Начало > Новини от света на технологиите

Супер акумулатор на база вакуумен кондензатор !!!

(1/8) > >>

oneman:

--- Цитат ---Российскими предпринимателями были испытаны и запатентованы вакуумные конденсаторы (ВК), которые по их мнению должны стать основной для создания сверхъемких аккумуляторов будущего. По словам изобретателей в последних проведенных экспериментах им удалось накопить почти двести кило ватт часов энергии в одном кубическом сантиметре физического вакуума. Для примера для получения такого же количества энергии, необходимо сжечь 15 литров высокооктанового бензина. А например четырехлитрового аккумулятора такой емкости будет вполне достаточно, что бы слетать на Луну и вернуться.
--- Край на цитат ---

Патента: http://www.freepatent.ru/patents/2466495 - СПОСОБ НАКОПЛЕНИЯ ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ (2 ВАРИАНТА) И НАКОПИТЕЛЬ ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ КОНДЕНСАТОРНОГО ТИПА (НЭКТ) ДЛЯ РЕАЛИЗАЦИИ СПОСОБА (2 ВАРИАНТА) (патент № 2466495)
Презентацията: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lsduDhajC_c

Превод:
Руски предприемачи са тествали и патентовали вакуумни кондензатори, които по тяхно мнение трябва да станат основата за супер акумулатори на бъдещето. Според изобретателите при последните проведени експерименти им се е отдало да съберат почти 200 kWh в един кубически сантиметър физически вакуум. Примерно за получаването на токова количество енергия е необходимо да се изгорят 15 литра високооктанов бензин. А например 4 литров акумулатор със същият капацитет може да събере енергия, достатъчна да се лети до Луната и обратно!  ;)

Накратко: използват конструкция, приличаща на вакуумен диод, на който анода е извън колбата за да не протича ток, а да работи като кондензатор. Използват се киловолтни напрежения.
Методът за заряд на такъв акумулатор е специален (чрез електронно-лъчева тръба) и е включен в патента му.


--- Цитат ---Вакуумный конденсатор содержит нагреваемый катод с электроизолированным накалом, помещенный в диэлектрический герметичный баллон с глубоким вакуумом, и анод, расположенный на внешней поверхности диэлектрического герметичного баллона.
В вакуумном конденсаторе катод может быть выполнен холодным с микропикообразной поверхностью, обеспечивающей отдачу свободных электронов с его поверхности без нагрева.
--- Край на цитат ---


--- Цитат ---Особенностью заявляемого НЭКТ является вакуумный конденсатор (ВК), который содержит нагреваемый катод с электроизолированным накалом или холодный катод с микропикообразной поверхностью, отдающий электроны для накопления заряда - электроэнергии в вакууме в диэлектрическом герметичном баллоне, внутри которого расположен катод, отделенный от анода, расположенного на внешней поверхности диэлектрического герметичного баллона, созданным глубоким вакуумом.

Зарядка ВК происходит следующим образом: на катод относительно анода с помощью специального зарядного устройства типа умножителя напряжения электронно-лучевой трубки, генерирующего свободные электроны, подается отрицательный потенциал, вызывающий эмиссию электронов с катода в вакуум, где они устремляются к аноду, но достигнуть его не могут из-за диэлектрика герметичного баллона и остаются в вакууме, куда продолжают поступать с катода новые свободные электроны, формирующие объемный заряд вокруг катода, и этот процесс будет продолжаться до тех пор, пока напряженность поля объемного заряда не станет равной напряжению зарядного устройства. Зарядка НЭКТ и ВК закончена.
--- Край на цитат ---

На Фиг. 1
4 - Анод
2 - Стъклен балон
3 - Вакуум
1 - Катод
5 - Отоплител

Прикачвам патента на PDF.


--- Цитат ---Известно, что qвк=I3×t3=Cвк ×U3, где I3=0,01 A, t3=8 час=28800 сек, U3=28 В, отсюда qвк=0,01×28800=288 кулона, а значит емкость равна фарады, где I3 - ток заряда ВК, t3 - время заряда ВК, U3 - напряжение между анодом и катодом ВК, полученное по окончании заряда, qвк - заряд ВК после окончания его заряда, Свк - рассчитанная емкость ВК.

[Фарад]

Полученный результат показал большую емкость ВК и, как следствие, целесообразность его использования в энергонакопительных системах и других энергетических устройствах. Измеренная таким образом электроемкость одного кубического сантиметра вакуума более 5 фарад, а рабочие напряжения десятки киловольт, известные конденсаторы решить подобную задачу не могут.
--- Край на цитат ---

Seeker:
Ето това е пробив в технологиите!!!   Стига да е истина, естествено, и да  съществуват необходимите материали за реализацията на изделието. Защото ако се започне изчакване на създаване на някакви нови материали, всичко ще отиде на кино...

Сметките показват 720МДж в 1 куб см. Ами това решава много проблеми, не само в транспорта, а и в бита. Твърде добре изглежда за да е истина....

oneman:
Чудно ми е защо на цветната схема са дадени заземявания и на анода и на катода.  :o
Ще трябва да се прочете подробно патента за цикъла на зареждане и разреждане.

hmilev:
Идеята за кондензатора  може да се реализира най-лесно чрез кинескоп за телевизор.
 В един изправен телевизор  като се премахне замасяването на кинескопа и отпред се залепи фолио за катода се получава схемата от патента .
  Внимание! Кинескопа се зарежда с високо напрежение и е много опасен, докато не се разреди с даване електродите на късо.

Радико:
така е кинескопа на телевизора може да остане зареден с дни. Предполагам оттам им е дошла идеята, но не мисля че експеримент с кинескоп ще повтори резултата дори и в малък процент. В кинескопите, както и във всички радиолампи се използват метали с улеснена емисия така че се получава обикновен диод там борбата е била да се намали капацитета който се явява паразитен. тук очевидно трябва да се търси другата крайност, да се вложат съвсем различни материали увеличаващи капацитета който вече не е паразитен а полезен. Във всички случаи убеден съм, че обявените резултати не са реални а са прогнозни полученото със сигурност е много по малко, което не пречи да бъде заявено за патент "че иначе току виж го патентовали от ейпъл"
И накрая не знам как го изчислиха, но според мен в 4 литра обем има 4000 пъти по 15литра "високооктанов бензин" което прави 60 тона, а това малко ми малее за пътуване до луната.       

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия