Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
Oсцилоскоп е нужен. Аз засега нямам добър, но ще се поогледам. Нужни са два канала за да се следят фазовите разлики между сигналите. Така че ако закъсам ще разчитам на твоя.
Трябва да се постигне минимум КОП(коефициент на преобразуване го наричам аз)=2 за да има някаква ефективност МЕГ-а. Някъде четох за КОП=3 и тогава може да се смята, че имаме генератор на свободна енергия...Ще видим... ;)
getca:
Здравейте...
От последните си опити установих, че потока на постоянния магнит може да "тече" не само по линейни, а и по пространствени магнитни вериги - перпендикулярно в моя случай. Това е важно за конструкцията, защото може да се използуват два или три изходни матнитопровода вместо един с голямо сечение.
Резонансните кондензатори трябва да бъдат качествени, иначе греят, абе направо пушат. Подбират се стойности за определен товар и след това се регулира само управляващия ток, за поддържане на изходното напрежение.
На средната част на Ш-то от сърцевината на шунта навих допълнителна намотка и я включих последователно с товарната на изхода. Резултата е повишаване на изходното напрежение. Предполагам, че така се отнема остатъчната енергия от шунта и се получава положителна обратна връзка за подпомагане на насищането на сърцевината му.
Магнитопроводите на шунта, изходния и основния между тях загряват забележимо, което е признак на загуби. От какво, още не е ясно... ???
И още...Магнитният поток винаги трябва да затваря пътя си през част от сърцевината. Безмислено е да се правят опити с насищане на сърцевината при което потокът да се затваря през въздуха. Неговото съпротивление е голямо и изразходената енергия също. Така че магнитният поток трябва да се комутира от една част на магнитопровода в друга с минимални загуби.
getca:
Здравейте...Пълно мъртвило е с тоя МЕГ да му се не види... >:( Опитах се да направя анимация на пренасочването на потока на постоянния магнит за да се види как работи. Легенда на цветовете...
- Червен шунт -> ненаситен, изключено управление или равносилно на включен магнитен комутатор;
- Розов шунт -> наситен, включено управление или равносилно на изключен магнитен комутатор;
Последователната резонансна схема на изхода се възбужда по магнитен, а не по електрически път. Потокът на постоянния магнит непрекъснато добавя енергия в товарната намотка, която е и индуктивността в трептящия кръг. Целта на това упражнение е добавянето и консумацията на енергия да стават в различни моменти от време, за да се отслаби реакцията на товара (Ленцовата противо е.д.с.)
(от Altium: Щтракнете върху картинката, за да се покаже анимацията. Свободна програма за анимиране на gif изображения: Microsoft GIF animator http://www.jhepple.com/gif_animator.htm)
teofilius:
Привет Гец! Защо не го направиш така както го е направил Валери и на мрежова честота. Кондензатора на изхода не е за предизвикване на резонанс , той е парлелно на товара и в определен аспект и условия действува като отрицателно съпротивление. Направи устройството по мощно поне с ~ 100~150 Вт на входа. За шунта използвай по дебел проводник - например 0,80-1мм.Сечение. За товарната намотка 0,50мм и не по-малко. И да е с повече навивки ~ 800-1000. По добре е два сектора по 500навивки. Забрави за високата честота за сега. започни от по-лесното и по-малкото. Овладей принципа при по-ниска честота. След това можем да говорим и за по висока. Една от главните причини да не може да работи на висока честота е: Шунта ти е почти наситен от полето на постоянните магнити и се иска много енергия от управлението за да го наситиш и така да изтласкаш полето на постоянните магнити в посока на товарните намотки. При висока честота това неможе да стане. Нужни са ти нискочестотни импулси така че всяка тяхна полувълна да има време да насити магнитопровода и така да може да отклони полето на магнитите към изходните бобини.Давам ти пример. Ако държиш пред себе си метален щит против куршуми и аз стрелям във него със картечница от растояние 10 м. ти ще усещаш натиска на куршумите но той няма да те събори на земята въпреки че е доста голям, понеше е с висока честота разреден във времето но ако в продължение на 3 секунди изпитваш същия натиск но постоянно ще те събори. така е и при МЕГ на Валери. Нужни са оптимални по сила и продължителност импулси за да работи шунта. Има вариант за високата честота в определена граница но няма да го постигнеш ако не се справиш с ниската честота дори и да го знаеш. Пожелавам ти успех!
GMG:
Привет на всички!
Това с "картечницата" ми хареса, наистина и
аз съм се замислял, че е нещо подобно, защото
всеки магнит може да се манипулира по различен
начин. В зависимост от вида и напрегнаността на
магнита, то той ще си обръща полето с някъква
честота. От тук следва, че (мисля си) всеки
магнит има своя своеобразна честота.
Значи, колкото е по-силен (неодимов) толкова
по-ниска честота и обратното ;)
Навигация