Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
Днес правих опити с различни ферити за шунт и наблюдавах странен ефект. Значи при затворена магнитна верига от шунта пробвах дали на изхода има незатворена част от потока като с парче ферит затварям изходната (товарна) магнитна верига и гледам дали има някаква сила на привличане. При ненавита сърцевина целият поток се затваря от шунта, но... ??? :o при някакъв брой навивки голяма част от потока отива на изхода, като че ли шунта е наситен. Това става при изключено захранване и откачена намотка на шунта. Редуцирах силно навивките и тръгна. Странна работа.
Гледам, че никой вече не се интересува от МЕГ-а, но съм го захапал и ще го дъвча докато се получи. Имам чувството, че си пиша дневник... ;) ;D
Сегашната конструкция я оптимизирах и със същата товарна намотка вади вече над 15в постоянно напрежение и лампата 12в/5вт свети над максимума. КПД-то се колебае между 0.45 и 0.6. Има силна зависимост между работната честота, капацитета на резонансния кондензатор и въздушната междина в изходната магнитна верига. Работи със и без изправител на изхода еднакво. Ето и снимки...
sheki:
интересуваме се от дневника ти споко ;) но всеки се занимава с различни неща
half:
Getca,
прочетох внимателно какво си написал до тук. Според мен и според моите виждания за работещ MEG ;) всичко, което пишеш е точно така и е принципно правилно. Мисля, че това е пътят към работеща конструкция. Но, отново според мен, най-важният момент все пак е управлението на процеса.
А конструкцията INKOMP си е работеща на 100%. :) Явно обаче има неясноти по отношение начина на управление, който се прилага. Просто там е заровено кокалчето.
getca:
Здрасти, half...
Вярно, че принципът на Incomp работи. Такъв вид пренасочване на магнитния поток се използува отдавна в електрожените с магнитен шунт. Разликата е в управлението на шунта - механично при електрожена и електрическо при МЕГ-а. Управлението на Incomp е с едната полувълна на мрежовото напрежение на 50Хц. Според мен работата е в магнитопровода на шунта и свързването на товара... ??? ??? ??? Той твърди, че използува обикновенна силициева ламарина, но аз се убедих от собствен опит, че не може да се получи КОП>1 с еднакви основен и на шунта магнитопроводи. За да е минимален разходът на енергия е нужно шунтът да има магнитопровод с много стръмна намагнитваща крива, така че да се насища при минимални стойности на напрегнатост на полето. Обратно основният магнитопровод трябва да се насища трудно и да понася високи стойности на индукцията.
Важното е, че при мен принципът работи и на по-висока честота... :) Нищо, че КПД е нисък засега. Оказва се, че твърденията за ниска честота на полето на постоянен магнит не се потвърждават - поне засега. Нужно е внимателно изследване на конструкцията и оптимизиране на параметрите.
P.S. Виж http://forum.mazeto.net/index.php?topic=474.0
teofilius:
Здравей Getca! Предлагам ти да изпробваш следната идея: Използвай две различни управляващи честоти на входа а при възможност и три. Ще ми е интересен рузултата тогава. Правя някаква аналогия с ТПУ но само в това отношение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия