Автор Тема: Push pull 220VAC-40VDC  (Прочетена 30336 пъти)

erolchy

 • Гост
Push pull 220VAC-40VDC
« -: Октомври 09, 2012, 09:18:00 pm »
Здравейте.
Решил съм да направя едно импулсно захранване с тази схема като се чудя вместо тези транзистори какви да сложа и трябва ли допълнителни промени по схемата, а и дали изобщо е възможно тази схема да я използвам, естествено ще сложа и друго трафче на изхода и ще изправя подаваното напрежение на входа.
Та искам от 220V да направя 2x25V с мощност не по малка от 60-70W. Ако не мога да използвам тази схема тогава се надявам някой ако знае подходяща схема да сподели и също много бих се радвал ако някой ми даде и някаква литература в областта за да се запозная по подробно с нещата..
Надявам се все някои да помогне и да не обижда, ако схемата ми и това което искам да направя с нея е някаква глупава идея получила се от некомпетентност в областта...  :)
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 06:51:57 pm от altium »

erolchy

 • Гост
Re: Mazilli ZVS push pull
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2012, 07:44:47 am »
Благодаря ви. Тази схема я взех от един приятел бях си правил нагревател и за това не знаех от къде е и как да я търся извинете за това че не съм постнал поста където трябва. За напред като не съм сигурен ще ви питам :)
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 06:23:45 pm от altium »

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Mazilli ZVS push pull
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2012, 09:51:34 am »
Въпросната схема не е никакъв FLYBACK, колеги, което преведено значи еднотактен обратен преобразувател. Става въпрос за автогенериращ PUSH-PULL или двутактен прав преобразувател (тегли-бутай). Принципа на работа на двата типа импулсни преобразуватели са коренно различни. Та поради явното противоречие със заглавието на темата не е лошо да се коригира, да не ни помисли някой за неграмотници, четейки написаното.
В допълнение, колега erolchy, въпросната схема не е подходяща за преобразуване на изправеното мрежово напрежение. За посочената от теб мощност спокойно може да реализираш еднотактен обратен стабилизаран преобразувател с минимум разход на елементи - ШИМ контролер, траф, мощен ключ и няколко елемента плюс изправители и филтри. Подходящи чипове може да намериш по магазините за електроника без проблем, а каталожните данни в Мрежата.
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 06:24:31 pm от altium »

erolchy

 • Гост
Re: Mazilli ZVS push pull
« Отговор #3 -: Октомври 10, 2012, 01:28:17 pm »
А разполагате ли с някаква схема, защото не съм сигурен какво точно да търся ?
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 06:23:28 pm от altium »

erolchy

 • Гост
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #4 -: Октомври 10, 2012, 07:50:55 pm »
Тази защита става ли която съм очертал в кръгчето_, а и намерих една схема и се чудя дали ще се получи ето я и нея_


От администратора:
Първа забележка за правописа! При втора и трета ще има санкции.
Имай предвид, че форумът не е за начинаещи. Въпросът за "защитата" не е ясен.

С всички схеми става, стига да са грамотно изпълнени и да се знае как действат. В предния пост ти бях дал няколко добри схеми. Прикачените в този пост са НЕГРАМОТНИ.

Смятането на трансформаторите става с програми, качени в съседен пост.
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 09:18:21 pm от altium »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 200
 • Amanita muscaria
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2015, 06:12:25 pm »
Колеги, един въпрос с понижена трудност:
Може ли да се разменят полюсите на един MOSFET-транзистор, да се разменят дрейна със сорса?
Примерно при N-канален /най-често употребявания/ вместо да поставим на "+" дрейна, да поставим сорса, а пък дрейна да поставим на "-" /маса/ и да управляваме транзистора гейт-дрейн? Разменяме само местата на дрейна и сорса...?

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 607
 • специалист, не носи на пиене
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2015, 06:43:24 pm »
EDM electronics, това сериозно ли ? Прост отговор - между "дрейна" и "сорса" имаш диод. Нали се сещаш какво ще стане ако размениш местата на същите.  ;)

Неактивен x_name41

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 940
 • מוזיקה מאריכה את החיים
  • https://www.sanmina.com/
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2015, 07:17:48 pm »
dymelsoft, обърнете внимание на свързването на по малкия мосфет във корпус D-PAK със обозначение 50N03 във моя 35 ватов ксенонов баласт, дрейна му е свързан към минуса на захранването, освен ако се ползва като диод?, но в същото време вие ще видите че всъщност той като че ли се и управлява? тъй като към гейта му има една верига от 8 извод на TL494, (а и баласта между другото работи, не е изгорял!)

Неактивен dymelsoft

 • Administrator
 • Стабилен
 • *****
 • Публикации: 607
 • специалист, не носи на пиене
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2015, 07:50:37 pm »
x_name41, веднага ще ти отговоря. Вземи един мултимер и ще видиш че спрямо маса (- на захранването)  има отрицателно напрежение на "сорса".  ;). На практика в случая транзистора си е вързан правилно. Освен това,  ако премериш напрежението на филтриращия кондензатор в работен режим същото ще бъде по-голямо от входящото.  :P
« Последна редакция: Ноември 21, 2015, 08:49:24 pm от dymelsoft »

GMG

 • Гост
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #9 -: Ноември 22, 2015, 01:49:19 am »
Колеги, един въпрос с понижена трудност:
Може ли да се разменят полюсите на един MOSFET-транзистор, да се разменят дрейна със сорса?
Примерно при N-канален /най-често употребявания/ вместо да поставим на "+" дрейна, да поставим сорса, а пък дрейна да поставим на "-" /маса/ и да управляваме транзистора гейт-дрейн? Разменяме само местата на дрейна и сорса...?
   ЕДМ, какво ще минава от там? Променлив сигнал или само ток ???
Иначе както при биполярните може да инвертираш управлението,
а и маломощния също може да е такъв ;)
  Най-добре да се види конкретния случай
Така зададен въпроса с понижена трудност отива малко в
графа "избиване на рибата" ;D ;D

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 200
 • Amanita muscaria
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #10 -: Ноември 22, 2015, 10:47:19 am »
Въпросът ми беше сериозен.
При мосфетите както може да се управлява гейта през дрейна /не е задължително през сорса/, така и може да се инвертира посоката на тока през канала, като се разменят местата на дрейна и сорса. Аз често използвам обратно вързване на мосфети.

Всъщност мосфета представлява кондензатор на който единия електрод е гейта, а другия е канал с променливо съпротивление, съставен от дрейн-сорса /двата извода заедно/, чийто съпротивление зависи от това доколко е зареден самият кондензатор. Обикновено е прието този "кондензатор" да се управлява през гейт-сорса, но няма никакво значение, ако той се управлява през гейт-дрейна. Всъщност дрейна и сорса са един и същи извод, те са един канал, една проводимост. Т.е., ако имаме право свързване на транзистора /стандартно/ ние можем спокойно да го управляваме през дрейна!- естествено, като се запазва поляритета предвид вида проводимост на канала и тази на гейта, т.е. със същия поляритет, както при управлението през сорса. Това означава, че при управление през дрейна ще ни трябва обратно напрежение на захранващото. Кога е нужно това управление? - тогава, когато схемата го налага. Въпрос на схемно решение.

По отношение на обратното свързване на мосфета - има ли някакъв проблем от това и ползва ли се на практика?
Да, ползва се. Аз се сещам за два примера, но може да има и повече, ако се замисли човек.
Първо, има мосфети, които са предназначени за двупосочно преминаване на тока през канала, като при тях широчината на канала не се управлява през дрей-сорса, а има отделен извод, който заедно с гейта служи за "зареждане на кондензатора", т.е. управлението. Т.е. при стандартни транзистор единият извод на кондензатора е вързан за самия канал, но може и да не бъде, той може да е отделен. Това са аналоговите ключове. Примерно 4066. Те са като електронни релета. При тях гейта е управлението през маса, а канала на дрейн-сорса е ключа. Той е двупосочен. Там няма обратен технологичен диод.

И да разгледаме класическия начин на обратно свързване на MOSFET с вграден диод и управление през електродите гейт-дрейн

Правилно беше съображението на dymelsoft, че при обратно свързване технологичния диод се явява в право свързване. Какво от това, има схемни решение при които това не е никакъв проблем. Това се тези, при които транзистора се използва, като диод в синхронните изправители. Какво се получава на практика? Така или иначе има постоянно вързан диод в права посока /технологичен/, но той първо е за малък ток и второ при него има потенциална бариера на п-н прехода, която е от порядъка на 0,7-1V. Т.е. ако минат през него 10А този диод ще разсейва през корпуса на транзистора 7-10W. Когато обаче благодарение на инверсното управление на мосфета през канала гейт-дрейн и обратното свъзаните дрейн-сорс, този канал се отпуши, то той шунтира вградения диод и моментално падът на напрежение върху транзистора ще спадне до толкова, колкото е вътрешното съпротивление на канала. Или колкото по-мощен транзистор, толкова по-малък пад. Ще дам практически пример: транзистор с перманентен ток на канала 80A има пад на напрежение при 10А около 80mV /0,08V/. Това умножено по тока от примера през него прави 0,8W. Сега, къде е 10W, къде 0,8W? Ето това е смисъла на обратното свързване на мосфетите и те имат своето широоооооко приложение.

Затова и x_name41 се беше много доближил до истината.
Долу съм направил една схема, да се види нагледно за какво иде реч:
« Последна редакция: Ноември 22, 2015, 11:08:05 am от EDM electronics »

GMG

 • Гост
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2015, 11:45:08 am »
Въпросът ми беше сериозен.
При мосфетите както може да се управлява гейта през дрейна /не е задължително през сорса/, така и може да се инвертира посоката на тока през канала, като се разменят местата на дрейна и сорса. Аз често използвам обратно вързване на мосфети.

Всъщност мосфета представлява кондензатор на който единия електрод е гейта, а другия е канал с променливо съпротивление, съставен от дрейн-сорса /двата извода заедно/, чийто съпротивление зависи от това доколко е зареден самият кондензатор. Обикновено е прието този "кондензатор" да се управлява през гейт-сорса, но няма никакво значение, ако той се управлява през гейт-дрейна. Всъщност дрейна и сорса са един и същи извод, те са един канал, една проводимост. Т.е., ако имаме право свързване на транзистора /стандартно/ ние можем спокойно да го управляваме през дрейна!- естествено, като се запазва поляритета предвид вида проводимост на канала и тази на гейта, т.е. със същия поляритет, както при управлението през сорса. Това означава, че при управление през дрейна ще ни трябва обратно напрежение на захранващото. Кога е нужно това управление? - тогава, когато схемата го налага. Въпрос на схемно решение.

По отношение на обратното свързване на мосфета - има ли някакъв проблем от това и ползва ли се на практика?
Да, ползва се. Аз се сещам за два примера, но може да има и повече, ако се замисли човек.
Първо, има мосфети, които са предназначени за двупосочно преминаване на тока през канала, като при тях широчината на канала не се управлява през дрей-сорса, а има отделен извод, който заедно с гейта служи за "зареждане на кондензатора", т.е. управлението. Т.е. при стандартни транзистор единият извод на кондензатора е вързан за самия канал, но може и да не бъде, той може да е отделен. Това са аналоговите ключове. Примерно 4066. Те са като електронни релета. При тях гейта е управлението през маса, а канала на дрейн-сорса е ключа. Той е двупосочен. Там няма обратен технологичен диод.

И да разгледаме класическия начин на обратно свързване на MOSFET с вграден диод и управление през електродите гейт-дрейн

Правилно беше съображението на dymelsoft, че при обратно свързване технологичния диод се явява в право свързване. Какво от това, има схемни решение при които това не е никакъв проблем. Това се тези, при които транзистора се използва, като диод в синхронните изправители. Какво се получава на практика? Така или иначе има постоянно вързан диод в права посока /технологичен/, но той първо е за малък ток и второ при него има потенциална бариера на п-н прехода, която е от порядъка на 0,7-1V. Т.е. ако минат през него 10А този диод ще разсейва през корпуса на транзистора 7-10W. Когато обаче благодарение на инверсното управление на мосфета през канала гейт-дрейн и обратното свъзаните дрейн-сорс, този канал се отпуши, то той шунтира вградения диод и моментално падът на напрежение върху транзистора ще спадне до толкова, колкото е вътрешното съпротивление на канала. Или колкото по-мощен транзистор, толкова по-малък пад. Ще дам практически пример: транзистор с перманентен ток на канала 80A има пад на напрежение при 10А около 80mV /0,08V/. Това умножено по тока от примера през него прави 0,8W. Сега, къде е 10W, къде 0,8W? Ето това е смисъла на обратното свързване на мосфетите и те имат своето широоооооко приложение.

Затова и x_name41 се беше много доближил до истината.
Долу съм направил една схема, да се види нагледно за какво иде реч:

   Е тука вече наистина изби рибата  ;D
Знаеш ли, този пост или го редактирай, премахни или
от ника си остави само EDM, без electronics  ;)
   За какви други измислени изводи пишеш и въобще... порното е пълно
в опита  да обясниш виждането си над ключовете 4066 или 4051,2,3
Та там на подложката са си по два, а ти измисли нов вид  ;D

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 200
 • Amanita muscaria
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2015, 12:34:52 pm »
GMG, приемам забележката. За аналоговите ключове цитирах по памет. Имаше навремето така представена схема, още когато нямаше интернет и "даташийт". Сега видях. Поправям се.

Прави впечатление обаче, че доста злорадо реагираш. Радваш се, ако някой се обърка. Вместо да си благодарен, че научи нещо дето не знаеш, ти се държиш, като пълен идиот. Та директно към апела ти:
Аз моя ник няма да го променя, защото така се самоопределям, но към твоя ще добавя с едно тире - МИШКА. Така ми изглеждаш ти - един мишок.  Порнографията при теб е вътре в главата ти - търчи-лъжи...... :D

GMG, ти специално отдавна ми простееш, но от благоприличие не съм ти го казвал, по-добре е да живееш в илюзия, отколкото да знаеш истината. Сега обаче ме принуди. Вземи се научи да пишеш правилно. В изреченията ти няма никакъв препинателен знак. Недей само да подхвърляш в кой университет си учил, щот нищо не си научил - личи от тетрадката ти. Каквото ти е отношението към тетрадката, такова ти е като цяло в живота и всичко което правиш.

И понеже новите администратори не те познават изначале, ще кажа да научат:
GMG е първият в този форум, който лъжеше потребителите, че направил ген. на СЕ. Така се пънеше, че имаше големи дискусии навремето за това. Бяха го изгонили за патологично и хронично лъжене, но като се смени ръководството той получи трибуна на новите си лъжи.
« Последна редакция: Ноември 22, 2015, 01:06:08 pm от atos »

GMG

 • Гост
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #13 -: Ноември 22, 2015, 12:44:30 pm »
GMG, приемам забележката. За аналоговите ключове цитирах по памет. Имаше навремето така ппредставена схема, още когато нямаше интернет и даташийт. Сега видях. Поправям се.

Прави впечатление обаче, че доста злорадо реагираш. Радваш се, ако някой се обърка. Вместо да си благодарен, че научи нещо дето не знаеш, ти се държиш, като пълен идиот. Та директно към апела ти:
Аз моя ник няма да го променя, защото така се самоопределям, но към твоя ще добавя с едно тире - МИШКА. Така ми изглеждаш ти - един мишок.  Порнографията при теб е вътре в главата ти - търчи-лъжи...... :D

GMG, ти специално отдавна ми простееш, но от благоприличие не съм ти го казвал, по-добре е да живееш в илюзия, отколкото да знаеш истината. Сега обаче ме принуди. Вземи се научи да пишеш правилно. В изреченията ти няма никакъв препинателен знак. Недей само да подхвърляш в кой университет ти учил, щот нищо не си научил - личи от тетрадката ти. Каквото ти е отношението към тетрадката, такова ти е като цяло в живота и всичко което правиш.

   Извинявам се на четящите  :-[
Всичко добро EDM electronics!

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 200
 • Amanita muscaria
Re: Push pull 220VAC-40VDC
« Отговор #14 -: Ноември 22, 2015, 12:47:29 pm »
Благодаря за поздрава, но ти вече предизвика съдбата и тя ти отговори с горния ми пост. Чети и взимай мерки!