Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства
Теория на заряд на акумулаторните батерии
PyroVeso:
Сулфатизацията не е единствения проблем на старите акумулаторни батерии, и особено на тези, пребивавали в UPS-и, зареждани и точени душмански, и след това стояли дълго време. Още по-големият проблем е, че частички от оловната решетка на електрода се отчупват (понякога и до 50% от структурата му) и или падат на дъното, или остават в гела, но така или иначе - работа повече не вършат. Такива акумулатори, разбира се, вече са невъзстановими, освен чрез рециклиране.
Преди време си играх да възстановявам 2 такива батерии, донякъде от любопитство, и по схемите на колегата Радев, и с други средства (разбира се преди това долях дестилирана вода до пълна хидратация). Накрая счупих едната (по-безнадеждната), и това е изводът, до който достигнах.
Иначе 14,4V за заряд е много! "Кипенето" започва някъде към 14,3V. Ta 14,2V ми се струва абсолютния максимум, и то само при екстремни случаи и изисквания. Бях чел преди време някакво изследване на YUASA, от което се виждаше, че най-дълъг живот (брой цикли, Ah, намаляване на капацитета с времето и т.н.) показват акумулаторите, зареждани с 13,8V. Съответно презареждането (ако ползваме батерията за резервно/дублиращо захранване), трябва да започва не при 10,5V, а някъде към 12V - първо за да се намали "дълбочината" на разреждането, и оттам да се увеличат броя цикли живот на батерията, и второ - ако мрежовото захранване отпадне в който и да е момент (дори и когато батерията е разредена до 12V и й предстои зареждане), да има още резерв надолу до 10,5V.
Радeв:
Здравейте!
И аз съм стигнал до същия извод. Единствено доливането на вода дава живот на позасъхнали гелови акумулатори, но ако са седяли дълго без заряд - безнадежно е.
Направил съм си товарна вилка от 15-ина витки от проволка. На чисто нова гелова батерия 1234 - 12V 9Ah дава пад до 10.5V.
В UPS-ите често само 1 акумулатор от серията е дал фира. Един такъв 8-9 годишен акумулатор го долях и заредих и при натоварване с "вилката" дава 9.5V. /естествено запазих си го за експерименти/
Старите акумулатори колкото да ги доливам и цикля, натоваря ли ги, клякат на по 2V, фъштят - излиза пара от капачкие и мирише на сяра.
Въпреки това мисля да направя едно десулфатизиращо устройство, което да товари значително акумулатора м/у периодите на заряд. За целта ще използвам 3 или 4 мосфета в паралел и тока на рязряд ще е през реотан от арматурна тел. :)
Радeв:
Здравейте!
Ами забравих да споделя какво стана с последната разбработка. Едно голямо нищо! Жужът яко импуслни токове, но умрялата клетка си е умряла - изпарява сярна киселина! Доста си играх преди няколко години с тези гелови акумулатори. Сега като ми попадне стар гелов, го доливам, чакам 1 ден да попие и зареждам, ако няма живот - на вторични и това е! Оловните акумулатори са допотопна работа.
За батерии използвам 18650 от стари батерии на лаптопи, раздавам сред приятели. Макар и стари 18650 елементите са по-добре от новите китайски 18650, на които даже им дават по 4000mAh ... /а реално са 1000-1500/
За по-големи неща LiFePO4 - инвестицията си заслужава!
EDM electronics:
Търся лит-йон акумулатор 12В/55-75 Ач. Някаква идея откъде може да се закупи?
mzk:
http://koorteh.com/batteries-lp.htm
http://koorteh.com/batteries-lyp.htm
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия