Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива
ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
@praktik:
--- Цитат ---Чудя се кой е този светилен газ НСО? Няма такъв. Освен това в органичните съединения въглерода е от четвърта валентност.
--- Край на цитат ---
Във въглеродният окис , СО , въглеродният атом е от 2 валентност , а във въглеродният двуокис СО2 въглерода е в четвъртата си валентност. Реакцията е , C+H2O=CO + 2H светилният газ представлява смес от въглероден окис и свободен водород . Навремето са го получавали като са прекарвали водна пара през силно нажежен кокс в отсъствие на въздух.
Ползвали са го за улично осветление в англия , някаде в началото на 19 век . Откъдето и идва наименованието му "светилен газ" може да се получи и чрез електрически правотоков разряд , между графитни електроди във водна среда.
@praktik:
--- Цитат --- Горивната емулсия след размесването трябва да има стабилност във времето, защото въпреки разбъркването и в резервоара -има тръби филтри и др. обеми, където ако се раздели на слоеве (сепарира) в един момент ще засмукваме само вода. Този проблем ще възникне при продължителен престой на двигателя.Разсъждавам чисто практично.
--- Край на цитат ---
Да , така е , сепарацията е голям проблем , четох че ултразвукът действа анти разслоително и поддържа емулсията във времето , та ако с негова помощ се поддържа постоянна емулсия , тези генератори на ултразвук не черпят много енергия , ето намерих нещо подобно тук http://www.tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&gr=6&pod=8&pg=1&promo=0&id=617 може да се експериментира с него , или подобни ултразвукови генератори.
Радико:
Да бе много голям проблем е, направо огромен, за тези които не знаят какво е това "лецитин"
Ако си го купуваш на хапчета може да ти се види и много скъп, но за хранителната индустрия има и във варели. Освен това не е единственият емулгатор има и много по добри и евтини синтетични, примерно този който се слага в борьола или в кофражното масло.
@praktik:
Радико , не ме карай да се повтарям , не се търси само добър емулгатор , а и средство за постигане на постоянна емулгация
@praktik:
А, борьолът е един изключително добър емулгатор, не напразно го използват смесен с вода като антикорозионна, охлаждаща, но и разтваряща масла течност. Работя във фирма със стругова дейност, и се сетих като спомена за борьола. Не знам колко струва, но може да взема малко за проба, само шефът ми да не ме види :) Плюс това борьолът е гориво, гори, това съм го пробвал, той е висш въглеводород, но дали концентрата на борьола разтворен с вода гори,не съм пробвал. Ще пробвам - борьол + масло +бензин + вода.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия