Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
С моя вариант на МЕГ правих опити за самозахранване на тактовия генератор и драйвера на мощния транзистор. Работи без проблеми само с един пусков импулс от захранването. Интересното е, че при претоварване напрежението пада и генератора се самоизключва като един вид защита от късо съединение. Сега остава да се оползотвори енергията от насищането на шунта и от затварянето на магнитния поток през него, което засега е проблем. Ако конструкцията е правилна трябва да падне управляващия ток, както пише и Валери. Той споменава около трикратен спад - от 16а на около 5а. Въпросът е как да се акумулира тази енергия, защото времената на генериране и използуване са различни. Единият начин е резонансна верига, но...при насищане индуктивността почти изчезва, така че не е ясно как ще работи... ??? Другият начин е връщане в захранващия източник...Ще видим...Трябва да се експериментира... ;D
getca:
Актуални резултати... ;)
Товар - 2х12в/5вт автомобилни лампи включени през кондензатор 100нф;
Uт=50в размах от връх до връх, Iт=2в размах върху резистор 1ом, приблизително синусоидална форма;
Uупр=11.5в, Iупр=1,6, без да се смятат останалите загуби;
Работна честота ~20кХц...
Засега е това...Който иска да смята КПД, КОП или там каквото е...Подробности и разсъждения по натам... ;) ;D
P.S. Запалих лампа 12в/20вт, но при захранване 24в на шунта и същия брой намотки, ферит и магнити. Изходния ферит обаче започна да грее... ??? Явно загуби... ??? Иначе лампата свети много яко, може би над номинала...
getca:
Започвам да се убеждавам, че МЕГ-а може да работи само като резонансно устройство. Цялата работа е да се синхронизират моментите на натрупване и консумация на енергията на магнитното поле. Засега си изясних в основни линии товарната верига, но остава проблемът с впрягането на енергията, генерирана при затварянето на магнитния поток през шунта. Свързах кондензатор 150нФ паралелно на управляващите намотки, получи се синусоидален управляващ импулс и загряването на мощния ключ намаля доста. Целта ми е да имитирам управлението на Валери, но на по-висока честота. Усещам, че тук е секрета на тази тъпотия... ;) Ще го боря, пък да видим...Намерил съм и разни други сърцевини за шунт... :)
P.S. Мощният ключ и ферита са почти студени. Значи те са разсейвали неоползотворената енергия на магнитното поле, която би трябвало да се насочи за насищане на шунта. Изходното напрежение се повиши, а управляващия ток намаля малко. От днес надеждите ми са във възход... ;) ;D ;D
getca:
Малка стъпка по пътеката, но важна за повдигане на тонуса. Постигнах КПД~0.83 на моя вариант на МЕГ... :) Докарах го горе-долу като ключов стабилизатор. Товарите са два, като втория снема резонансно енергия от управляващата намотка. Ако не се снеме тази енергия се разсейва от мощния ключ във вид на топлина. Следващата стъпка е тя да се подаде в изхода или да се върне в захранването. Как точно ще го мисля... ??? Сега малко подробности...
На изхода и паралелно на управляващата намотка са свързани сериино през кондензатори лампи 12в/20вт. Захранване =24в нестабилизирано. Въздушна междина на изхода 0.6мм. Шунта е ферит Ш5.5х6 с Al~1000. Работна честота около 25кХц. Върху товара на изхода има синусоида, като меря напрежението и тока върху резистор 0.33ом с осцилоскоп. Върху другия товар има импулсно напрежение с приблизително триъгълна форма, като ясно се виждат два противоположни по полярност пика. Още не съм си изяснил точно кога се получават... ??? Значи смятам мощностите на изхода и в управлението, деля ги на захранващата и готово... ;) ;D Тук не включвам захранването на драйвера за мощния ключ и загубите върху него, но те не са кой знае колко - около 1-2вт.
Накрая една идея...Мисля, че този начин на управление на магнитния шунт не е оптимален. Какво ще кажете, ако може с кратък положителен импулс да се включва и с кратък отрицателен да се изключва. Хайде мислете, чакам идеи...Вече имам една и смятам да я изпробвам...
sheki:
--- Цитат на: getca в Август 13, 2008, 10:00:44 pm ---Малка стъпка по пътеката, но важна за повдигане на тонуса. Постигнах КПД~0.83 на моя вариант на МЕГ... :) Докарах го горе-долу като ключов стабилизатор. Товарите са два, като втория снема резонансно енергия от управляващата намотка. Ако не се снеме тази енергия се разсейва от мощния ключ във вид на топлина. Следващата стъпка е тя да се подаде в изхода или да се върне в захранването. Как точно ще го мисля... ??? Сега малко подробности...
На изхода и паралелно на управляващата намотка са свързани сериино през кондензатори лампи 12в/20вт. Захранване =24в нестабилизирано. Въздушна междина на изхода 0.6мм. Шунта е ферит Ш5.5х6 с m~1000. Работна честота около 25кХц. Върху товара на изхода има синусоида, като меря напрежението и тока върху резистор 0.33ом с осцилоскоп. Върху другия товар има импулсно напрежение с приблизително триъгълна форма, като ясно се виждат два противоположни по полярност пика. Още не съм си изяснил точно кога се получават... ??? Значи смятам мощностите на изхода и в управлението, деля ги на захранващата и готово... ;) ;D Тук не включвам захранването на драйвера за мощния ключ и загубите върху него, но те не са кой знае колко - около 1-2вт.
Накрая една идея...Мисля, че този начин на управление на магнитния шунт не е оптимален. Какво ще кажете, ако може с кратък положителен импулс да се включва и с кратък отрицателен да се изключва. Хайде мислете, чакам идеи...Вече имам една и смятам да я изпробвам...
--- Край на цитат ---
ясно е, че всичко отива на резонасн, в минал пост беще писал и за сложения кондензатор паралелно на намотката и транзистора спрял да грее , мисля си, че сега може да потърсиш и по - добър резонанс с честотата на генератора. А за импулс с обратна полярсност на шунта верно може да се помисли , схема може да бъде реализирана с 4 мос транзистора в Н мост , или направо ако може да се навие още една бобина и с едната да се подава положителен а с другата отрицателен импулс , бобината може направо да е със среден извод.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия