Автор Тема: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ  (Прочетена 114824 пъти)

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #60 -: Април 08, 2013, 04:16:26 pm »
Майсторе, дай да не бъркаме понятията! Горенето, изгарянето и т.н. си е чисто химичен процес (окисление, хлориране, флуориране или каквото искаш там...), нищо че на английски има объркване с думички като "fusion" и "fission", които означават съвсем други неща, а именно - "термоядрен синтез" и "атомен/ядрен разпад" ("термоядрен разпад" няма).

Така че (на български):
- горене, изгаряне, окисление = burning, combustion;
- термоядрен синтез = (nuclear) fusion;
- атомен/ядрен разпад = (nuclear) fission.

Така че водата си е точно изгорял (окислен) водород (при нормалните условия на Земята)!
И, приятели, да - водата може да гори и да бъде гориво! Но за целта ни трябва флуорна атмосфера... (за добиването на която ще ни е необходима много повече енергия, отколкото тази, която ще "спечелим" при изгарянето на водата в нея...)

2H2O + 2F2 -> 4HF + O2

Както виждате - дори ще си получим кислород, след като "изгорим" още веднъж водата :)

Навремето имаше един фантастичен разказ - влюбили се нашенец и дама от планета с флуорна атмосфера. Обаче през скафандрите, разбирате, работата не става!... Та накрая любовта "победила" - разкъсали скафандрите, награбили се, и... изгорели! (ама не са се взривили термоядрено чак...)

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #61 -: Април 08, 2013, 04:49:12 pm »
С тези пояснения съм абсолютно съгласен, PyroVeso, просто трябва да се довърши качествено израза, че "изгорял водород" не означава такъв, който вече не става за нищо - включително екзо или ендо-термични реакции, и че същият вече не може да се използва - Може! - въпросът е в гледната точка, която за лаиците е твърде ограничена и понятието "изгорял водород" има съвсем друго значение... може би по-точната дума е "горял" водород. И така се запазва смисловото значение - че този водород може да ПРОДЪЛЖИ да "гори" - но по друг начин. Лаишкото разбиране за "изгорял" е, че се е "свършил" - няма го, или че вече не може да гори!
И самият ти използваш употребената от мен дума - "окислен" - Да. Но окислен не винаги означава изгорял в кислородна среда, както и че, изгорял не винаги означава че е окислен.
Говорим с теб точно за едно и също, просто използваме различни конфигурации от термини.
Иначе ей тези текстове отдолу са ми доста ясни... цитирам ги без редакция, защото ще стане дълга и широка... Просто се хващам "за думата", че трябва да се употребява ТОЧНАТА ДУМА.
Пускам и един прикачен PDF файл, за да стане по-ясно за всички що е то горене ("и има ли то почва у нас?").
И въпреки, че съм съгласен на консесус относно "горял" и "окислен" водород, не мога да направя компромис и да приема, че водородът във водата е (цитирам Радико) - "ВЕЧЕ ИЗГОРЯЛ ВОДОРОД".
Вероятно трябва да отворим тема за процесите на Земята довели до образуване на Водата, но това отива вече към теми от Космогонията. Защото никой по настоящем не може да твърди какво се е случило на Земята преди милиарди години, за да се стигне до най-уникалното химическо съединение - Водата - H2O.
Дали Хлор или Флуор, или някаква друга "гадост" са предизвикали съединяването на Н и О2, и дали ще наречем това процес на "горене" - няма вече значение. Значение има факта, че Водородът от Водата може да се отдели и да го накараме да ни върши работа. НАЛИ?
Иначе кой смее да опровергава, че ОксиВодородът, или ННО, или Брауновият Газ (както искате го наречете), който изтича на изхода на горелката - не гори, и не топи де що му се подаде...
Изгорял Водород - дрън-дрън!
Учени хора сте, а ме карате да се ядосвам с терминологични глупости!

"Горене или изгаряне (на английски: Combustion) е последователността на екзотермични химични реакции между гориво и оксидант, придружени от производството на топлина и конверсия на химически видове.
Отделяне на топлина може да доведе до производството на светлина под формата на един ... от нажежен или пламък. Горивата често включват органични съединения (особено въглеводород) в газовата, течната или твърдата фаза.
Горене
Бързо протичащ процес на окисление на веществото, съпроводен с отделяне на голямо количество топлина и ярка светлина. Химичният процес горене е много сложен и включва множество последователно и паралелно протичащи реакции. В основата му лежат реакциите на окисление, но горенето не е задължително свързано с действието на кислорода. Водородът например гори в хлорна атмосфера. Барутът и твърдото ракетно гориво изгарят и в безвъздушно пространство, тъй като окислителят е заключен" в състава им. За горенето са необходими само гориво и окислител в най-широк смисъл на тази дума. На практика окислителите могат да бъдат халогени, озон, перокисни съединения, нитросъединения, перхлорати и други богати на кислород съединения, а горива практически всички органични вещества, много метали, водород...
Най-добре са изучени процесите на горене на въглеводородите, което не е удивително: въглеводородите са основно гориво (въглища, нефт, торф, шисти, природен газ). Крайните продукти на изгарянето са вода, въглероден двуокис, азот, серен двуокис.
Процесите на горенето са интересували хората отдавна. Велико откритие било изобретяването на вдухването на въздушна струя, което позволило значително да се повиши температурата на пламъка и да се топи желязото (IIхил.пр.н.е.).
Горене
Бързо протичаща химична реакция с отделяне на топлина и светлина (най-често - буйно съединяване на вещество с кислород или пероксиди).
Горене без кислород: водород, антимон и др. горят в хлор; натриев оксид - във въглероден диоксид, и др. При образуване на газове горенето се съпровожда от пламък."
« Последна редакция: Април 08, 2013, 06:20:32 pm от Maistora52 »

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #62 -: Април 08, 2013, 06:01:23 pm »
angelmr Водната  пара  има  по  висок  коефициент  на  топлоприемане  и  топлоодаване , това  ще  рече , че  топлината  отделена  при  изгарянето  на  емулсното  гориво ,  ще  се  консервирва  във  изгорелите  газове  и  това  ще  доведе  до  по  слабо  греене  на  пламъка. Но затова  пък  и  по  бавно  ще  изтиват  изгорелите  газове , та  ако  се  направи  серпентина  през  която  да  се  отвеждат  газовете , тази  серпентина  ще  може  допълнително  да  нагрява  водата ,  серпентината  може  да  бъде  вградена  във  самият  резервоар  на  котела, намиращ  се  над  горивната  камера . А  и  един  въпрос  към  всички  форумисти ,  откъде  може  да  се  намери  отработено  масло  и  на  каква  цена  е  то ?

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #63 -: Април 08, 2013, 06:58:20 pm »
Както отбелязах вчера, днес погледнах въпросната течност:
СМАЗОЧНО-ОХЛАЖДАЩА ТЕЧНОСТ ЗА МЕТАЛОРЕЖЕЩИ МАШИНИ СОТ (P-M)Е
    Композиция от нефтопродукти, емулгатор, антикорозионни добавки и вода. Начин на употреба:
Във вид на емулсия, масло във вода - до 1:20.
Това горното го копирах от сайта на фирмата:
http://www.himia.bg Обявената там цена е 4 лв. на килограм. Мисля, че е по интересно да се разбере какъв точно емулгатор ползват. 

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #64 -: Април 08, 2013, 07:11:06 pm »
Ок, майсторе, съгласен съм с теб- крайният извод обаче си е същия- водата е достатъчно стабилно съединение, за да не може да отдава енергия, преобразувайки се в нещо друго чрез горене, изгаряне, ядрен синтез, окисление и пр. От там и нашата дилема! ;D

angelmr

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #65 -: Април 09, 2013, 11:20:20 am »
angelmr Водната  пара  има  по  висок  коефициент  на  топлоприемане  и  топлоодаване , това  ще  рече , че  топлината  отделена  при  изгарянето  на  емулсното  гориво ,  ще  се  консервирва  във  изгорелите  газове  и  това  ще  доведе  до  по  слабо  греене  на  пламъка. Но затова  пък  и  по  бавно  ще  изтиват  изгорелите  газове , та  ако  се  направи  серпентина  през  която  да  се  отвеждат  газовете , тази  серпентина  ще  може  допълнително  да  нагрява  водата ,  серпентината  може  да  бъде  вградена  във  самият  резервоар  на  котела, намиращ  се  над  горивната  камера .

Проблема, който виждам е, че ще получиш по-голям процент ниско потенциални топлини (с температури под 100 °С). Да при кондензиране на парата пак ще си върнеш тази топлина, но ще ти е по-трудно да я ползваш. Сега ми даваш тема за размисъл. А какво ще кажеш, ако не правиш стабилна емулсия, а вместо това монтираш втори нискотемпературен кондензационен топлообменник, в който отделените при горенето водни пари да се кондензират, а получената топлина да се използва за изпаряване на вода. А с получената водна пара да правиш аерозол, който вече да впръскваш в котела и да изгаряш. Всъщност като се замисля не виждам особен смисъл от тази играчка, но ако твърдиш, че присъствието на вода подобрява стабилността на горенето, нищо не пречи да се пробва. Така или иначе на изхода ще получиш повече вода от колкото си вкарал така, че топлината на кондензацията и, трябва да е достатъчна за изпарение на входящата. Другия вариант е да загряваш входящия въздух и така да  намалиш топлинните загуби от изгорелите газове. Но не се сещам за много други методи, чрез които да се оползотворят ниско потенциални топлини. Освен ако целта на котела ти не е именно получаването на ниски температури за отопление на парници например, или нещо подобно.

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #66 -: Април 09, 2013, 12:46:39 pm »
 Ангелмар , въпросът  е  възможно  най  простата  и  евтина  конструкция  на  котел  с  емулсно  гориво . Може  и  парен  да  се  направи  но  ще  е  по  сложно  и  скъпо. Работил  съм  като  огняр  на  водогрейни  котли , но  и  там  налягането  си  е  доста  голямо. Не  се  наемам  да  правя  парен  котел  :)

Неактивен la4oo8

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 12
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #67 -: Април 09, 2013, 08:14:42 pm »
http://www.beinsa.info/index.php?option=com_content&view=article&id=28:page7&catid=7:2009-01-10-17-24-36&Itemid=18 Ето ви една идея за експериментиране.Тайната е във високата температура на горивната смес, сажди няма и е доста икономична.

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #68 -: Април 12, 2013, 08:54:39 pm »
Пробвах ,   емулсия  с  борьол , смесих  около  20  милилитра  борьол  с  200  грама  вода ,  веднага  побеля  ,  после  от  тази  смес  смесих  1  към  едно  със  смес  от  равни  части  машинно  масло  и  бензин. Гори  даже  по  добре  от  чист  бензин  със  силно  пращене  и  ярък  пламък ,  но  за  съжаление  много  бързо  сепарира ,  даже  по  бързо  от  верото  което  го  ползвах  в  началото  като  емулгатор. Ще  пробвам  смес  от  веро  и  борьол  като  емулгатори ,  да  видим  какво  ще  се  получи .

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #69 -: Април 12, 2013, 10:37:09 pm »
Какво означава: Много ярък пламък. Ако е ярко жълт това не е добре. Във жълто свети нагорещеният въглерод, сиреч има много сажди. Но в случая не е ясно какво точно изгаря и какво оцветява пламъка. Сложи нещо хладно на пътя на пушека да видиш полепват ли сажди.
Успех     

Неактивен dimko1

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
 • Скайп: agenta9991
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #70 -: Януари 02, 2014, 11:38:09 am »
до  angelmr : Мисля  да  пробвам  с  веро , и  бензин  като  за  начало  да  видим  какво  ще  се  получи . А  някакви  пропорции ?
           Ще се получи добре измити цилиндри.... :D ;D :)

pdoynov

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #71 -: Януари 04, 2014, 12:45:13 am »
За сверка ня часовници:
http://www.remixbg.com/htmDocs/Tabliza%20za%20kalorichnost%20na%20gorivata.htm

HCL
H2SO4
HNO3
HF
HBr
H2PO4
H2O
Може ли да се мисли за водата кото киселина на кислорода?
Това е извин темата.

Не, не можем да мислим водата за киселина на каквото и да е, защото според законите на химията: КИСЕЛИНА + ОСНОВА = СОЛ + ВОДА. Това уравнение не работи в обратна посока.
Надявам се, че ме разбра? Това го учихме в първи курс (не знам сега дали не е 9 клас, че нещо само вършеят едни не много умни хора из дебрите на българското образование...).
 8)

Неактивен dimko1

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
 • Скайп: agenta9991
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #72 -: Април 28, 2014, 12:42:09 pm »
А, борьолът е един изключително добър емулгатор, не напразно го използват смесен с вода като  антикорозионна, охлаждаща, но и разтваряща  масла течност. Работя  във фирма със стругова дейност, и се сетих като спомена за  борьола. Не знам колко струва, но може да взема малко за проба, само шефът ми да не ме види :) Плюс това борьолът е гориво, гори, това съм го пробвал, той е висш въглеводород, но дали концентрата на борьола   разтворен с вода гори,не съм пробвал. Ще пробвам - борьол + масло +бензин + вода.
               ела да ти дам борьол и ми го запали пред мене, давам 1000лв. ако го запалиш пред мене, ако не го запалиш ти даваш 1000лв. съгласен ли си алхимик?

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 294
 • Пол: Мъж
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #73 -: Септември 20, 2016, 10:53:04 am »
Най-бруталната емулсия е вода с въглища на прах, използвана з дизелови двигатели

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 290
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #74 -: Септември 20, 2016, 11:24:30 am »
Ъхъм...може и малко сяра да се добави... ;D