Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Теория на заряд на акумулаторните батерии

<< < (6/17) > >>

Радeв:
Най-простия десулфатизатор.
Прави пикове по 130А.
Недостатъка е че е  шумничък. Където има предпазители и дросели се чува бръмчене.:)

Пробвах първо със керамичен кондензатор, но бързо, бързо прекъсма. След което го смених със съветски 250V - квадратес с размери 2.5x2.5cm.
Симистора е BTB16, със радиаторче.
Ако сложа на мястото на батерията грец със яки шотки диоди мисля че ще стане и за зарядно. А също така и за пулсиращо захранване за Браун Газ клетката.

П.С. Прекарах веригата през кюстендилски мрежов филтър. Смущенията намаляха с 40-50%. Но обратно на очакванията токовите пикове станаха над 160A....... :D

valex:
Здравейте на всички!
Интересна тема е това. Но все си мисля че проблема не е сулфатизацията(или аналогично прецакване на акумулатор ), а това да не се стига до там. Имам идея : Проблема е че има некоректен заряд/разряд на акумулатора. От там му се скасява живота т.е. циклите заряд/разряд. За да се избегне непрекаснатото кратко заряд и после разряд да се ползват два акумулатора. Единия само  да се разрежда, а другия само да се зарежда. Като се зареди на максимум само тогава акумулатора да минава на разряд. Съответно като се разреди на мах да спира разряда. Така да се редуват акумулаторите с подходящо управление.

Радeв:
Здравейте!
Днес отивайки в магазин за електронни компоненти, до коша за батерии забелязах много запазено гелово акумулаторче 12V 7.5Ah, на външен вид в отлично състояние. Попитах дали мога да го откупя, магазинерката каза че нямат такъв механизъм, отказа да приеме /някой др. лев да се почерпят/ каза да го взимам все едно не е видяла.
След като се прибрах го измерих, напрежението му беше 8.5V. Долях му вода и сега го пуснах да се зарежда през посочената схема. :) След което ще го оставя да се цикли няколко дена. /т.е. без грец-а/

П.С. Греца е направен от мощни шотки диоди.

Радeв:
Здравейте!
Днес намерих малко време да си поиграя с една идея, която ми се въртеше преди време. Десулфатизаторите които съм правил до сега разчитат на индуктивност, което е съпроводено с редица загуби и най-вече такива от комутацията и.... /с изключение на последния, който си е направо просташки и зашумява мрежата... :D/
Идейката е следната:
Зареждат се два кондензатора в паралел, след което се разреждат серийно.
Времето за кликане на релетата е около 0.5 сек.  Тъй като са малки реленцата ми - 10А , си позволих да ги управлявам директно от изхода на един 555.....
Единствено ме притеснява колко ще издържат релетата. /Те са харизани от стара апаратура, където подменихме всичките./
Хубаво е кондензаторите да са повече и в паралел с "LOW ESR", в случая съм добавил и керамични кондензатори 470nF.
За захранване на релетата и 555 ползвам външен адаптер, просто искам да видя какви ще са загубите.

ПС: Приятно тиктакат релетата, като часочник от съюза... 8)

fade:
Има ли някакви резултати за публикуване колега от последните Ви опити?
Попаднах тия дни на нещо интересно от Питър Линдеман за точно такова кондезаторно десулфатизиращо и зарядно устройство, и се сетих за тази тема.
Поздрави

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия