Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ

<< < (7/16) > >>

@praktik:

--- Цитат ---Чудя се кой е този светилен газ НСО? Няма такъв. Освен това в органичните съединения въглерода е от четвърта валентност.
--- Край на цитат ---
Във  въглеродният  окис , СО , въглеродният  атом  е  от  2  валентност , а  във  въглеродният  двуокис СО2  въглерода  е  в  четвъртата  си  валентност. Реакцията  е , C+H2O=CO + 2H  светилният  газ  представлява  смес  от  въглероден  окис  и  свободен  водород . Навремето  са  го  получавали  като  са  прекарвали  водна  пара  през  силно  нажежен  кокс  в  отсъствие  на въздух.
Ползвали  са  го  за  улично  осветление  в  англия , някаде  в  началото  на  19  век . Откъдето  и  идва  наименованието  му  "светилен  газ"  може  да  се  получи  и  чрез  електрически  правотоков  разряд , между  графитни  електроди  във  водна  среда.

@praktik:

--- Цитат --- Горивната емулсия след размесването трябва да има стабилност във времето, защото въпреки разбъркването и в резервоара -има тръби филтри и др. обеми, където ако се раздели на слоеве (сепарира) в един момент ще засмукваме само вода. Този проблем ще възникне при продължителен престой на двигателя.Разсъждавам чисто практично.
--- Край на цитат ---
Да , така  е , сепарацията  е  голям  проблем , четох  че  ултразвукът  действа  анти разслоително  и  поддържа  емулсията  във  времето , та  ако  с  негова  помощ  се  поддържа  постоянна  емулсия , тези  генератори  на  ултразвук  не  черпят  много  енергия , ето  намерих  нещо  подобно  тук http://www.tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&gr=6&pod=8&pg=1&promo=0&id=617 може да  се  експериментира  с  него , или  подобни  ултразвукови  генератори.

Радико:
Да бе много голям проблем е, направо огромен, за тези които не знаят какво е това "лецитин"
Ако си го купуваш на хапчета може да ти се види и много скъп, но за хранителната индустрия има и във варели. Освен това не е единственият емулгатор има и много по добри и евтини синтетични, примерно този който се слага в борьола или в кофражното масло.     

@praktik:
Радико , не  ме  карай  да  се  повтарям , не  се  търси   само   добър  емулгатор , а   и   средство  за  постигане  на  постоянна  емулгация

@praktik:
А, борьолът е един изключително добър емулгатор, не напразно го използват смесен с вода като  антикорозионна, охлаждаща, но и разтваряща  масла течност. Работя  във фирма със стругова дейност, и се сетих като спомена за  борьола. Не знам колко струва, но може да взема малко за проба, само шефът ми да не ме види :) Плюс това борьолът е гориво, гори, това съм го пробвал, той е висш въглеводород, но дали концентрата на борьола   разтворен с вода гори,не съм пробвал. Ще пробвам - борьол + масло +бензин + вода.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия