Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Нов метод за отопление на д-р Константин Тренчев
N9301S:
Ето мъничко и от мен! То не било никак трудно! ;)
Отваря се с VLC примерно.....
Михаил Кузмов:
Ами да!!!!!!!!! Чудех се защо никой не се намери там на тази пресконференция да попита Тренчев. Какъв е газът който той прави на плазма? То не било Браун газ ами нещо такова! Мислех че може да се е изхитрил и да пуска нещо по тръбите но след като видях мехура въздух по лявата тръба който спира пламъка за малко на твоето видео ми стана ясно! Дали съм прав обаче ти ще кажеш! Остава да кажеш това пламъче с каква енергия се получава за да се оформи картината! Тренчев показваше 2.34 kw. което ми се виждаше много за пламъка който се виждаше!
valex:
N9301S
Измерил ли си елелктрическата и топлинната мощност?
Михаил Кузмов:
Valex, Здр! Ако имаш идея за мерене на топлинна мощност дай идея! Аз нещо боксувам тук.
valex:
Измерването може да стане като се затвори системата в някаква изолационна кутия (стиропорна - като чантите за плаж). Идеята е да има по-малко загуби. Измерва се температурата на водата и въздуха в кутията. Трябва да се знае обема на въздуха и количеството вода. Пуска се да работи системата, да кажем 1 мин. или 5 мин. и се засича с колко се е повишила температурата на водата и на въздуха. Оттам по формула (която някъде из постовете бях побликувал, а сега не мога да я открия :) ) се изчислява директно мощността във ватове. Така няколко пъти, за да се избегнат грешки от измервания. Накрая получените резултати се сумират и се делят на броя опити, за да се намери средната енергия изразходвана за нагряване. Тази енергия понеже е за време 1 или 5 мин. се прехвърля към 1 час и се получава в kW/h. Добре е докато траят опитите да се засича и електрическата мощност която се изразходва. От съотношението на топлинната и електрическата мощности се съди за ефективността на отоплението.
Тест на ефективната изходната мощност на микровълновата печка
1. Наливаме в стъклен съд точно 1L студена вода от чешмата.
2. Измерваме температурата й - T1, при поставяне в микровълновата фурна.
3. Включваме загряване на водата на пълна мощност за точно 63 секунди (по часовник, не по таймера на фурната)
4. В края на цикъла, след разбъркване, измерваме температурата T2 при изваждане на водата от микровълновата печка
5. Температурната разлика T2 - T1 , умножена с коефициента 70 показва със задоволителна точност изходната мощност, изразходена за загряване от магнетрона
От тук се извежда формулата за енергията отделена във водата:
Е=(Т2-Т1)*70*Q*(Time/63)
Q е обема на водата в литри
Тime/63 е времето кратно на 63 сек.
За съжаление не знам отношението на топлоемкостта на водата и въздуха, за да се определи коефициента и да се сметне и енергията отделена във въздуха.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия