Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
half:
Примерът с парната машина не ми се вижда особено удачен. Тук не говорим за обратна връзка в смисъла, познат ни в радиотехниката и др. Но има нещо.
Примерът с пръскалката като че ли е по-убедителен, но... там процесът е непрекъснат, което не ни води до никъде. При генераторите МЕГ, ИНКОМП и др. имаме старт/стоп на процеса! Управлението е импулсно! Т.е. след известен брой цикли системата ще се установи в равновесно състояние. Неизбежно е.
Дето се казва: "Истината е някъде Там!" ???
И не съм казвал, че "автономно" е мръсна дума! :o Един процес е автономен чисто условно, тъй като той не може да бъде изолиран. И той ще е "автономен" до изчерпването на енергията, която ползва.
Поставих този въпрос, тъй като без ясен отговор на "Що е то автономност и възможна ли е?" е невъзможно да се продължи работата по устройствата, които са предмет на дискусията.
И още. В някои изследователски среди, занимаващи се със СЕ в САЩ и Европа, твърдо е установено мнението и разбирането, че процесът на добиване на СЕ не може да бъде непрекъснат, а ако един процес протича "на порции", то той не може да се самоподдържа, тъй като никоя система не може да се самостартира неопределен брой пъти - процесът протича по свиваща се спирала и в края на краищата затихва.
Ето защо поставям този въпрос.
teofilius:
:) :) :)
getca:
Здравейте...Всяко връщане на енергия от изхода към входа е обратна връзка. ;)
--- Цитат на: half в Ноември 01, 2008, 04:44:31 pm ---Примерът с парната машина не ми се вижда особено удачен. Тук не говорим за обратна връзка в смисъла, познат ни в радиотехниката и др. Но има нещо.
Примерът с пръскалката като че ли е по-убедителен, но... там процесът е непрекъснат, което не ни води до никъде. При генераторите МЕГ, ИНКОМП и др. имаме старт/стоп на процеса! Управлението е импулсно! Т.е. след известен брой цикли системата ще се установи в равновесно състояние. Неизбежно е.
--- Край на цитат ---
Много интересно мнение... ??? Ами то и при импулсните захранвания процесът е прекъснат, пък те си работят...и даже имат режим на частична автономия, за който вече писах. ;) Ако изходната енергия превишава входната не би трябвало да има никакъв проблем с автономния режим.
--- Цитат ---И още. В някои изследователски среди, занимаващи се със СЕ в САЩ и Европа, твърдо е установено мнението и разбирането, че процесът на добиване на СЕ не може да бъде непрекъснат, а ако един процес протича "на порции", то той не може да се самоподдържа, тъй като никоя система не може да се самостартира неопределен брой пъти - процесът протича по свиваща се спирала и в края на краищата затихва.
Ето защо поставям този въпрос.
--- Край на цитат ---
Това е още по странно, защото един моновибратор може да го рестартираш N пъти без проблем. Само, че...Една автономна система би трябвало да се стартира само веднъж и след това да работи без външна намеса до...изчерпване на вътрешната си енергия. Мисля, че експеримента с частична автономия на драйвера на МЕГ-а го доказва убедително. Кратък импулс от външен източник и джиджавката заработва... ;D
В крайна сметка да си приказваме сладки приказки смисъл няма. Давайте да го реализираме пустия автономен режим и да докажем, че е възможен...Убеден съм, ще стане...
getca:
Това е опит за анимация на двутактната схема на МЕГ-а... ;) Показани са само магнитните потоци с посока и големина без изходните и управляващи бобини. Насищането на магнитните ключове е с пурпурен цвят.
getca:
Случват се и други неща, защото не е показан потока на ПМ. За двата типа шунт/комутатор нещата са много различни. Някой има ли идея за обяснение на процесите при комутация на магнитния поток. Прави се аналогия на противопосочното свързване с бифилярка, което е грешка според мен. При насищане на сърцевината на шунта се акумулира енергия и тънкия момент е да се използува отново част от нея. Реално това ще определи КОП на устройството и в идеалния случай това ще е цялата енергия за управление без загубите. Задачата е да се върне ефективно енергията в захранването или товара.
Преди много време съм правил електронно запалване за автомобил с насищащ се трансформатор. Ефекта от насищането е стабилизация на енергията на искрата при променливо натоварване и захранване. Това може да работи и при шунта.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия