Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Кавитационни роторни топлогенератори

<< < (12/17) > >>

sorrry:
   Малко обяснения относно видеото

кавитационен топлогенератор
   задвижван с 2000 об.м. от струг и повишени до 10 000 с ремък 5/1
   потока е единствено от разлика в периферната скорост
   кофа 10 литра
   първоначална температура 12гр.
   време до завиране 4 минути
   максимална мощност на струга-4киловата при товар( ротора не създава голямо усилие, след изключване на съединителя установката се върти инертно)

технократ:

--- Цитат на: sorrry в Септември 28, 2018, 11:56:45 pm ---   Малко обяснения относно видеото

кавитационен топлогенератор
   задвижван с 2000 об.м. от струг и повишени до 10 000 с ремък 5/1
   потока е единствено от разлика в периферната скорост
   кофа 10 литра
   първоначална температура 12гр.
   време до завиране 4 минути
   максимална мощност на струга-4киловата при товар( ротора не създава голямо усилие, след изключване на съединителя установката се върти инертно)

--- Край на цитат ---

Като чета за този кавитатор, се запитвам дали не може да се използва голям маховик (консерватор на кинетична механична енергия). През нощта когато цената на ел енергията е по ниска, да се ползва за развъртането на маховика, а през деня с фотоволтаик да се добавя енергия в този маховик, който от своя страна ще задвижва кавитатора? А кавитатора как го правиш ако не е тайна?

montanar:
технократ кавитацията е интересна - не знам в конкретния клип доколко това е реално работеща установка - но принципно кавитацията не произвежда конкретно топлина но допускам че е възможно да се комбинират процеси триене и кавитация и да се постигне нещо подобно но по-големия проблем при кавитиращите устройства е че самата кавитация причинява повече щети отколкото да носи ползи в разните и проявления.
А относно запасяването на кинетична енергия в маховик еле с тоя калкулатор си сметни какъв маховик ти трябва за конкретните изиквания http://www.calculatoredge.com/mech/flywheel.htm само гледай да не ти стане лошо от получения резултат ::)

Например маховик дисков с диаметър 1 метър и маса 1 тон въртящ се с 2000об/мин събира 15кв/ч мене ме е малко страх от такова животно да се върти покрай мен с такава скорост  :o

технократ:

--- Цитат на: montanar в Септември 29, 2018, 11:51:15 am ---технократ кавитацията е интересна - не знам в конкретния клип доколко това е реално работеща установка - но принципно кавитацията не произвежда конкретно топлина но допускам че е възможно да се комбинират процеси триене и кавитация и да се постигне нещо подобно но по-големия проблем при кавитиращите устройства е че самата кавитация причинява повече щети отколкото да носи ползи в разните и проявления.
А относно запасяването на кинетична енергия в маховик еле с тоя калкулатор си сметни какъв маховик ти трябва за конкретните изиквания http://www.calculatoredge.com/mech/flywheel.htm само гледай да не ти стане лошо от получения резултат ::)

Например маховик дисков с диаметър 1 метър и маса 1 тон въртящ се с 2000об/мин събира 15кв/ч мене ме е малко страх от такова животно да се върти покрай мен с такава скорост  :o

--- Край на цитат ---

С кавитация загряват вода, и от клипа се вижда. Пък идеята ми за маховик не е нова, но защо пък да не се помисли, вярно трябва огромен маховик, ама не е невъзможно нали? друг способ за консервиране на енергията е чрез разлагането и на оксиводород – (недостатъка при него е свързано със съхранението и безопасността)  но няма идеални решения. Вода може да се загрява и чрез метода на индукцията проявяващ се при въртенето на магнитен пръстен около медна серпентина, може и с прости реотани. Проблема е съхранението на потенциалната енергия, която може да бъде добита когато я има от вятъра, слънцето, приливите-отливите,геотермалната, ит.н. и да бъде натрупана в достатъчно количество за да задоволи едно домакинство до следващият път когато отново ще може да се хване. Ние се къпем в океан от енергия около нас, но не знаем как пълноценно да го използваме :)

juliang:

--- Цитат на: технократ в Септември 29, 2018, 04:09:50 pm ---... Проблема е съхранението на потенциалната енергия, която може да бъде добита когато я има от вятъра, слънцето, приливите-отливите,геотермалната, ит.н. и да бъде натрупана в достатъчно количество за да задоволи едно домакинство до следващият път когато отново ще може да се хване.

--- Край на цитат ---

Да, не е евтино... еле па безплатно, но има решение.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия