Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
teofilius:
Честотата на постоянните магнити можем да я приемем за безкрайно малка. Най-интензивно си взаимодействат полета които са с близка честота затова 50 или 25 херца е по-близко до 0 херца. От друга страна честотите които са ни познати и с които боравим са само едни повърхностни вълни, честотно модулирани от свърхвисоките честоти на трептенията на магнитното поле на електроните. Така е при всички магнитни полета включително и на постоянните магнити. Магнитното поле на електрона е електромагнитно като честотата и дължината на вълната му е съпоставима със дължината на орбитата му около атомното ядро или по-точно движенията в състава на атома. Това означава че потенциално бихме могли да черпим енергия от постоянен магнит без особени допълнителни приспособления но трябва да имаме антена която да е една четвърт от дължината на вълната на електрона, което е невъзможно но би могло да се използва хармонична честота и дължина на антена. Но това също не е по силите ни. Това което си мисля че е направено в тази насока и работи е конвертора на Колер а другото са различните устройства и приемници на радиантна-лъчиста енергия, към които спада примното устройство на Морей и ако не се ръжа при него се използваше шведски камък който е вид диод за свърхвисоката честота на трептене на електроните в проводниците , двигател-генаратора на Бедини, Адамс и др. Както и да е , отклоних се от темата ... При всички случай за сега трябва да се работи с ниска честота но във връзка със споделеното досега си мисля за вариант с ниска честота, примерно управляващи вълни за шунта с честота 50Хц. но честотно модулирани със висока честота от порядъка на ~50КХц. Това е при случая че се работи с ферити. Сега ми хрумна и допускам че най-вероятно това е ключа за използването на високи честоти и ферити. Но при всички случаи конструкцията трябва да е добре направена...
Успехи!
getca:
Здрасти Теофил-е... ;D
Благодаря ти за съветите и проявения интерес. Ако повече хора мислят и се напъват, по-лесно ще стигнем до истината...Нещо като дядо ряпа взе да вади и т.н. Мисля си, че скоро ще излезе заека отнякъде... ;)
Сега конкретно за МЕГ-а...Защо работя с ферит на висока честота...
- Лека и проста конструкция с малко навивки;
- Добър механичен контакт между отделните елементи на сърцевината;
- Минимални размери на шунта и съответно енергия за управление;
- Лесна механична обработка и сглобяване на сложни пространствени конструкции;
- Добра реакция при насищане и възстановяване;
- Минимални размери за дадена изходна мощност и т.н.
Относно работната честота...Не съм съгласен, че трябва да е ниска. Експериментите показват точно обратното, комутацията работи и на 25кХц. Енергия има, въпросът е как ще се използува. Ако сте чели внимателно писаното от мен, там съм посочил три вида полезна енергия. Значи...
- От комутацията на изхода;
- От комутацията през шунта;
- Натрупаната в шунта от насищане.
Ако всичко това се оползотвори, теоретично КОП-ът може да е много голям, защото ще има консумация колкото да покрие загубите. На практика нещата са много по-лоши поради ред причини.
Резонанса...Установих, че без него на изхода има ниска товароносимост, да не говорим за формата на тока и напрежението. Лесно се регулира и напрежението с малки вариации на честотата и Кзап.. Пикът на мощността е много ясно изразен, получава се идеално синусоида, което опростява измерванията. Има обаче тънкости при съгласуване на изхода и управлението, които да се уточнят и си мисля, че е постижим КОП=2-3. Постановката ми дотук е за доказване на принципа, а не постигане на максимум ефективност. И това ще стане, трябва търпение и упоритост.
За картечницата...Добър пример, но невинаги е верен. Не знам дали си държал мишени в казармата, щото аз съм...лелеее, какво беше, направо те понася...Едно е да стреляш с автомат, друго с лека картечница и трето с КПВТ(Крупны Пулемьот Владимиров) ;D. Та, дали ще паднеш зависи от мощността на изстрелите или ел.импулси в нашия случай. Желязото за 50Хц е много гадно, има голяма инертност и за да го размагнитиш пак е нужна енергия. Затова на шунт с такава сърцевина му трябва първо много време за насищане и много енергия. Да не говорим за яките магнити дето са нужни за да го докараш близо до насищането. Ламелите на магнитопровода искат стягане, трудно се получава добър механичен контакт, сложна и тежка конструкция се получава, а как се навиват тия 1000нав. на изхода. Единственото предимство според мен е много простото управление, според схемита на Валери, макар да мисля, че не всичко е показано.
Това от мен... ;) Поздрави на всички и...чакам подкрепа в експериментите.
teofilius:
Здравей Гец! Съгласен със с теб във всичко което казваш! Това което казвам е относително - в смисъл зависи от различните условия и изпълнения. Вярвам че комутацията на постоянния магнитен поток може да се извършва и с висока честота но имаме определен път който да изминем до този момент. За мен лично минава през експериментирането със ниска честота и постигането на успех при ниска честота. По настоящем работя по друг вид технология за получаване на свободна енергия но имам голямото желание да продължа експериментите и в тази насока , още повече че разполагам и с по добри възможности , опит и познание сега . В един или друг аспект но като експериментирах с магнитния шунт, имах усещането когато принципа работи и то добре. Трябваше да мина определени ключови моменти и ги минах. Има изключителна разлика между това да имаш управление чрез шунта и това да имаш скокообразно управление чрез него. Говоря за скок на енергията на изхода. Е , имах го , просто тогава нямах достатъчно навивки на изходния магнитопровод за да сваля повече мощност. Впечатляващо е също че като товарех изхода , входния ток значително намаляваше. Присъствието на кондензатор вдига изходната мощност с около 30-40% но не е резонанс, защото активният товар паралелен на кондензатора елиминира условията за поддържане на резонанс. Просто виждането ми е определени явления и свойства на елементите при използването на магнитен шунт(вентил) спадат към физични закони които тепърва има да усвояваме и са различни от познатите ни. За мен също е по-лесно да работя с ферити в това направление по същите причини които и ти изтъкваш но резултатите ми са индентични с твоите. Ако сега започна да експериментирам със сигурност ще имам по добри резултати дори и с ферити и висока честота и вярвам скоро да направя някои експерименти. Това което ти писах и ти пиша е просто за да ти помогна по скоро да имаш отлични резултати, а ти вече имаш достатъчно потенциал за да ги постигнеш. Това което може да ти попречи за тази цел е инерцията защото ако продължи твърде дълго ще се откажеш и разочароваш преди да опиташ това което наистина работи а то е твърде близко и очевадно за да го видим, обхванем и схванем в повечето случаи. Както и да е , пожелавам ти успех!
getca:
Теофиле, привет...Много ми е кеф, че има с кого да коментираме, защото ти си един от малкото хора, които правят нещо и имат практически резултати. Разликите в разсъжденията и вижданията не са проблем, а напротив. Така човек може да види грешките си и да ги коригира. Много пъти съм писал, че добър резултат може да има ако работят повече хора и споделят резултатите. Сам е трудно, времепоглъщащо и т.н. Но това не плаши душите наши... ;D Няма отказване, захапал ли съм го, трудно пускам...дори и да остана сам... ;)
Сега конкретно за МЕГ-а...За кондензатора на изхода, свързан паралелно мисля, че грешиш. Това си е чист паралелен резониращ трептящ кръг, който формира синуса на напрежението и осигурява енергия при изключен поток на магнита. Самият Валери казва, че е нужен резонанс за оптимална работа. Същата верига е включена и в управлението на шунта, но там нещата не са много ясни според мен. Точно в управлението е далаверата...или как да се използува енергията от сърцевината на шунта. Тънкият момент е съгласуването на двете вериги - изходна и управляваща, така че КОП>1. При мен съгласуването е лошо и затова излишната енергия се разсейва като топлина в сърцевината, намотките, кондензаторите...Ферита загрява доста, а изолацията на проводниците в резонансните вериги мирише и направо се топи. Та, в крайна сметка си има още мнооого работа за построяване на работещ стабилно свръхединичен образец. Потенциал има голям според мен, но се иска напъване... :) Напоследък и Алтиум проявява мерак за експерименти, дотук ставаме трима, което не е лошо за начало. На мен основната ми цел беше да докажа идеята като работеща на по-висока честота и да предизвикам интерес към МЕГ-а. Първото го постигнах безусловно, второто частично, но мисля, че с подобряване на резултатите интереса ще се увеличи.
И така...Предлагам да направм тричленна виртуална работна група (Теофил, Алтиум и Геца)... ;) по този проект с цел експерименти и свободна обмяна на мнения и резултати. Ако мислите, че има рационално зърно в това пишете... :) Поздрави... ;D
Тони:
Зд. Геца! С Алтиум се срещнахме и коментирахме МЕГ, не съм се захващал все още да го правя но коментирахме нещо което ще ти помогне. Преди време правих опити да разтоваря електромотор и вдигна КПД-то с допълнителна намотка, на която подавах високоволтов инпулс. Идеята е да се неотрализира ефекта на Ленц.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия