Начало > Новини от света на технологиите
Д-р Кирил Чуканов отново на хоризонта
x_name41:
кълбовидната мълния е уникално природно явление само по себе си, науката официално все още няма адекватно обяснение за неговата същност и природа. Засега концепцията на господин Кирил Чуканов изглежда приемлива, тя гласи че кълбовидната мълния представлява гигантски макроатом формиран спонтанно, като се замислим определението отговаря на характеристиките и поведението на кълбовидната мълния, но не обяснява какво я формира?, тъй-като известно е че кълбовидни мълнии се образуват и когато няма гръмотевични бури, разряди или каквито и да са предварителни йонизирания на въздуха създаващи предпоставка за формирането й, просто тя се появява спонтанно и изчезва след определен интервал от време (понякога с взрив) и това е всичко. При господин Кирил Чуканов кълбовидната мълния се предизвиква принудително и тя може да се поддържа само благодарение на микровълновото въздействие, именно това създава предпоставка че не се знае механизмът чрез който може да се удържи този разряд без поддържащ източник, ако навлезем в сферата на предположенията е възможно кълбовидната мълния да е проявление на определен вид енергия от друго измерение или друг свят?, или нещо друго?, засега можем само да гадаем
hyparh:
Аз също допускам възможността КМ да представлява организирана структура на принципа на елементарните частици. По мои размишления, в горните атмосферни слоеве на планетите-газови гиганти, би трябвало КМ да се формират много по-често и с по-голяма продължителност на живот. Това е заради по-силното гравитационно поле.
Иначе не съм чувал за възникване на КМ без наличието на гр. буря. Понякога бурята може да е на няколко километра, но винаги присъства. Пример - светкавица може да удари "мишена" на над 20 км. от нея, при практически ясно небе. Положителните светкавици се славят с такъв голям обхват и сила. А самото ел.статично поле се простира още по-далеч. Сериозни научни изследвания сочат, че бурите излъчват и определени честоти, които най-вероятно също играят роля (освен напрежението) във формирането на КМ.
Радико:
В статията, която съм цитирал е написано, че случайно са успели да заснемат кълбовидна мълния и да й направят спектрален анализ, който е показал какво се съдържа в нея. А именно желязо, силиций и калций. Струва ми се, че скоро много от митовете относно кълбовидната мълния ще бъдат развенчани.
Петър:
Сега ще ви разкажа една история от първо лице с КМ.
Пътуваме с жената от Банско за София с автобус. Валеше мокър сняг. Някъде по пътя на Предела, от дясната страна се появи светещо кълбо с големината на футболна топка. След секунди КМ се разби (изпразни) странично в автобуса със силен гръм. Седящите точно до прозореца не пострадаха. Шофьора отначало не разбра, но после след като се развикахме отзад, спря, огледа и продължи. Две стъкла бяха станали на сол. На Благоевград смениха автобуса.
Поздрави
п.с. Беше някъде април месец, температура около 0, облачно и мокър сняг.
valex:
Според мен да направиш спектрален анализ от видео запис не е реално. Особено от цифрова камера.
Първо, спектъра е страшно ограничен. Включително има оптични филтри за ограничаване на спектъра.
Второ, записа на пиксел представлява в повечето случай нивата на трите основни цвята, които правят в съответното съотношение различните цветове от видимия спектър.
Това, което ни се поднася за спектър е просто RGB нива на бяла светлина с променяща се яркост.
Да не говорим, че спектъра на някои вещества е извън видимата част на спектъра.
Аз съм голям "скептик" по отношение на технически журналистически новини. Особено касаещи научна информация.
http://www.spectrum.pm-co.net/PTS/iron.html
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия