Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
lz1ico:
Радко ползваш ли бобина, или сърцевина от желязо или ферит?
Радeв:
Не.
М/у другото ми дадоха някои насоки от www.overunity.com
Velektra:
Радко, здравей!
Виждам, че работиш усилено по темата за TPU-то. Аз бях започнал също, но ми се случиха неприятности от битово естество и засега нямам възможност да се занимавам с това. Смятах ако постигна или не някакви резултати тогава да пиша по темата, но то може да не е скоро затова...
Тъй като не обичам да давам "акъл" на другите, ще ти кажа какво мислех да направя ( и ще го направя, но по-нататък).
Дано това да ти помогне.
По електронната част ще ти кажа, че смятам закъснението м/у двете намотки да не го правя с железни бобини, а да направя генератора с две схеми AD9833 с общ кварц. Честотата на едната схема ще я дефазирам спрямо другата. Може би знаеш или от PDF-то за AD9833 ще видиш, че дефазирането е (2хPI/4096)хPHASEREG. Това дава стъпка на дефазиране 0,088 градуса.
Така може да се екпериментира по-финно и точно, отколкото с железни бобини или други закъснителни вериги при които колкото и да се пресмята закъснението, заради елементната база то ще е някакво друго и даже няма да знаем колко точно е.
По-важното обаче според мен е друго.
Ти сам каза, че въпреки еднаквите медни проводници и брой навивки, бобините се различавали с 2-3 ома или нещо подобно беше.
Точно заради това и други подобни неща мисля, че от изключително значение е взаимното разположение на всички бобини + тороида.
Зная, че е трудно, но смятам да направя така, че трите бобини да мога да ги приближавам и отдалечавам от тороида и то всяка поотделно. Освен това да мога да променям ъгъла им спрямо тороидалната - отново на всяка по отделно. Вертикалната да се движи само нагоре и надолу (въпреки, че може да се наложи и да е изместена спрямо центъра на тороида).
По този начин може да се окаже, че нещата "тръгват" когато едната бобина например е с 1,5 см по-близо до тороида или вертикалната не е в центъра, а е малко изместена.
Движейки плавно бобините при подадена честота се търси местоположението на всяка от тях при което напрежението(тока) в тороида е най-силен. След това може плавно да се променя честотата, дефазирането и т.н. Отново при новата честота и/или дефазиране може пак да се потърси по-високо напрежение(ток) на изхода чрез ново по-финно движение на бобините и т.н. Както казват англичаните - да направим tuning на системата. :)
Мисля, че по този начин ще се компенсират всички неточности при навиването на бобините и от там на изместването на магнитните полета. Ние си мислим, че магнитното поле е в центъра, а то е например на 2мм от заветната цел за получаване на резонанс или лавинообразен процес, или нещо подобно.
Та това в общи линии смятах(смятам) да направя.
Успех!
Радeв:
Здравейте!
Velektra@ Повечето генератори/модулатори имат регистър за фаза, би било добре ако споделиш с нас крайния резултат. Този закъснителен импуст не е задължителен долколкото разбирам.
Бутнах малко схемаката, мисля че вече това е най-доброто което може да се получи с CMOS логика.
Естествено с контролерче и/или специализиран чип ще се поучи по-компактно и монолитно крайно решение, но при тази елементарна логика нещата са по-нагледни и всичко е напълно прозрачно още от пръв поглед.
В момента правя новия тетраедър /със 16см страни/ със високоволтови бобини, който ще работи във вътрешността на вече готов соленоид висок 26см и с диаметър 22см. Това би трябвало да намали резонансната честота.
М/у другото преди време бях драснал една схема за МЗК, за управление на класическо ТПУ- Бойс/СМ. Но не и бях предвидил ограничение на импулса - ето как съм ги доработил: ЦЪК
Velektra:
Здравейте!
--- Цитат ---Velektra@ Повечето генератори/модулатори имат регистър за фаза, би било добре ако споделиш с нас крайния резултат. Този закъснителен импуст не е задължителен долколкото разбирам.
--- Край на цитат ---
Radko не разбрах кой краен резултат да споделя. Фазовия регистър в DDS схемите се програмира като всеки друг регистър.
Аз наистина сега нямам време да се занимавам само с тази задача. Приложил съм PDF файл на схемата която правя в момента (тя е в много "суров" вид). Заградил съм в правоъгълник частта, която разделя сигнала м/у четирите бобини. Схемата я правя с Proteus. Симулирал съм тая част и нещата са точни.
Вероятно другата седмица започвам да пиша програмата за PIC-а.
И на мен ми се струва мудно и бавно да се задава честотата с бутони и затова смятам да я правя с потенциометри през АЦП-то на PIC-а.
Аз все пак имам смътното усещане, че закъснителния импулс на втората намотка ще играе важна роля и затова правя схемата с две AD9833. Питах в КОМЕТ и казаха, че ще ми ги доставят от ФАРНЕЛ за 48 лв. с ДДС.
Обаче според мен тия две намотки трябва да са навити противоположно, но това ще го коментирам по-подробно, когато започна с опитите.
Засега съм избрал тия транзистори IXFH12N50F. Във ФАРНЕЛ са малко над 5 евро. А те са 8 бр....
Такива ми ти работи. Както е казал народа: "С трици маймуни не се ловят".
Няма да може да се възбуди ЕТЕРА с 100-200 лева.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия