори пълноценно (т.е. да се избегнат саждите, които са до голяма степен въглерод, който би могъл да изгори вместо да чади само) е необходимо гумите да се горят заедно с някакво друго гориво, развиващо висока температура. Примерно гуми се ползват за горене в инсталациите за производство на цимент - там в пещите се развива температура до 1400 градуса и гумата може да изгори напълно, спестявайки малко от природния газ необходим за процеса.
Също така поради характера на процеса на производството на цимент пещите там са със сериозни очистващи системи, способни да уловят гадориите които се получават при изпичането на варовика, а покрай това и от горенето на гумите.

Радико:
Проблемът на старите гуми е във сярата която се използва за вулканизирането и.
При изгарянто и се отделя сере двуокис и съответно после серниста киселина. проблемът присъства и при големите тецове на въглища. Там го решават като пропускат газовете през едни душове от които вали разтвор на вар Демек калциева основа която взаимодейства малко с въглеродният двуокис малко със серния и на финала се получава най обикновен гипс от който пък в цех до теца правят гипсокартон.
При по новите гуми проблема е усложнен поради влагането в тях на разни подобряващи каучука вещества като силикони и полиуретани. Последните при изгарянето си както е известо отделят фосген. който е бойноотровен газ. По принцип кофти тръпка, но като се замисля. Фосгена пък е основен инструмент за разни полимеризиращи реакции в органичната химия.
Сажди, фосген, серн двуокис, остатъчна температура. Дли не може да се получи на финала нещо поне малко от малко полезно.
П.П. Оопс Юлиян ме е изпреварил с малко.

ppipilica:
Ми да кажем че имам доста опит в горенето на гуми, преди няколко години за две зими изгорих към 1500 гуми, та на въпроса за горенето само въздух мнооого въздух му е майката, тогава няма сажди и черен пушек, но пък е ужасно трудно да оползотвориш отделената топлина. Имам печка, правена от 12-15мм железо, дето влиза цяла 15-ска комина е 250 и е към 4 метра има топлообменник преди него към 2 метра, та тая печка става бяла а топлообменника червен от една гума с много въздух. Няма друг начин е поне аз не съм намерил за горене на гуми.

svetlio760:
Пипилика, даваш ми надежди.
Сега ще се опитам да обясня как аз си представям нещата с отдаването на топлината.
Предполагам сте наясно с реактивната печка. Тя има един вътрешен корпус и един външен. Този вътрешния смятам да го направя със спирала- така въздуха от горенето на гумата ще удължи пътя си невероятно много. Стените на този вътрешен корпус ще са облечени от да речем пясък, но ще са дебели. Пушекът излиза по спиралата навън и попада в по- големия корпус, където вече е попрочистен от саждите, но все още е горещ. На реактивната печка пушеците излизат долу по една тръба, като максимално са отдали топлината си вече и на външния корпус. Ако все още пушекът е твърде горещ в междината между външния и вътрешния корпус отново може да се сложи спирала, а въпросния външен корпус да се облицова с огнеупорни тухли. Въздуха вероятно вече отдал достатъчно топлина минава през вода, която да поеме остатъка от саждите и лошите миризми, след което излиза през комин, като след водата има компресор, който всмуква целият този въздух от мястото на горенето по пътя който описах, до окончателното му напускане през комина. И двете спирали ще ги направя лесно да се вадят и изтръскват от саждите някъде на сметище. Топлината трябва да може да се превръща в ток, което няма да е много трудно. Гумите на практика са безкраен ресурс.

ppipilica:
Хубаво си го измислил но си мисля че няма да стане, гледал съм клипчета за тая реактивна печка, може би ако слагаш малки парчета гума може и да работи, не знам. Ако работи ще имаш проблем с рязането на гумите, не е от лесните и приятни неща. Мога да ти споделя един познат какво беше направил но и той се отказа от гумите. Голяма печка за гуми, по-голяма от моята с много топлообменници и комина беше изкаран в една голяма плевня където се утаяваха саждите, е не е истина какво беше вътре, иначе нямаше сажди в района.
Аз съм пробвал и пиролиза на гуми, цяла гума смачкана и навряна в метална тръба с капак с уплътнение и няколко отвора за газовете, това нещо се нагрява на въглища на друго не става, и почват едни пушаци да излизат които горят с един мазен жълт пламък и фъркат малко сажди и като се нагрее още почва да извира разтопена гума и всичко се пали и става един ужас.
Пробвал съм и парче гума в микровълновата, отделя се сив плътен пушек който много силно гори и отделя сажди.
Ся може и да има някаква индустриална технология за стари гуми но в домашни условия няма никакъв смисъл да се цапотиш със сажди и да си рискуваш здравето.
Ако имаше да съм го открил за двете зими докато горях гумите, и сега съм на въглища до тука тая зима съм изгорял вече 12 тона Донбаски по 285 лв/т а като си помислиш че една гума дава топло колкото 5-6 кила кюмур и е без пари.
И друго съм правил на хубаво разгоряна гума почвам да пръскам вода с дюзи с налягане към 5 атм много яко става пламъка се усилва още топлото тоже но саждите си остават.
Горещо ти препоръчвам да не се занимаваш с гуми, да много блазни че са без пари и дават много топло но гадните сажди са проблема.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия