Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.
Термопомпи - успешно производство в България
hotalin:
Абе я да ви питам,(може да изглеждам смешен с тоя въпрос ::) :P :o ;D :D може ли с термопомпа да се добива енергия, от дъното на язовир и то зимно време . Нали водата консервира топлината натрупана през лятото , на дъното на язовира!
mzk:
--- Цитат на: hotalin в Октомври 18, 2010, 09:09:00 pm --- Абе я да ви питам,(може да изглеждам смешен с тоя въпрос ::) :P :o ;D :D може ли с термопомпа да се добива енергия, от дъното на язовир и то зимно време . Нали водата консервира топлината натрупана през лятото , на дъното на язовира!
--- Край на цитат ---
Хоталин,
Редовно не четеш моите забележки, вмъкнати в твоите коментари, и не поставяш правилно препинателните знаци. Този път няма да го правя, но ти казвам публично да проявиш разбиране и да внимаваш при следващите си коментари. Ако имаш някакви технически проблеми или въпроси, използвай лично съобщение и ще решим проблема.
Сега по темата - прочети повече за термопомпите. Най-удачен вариант е да се използва термопомпа вода-вода, като отоплението е подово. Така се достига оптимално загряване на стаята, при ниска температура на водата в парната инсталация. КПД при климатиците (термопомпите) зависи именно от разликата в температурите.
Когато навън стане -10 градуса (минус 10), ефективността на климатика рязко спада (да речем, че става 1). За тази цел се ползват сонди или други източници на подземна вода, която има постоянна температура над нулата (около 7-10 градуса, ако не се лъжа).
Освен това плътността на водата е много по-голяма от тази на въздуха и съответно е нужен много по-малък обем вода (и по-малки топлообменници).
По твоя въпрос - има проект за използване на топлата вода, вливаща се в р. Дунав от АЕЦ Козлодуй. Изглежда това ще си остане само на хартия. В общи линии не ти трябва никаква консервирана топлина и пр, температурата на водата (която е под земята) е перманентно над нулата. Какво по-добро съхранение на топлината?
gotiniq7:
Намерих нещо съществено по темата
...Този вид централи са направени да използват ниско- и средно-температурните ресурси. Те могат да работят с температура по-ниска от 100°C, като при някои производители достига и до под 80°C. В основата им е заложен т.нар. органичен цикъл на Ранкин (Organic Rankin Cycle, или ORC). Характерното за работния флуид е ниската му температура на кипене, която позволява създаване на пара под 100°C. Обикновено е използван органичен флуид като изопентан, пентан или бутан. Когато напусне топлообменника, флуида е в газообразно състояние, което позволява използването му да задвижи турбина на електрогенератор. След като напусне турбината, минава през кондензатор където се охлажда и втечнява преди да се инжектира отново в топлообменника ...
отскоро разполагам с работещ "климатик"- прозоръчен екземпляр NEO 500вата input/1500вата output , експериментите предстоят :)
batalski:
Обикновено е използван органичен флуид като изопентан, пентан или бутан.
Тези газове са гори ми, трябва да се внимава с тях! ;)
И аз мисля по този въпрос след като гледах този филмhttp://vbox7.com/play:f4e509b0
kratech:
Здравейте, търся компетентен експерт, за да коментирам работата на конкретна термопомпа, асемблирана от Геоток, която не може да тръгне ефективно вече няколк месеца. Направил съм пълен мониторинг на процеса - меря и хвърлям в "облака" температура на входяща и изходяща вода, консумация на еле. енергия, дебит на водата в отоплителния кръг. Помпата работи с R22, меря температурата на фреона на входа на топлообменника вкл., но КОП-а и е много нисък, както и отдаваната мощност, макар, че всичко би трябвало да е ОК, според Геоток (и те не знаят какво става).
Благодаря предварително. Аз съм инженер по електроника, а тази материя засега е нова за мен....
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия