Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
графитни електроди
bdimov:
Здравейте,
Някой от вас пробвал ли е да направи електролизна клетка но вместо да използва 316L/T неръждавейка да бъде с графитни електроди. Ако има такива хора от форума нека да споделят опит.
Мисля че ще има предимства от гледна точка на това че графита би трябвало да е химически инертен за разлика от ламарината.
Нямах никакво време за дълги проби, но преди няколко месеца пробвах да бодна два електрода от батерии в буркан с вода алкализирана с NaOH. Използвах 12V токоизправител. Електролизата си протича това е ясно. Забелязах обаче след 10-15мин. че разствора започна да почернява. Имаше в него множесво микрочастици ( като сажди ). Нямах време тогава за промивки и т.н. Не съм сигурен дали тези частици в случая са идвали от разпрашаване на графита или пък са били остатъци от мангановия диоксид, който е пресован около електрода в батерията. Уж се бях постарал да ги измия хубаво и даже ги минах с фин абразив.
Мисля скоро време да направя една клетка точно с такива електроди. Имам CNC рутер, с който ще си нарежа прецизно всички необходини парчета плексиглас, отворите за електродите и т.н. Може би ще имам трудност само в събирането на графитените електроди ( да отида в магазина и да купя 250-300 батерии за да ги разбия .... :D ). Ако някои от вас има желание да съдейства ( било то под формата на стари батерии или съвмества работа ) нека да пише на bdimov@mail.bg , защото нямам възможност да влизам често тук и да чета.
Успех на всички с науката! :)
fever_wits:
Почерняването е от графита. Вместо да купуваш батерии има моливи които са изцяло от графит. Ще спестиш малко пари, четките на моторите са от графит също.
Радико:
Колега bdimov
Относно желанието за съдействие, Моля те да прочетеш тази темаhttp://mazeto.net/index.php/topic,7341.0.html След това може да действаме ако искаш.
Maistora52:
Колега, Димов, ННО генератор ли искаш да правиш с тези графити, или ще правиш разни галванизации?
bdimov:
Радико < не схванах, какво имаш в предвид с линка, който ми даде към другата тема. Аз го прочетох, идеята там е ясна но не ми стана ясно идеята от теб към мен ( в смисъл съгласен си двамата да се захванем с електролизера с графитови електроди или... ).
До Майстора > да мисля да е за "стандартен" електролизер ( т.е. не сухи клетки и т.н. ).
Аз затова и питах дали самия графит се разпрашава, защото ако е така то тогава има износване на електродите, което не е добре, тъй като в конструкцията, която съм измислил за електролизер те няма да могат да се сменят след време т.е. износват се електродите и изхвърляш клетката.
Ако на някой му е интересно може да се опитам да кача тук скица на конструкцията. Не търся нищо комерсиално в това, а само за лично ползване, така че ако мислите че има "хляб" в тези електроди да седнем да го направим и да си се радваме на постиженията после ( доколкото попрочетох форума е в криза именно затова че всеки мълчи, опитва се да си "постеле" и си мисли че в гаража ще открие "чудото" и ще стане боогат ).
Съдбата си знае своето и дава просветление на тези, които мислят в друга посока различна от комерсиалната ( лично мнение ) :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия