Автор Тема: Реглаж на изпарител на газова уредба  (Прочетена 64852 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Колата ми е с няколко шунтирани датчика и достатъчно стара, от което прави постоянно проблеми.

В случая става въпрос за неподходящия режим на работа на газовата уредба при замърсяване на филтъра, рязка промяна на времето (от студено към топло) и др. Първоначално почерпих информация от друг форум, като ще си позволя да цитирам от него, а после ще приложа и моята информация от практически опит. Надявам се да бъде полезна.

Информация (и най-вече схемите) съм почерпил от Ситроен клуб: http://www.citroen-bg.net/forum/viewtopic.php?f=34&t=16784

Написано от venll-vr от vwclub.bg
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=27396&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%ED%E0%F1%F2%F0%EE%E9%EA%E0+++%E8%E7%EF%E0%F0%E8%F2%E5%EB

Цитат
Пращам ти какво съм намерил в мрежата за настройка на ЛОВАТО, което е 1 към 1 с твоя изпарител:

"Настройката на изпарителя правя сам, "на око и на слух" (както се казва), а това означава, че няма претенции да е ВЯРНА, на никога не препоръчвам, но аз съм доволен и от разхода, и от динамиката на колата, не усещам никаква разлика дали е на бензин или на газ.
И така.. месинговият винт влияе на оборотите на празен ход (изобщо на всички настройки), но е за настройка на чувствителността или още - за нагласяне коефициента на редуциране.

Преди да започна настройките, сменям въздушния филтър.
На моето Lovato правя 3 настройки, като за всяка си има винт :-), те са...

1. Настойка на чувствителност(редуциране) От месинговия винт....
първоначално е напълно завит...(газта е спряна.)Ключа за запалване на автомобила е в положение"изключено", за по-сигурно изваждам и куплунга на превключвателя "бензин-газ". Взема се проводник (жица) свързва се (+) на електромагнитния клапан с (+) на акумулатора, клапана "прещраква", газта е пусната. Леко се развива месинговият винт, докато се дочуе леко "съскане" (изтичане) на газта. Това се получава при малко развиване (на около1,5 оборота) на месинговият винт.Премахва се проводника.

Другият винт на изпарителя (с накатка за въртене на ръка и шлиц за отверка)се развива също на около 1,5 оборота(от напълно първоначално завиване), а винта на тройника (на шланга към смесителя), почти напълно развит (колата е моноинжекция, има само един винт на тройника, но и на колегата ще е същото, въпреки че е пълна инжекция) После загрявам дигателя на бензин и тогава превключвам на газ. Ако колата загасва при отнемане на газта (става въпрос за педала на газта, акселератора:-)), може да се прибегне до помощта на "асистент"

2. Настройка оборотите на "празен ход"
Като се подава "на ръка" газ, чрез завъртане лостчето на дроселовата клапа, се поддържат някакви обороти на двигателя и чрез едновременното бавно въртене на другия винт на изпарителя (с накатката ) в една или друга посока се търси "зона", в която оборотите на двигателя се стабилизират и регулират с изразен максимум...като при развиване оборотите намаляват (обогатена смес), при завиване пак намаляват (обеднена смес), поставям го в положение около максимума и обороти 850 +(-) 50

3. Настройка на динамиката (разхода) Тази настройка правя от винта на тройника, завивам го внимателно и на "стъпки" с по 1 оборот, като подавам рязко газ и следя скоростта на нарастване на оборотите...значи...завъртам винта с около 1оборот, подавам рязко газ (на ръка от лостчето), после пак завивам, пак рязко подаване на газ и така ...до момента, в който двигателя сякаш почва да се "спъва", т.е. скоростта на нарастване на оборотите леко намалява...от този момент, връщам, леко развивам винта с около 1оборот.
Това положение на винта на тройника е важно: при леко развиване, колата върви като "пушка", но и разхода нараства, при леко завиване, колата не върви, като "спъната" е, но и разхода малък.
Правил съм експерименти с моето Lovato. Изправна ли е системата, дори и при напълно развит винт на тройника, разхода се увеличава най-много с около 1,5 пъти .
Също така съм забелязъл, че с течение на времето (зависи и от условията на експлоатация на колата), поради запрашаване на въздушния филтър оборотите на "празен ход" почват да се променят, направо казано почват да намаляват поради преобогатяване на сместа. Тогава "процедирам" по два начина ..вадя филтъра поизтупам го от праха и после леко врътна винта за "празен ход" и така, докато си купя нов филтър.
Обаче....при смяната на филтъра с нов, нов проблем, оборотите на "празен ход" пак нестабилни, пак се нуждаят от регулировка, т.е. да се нагласи първоначалното положение, защото вместо да сменя филтъра, съм направил корекция от изпарителя, т.е. .. "разстроил" съм го...казано по друг начин...във времето на експлоатация Lovato практически има една-единствена настройка "празен ход", а при своевременната смяна на филтъра...никаква.

В заключение.... на това, което съм написал, да се гледа не като инструкция за настройка, а като обмяна, споделяне на опит. "

Регулиране на оборотите от синия (пластмасовия) кран служи за оборотите на празен ход И отношението на сместа при всички режими - дава се газ, така че стъпковият мотор да не участва (може и с него, пак се чува разликата в оборотите). Търси се режим, при който има максимум на оборотите. При богата или бедна смес оборотите ще са по-ниски.

(тук имаше два абзаца, които изтрих, защото бяха излишни приказки и ще резюмирам със следващите изречения).

Месинговият винт (J на схемите, по-високия) може да се завие напълно. ДВГ ще работи, но при мен (може би защото няма плочка) гасне и при натоварен и при разтоварен ДВГ. Освен това, както са написали от Ситроен клуб, напълно затегнат месингов винт води до висок разход.

При нагласяне на синия кран и развиване на месинговия с 3 оборота от напълно затегнат се получи чудесен резултат - плавно ускорение и стабилна работа на ДВГ.

При мен се случва често сместа да е богата. Т.е. пали от 1/4 оборот (много лесно), а ако не запали веднага, после върти доста и трябва да се натисне газта до долу, за да запали. Ако пък сместа е бедна, тогава стартерът върти повечко (2-3 секунди) и чак след това пали. За съжаление за постигане на максимален комфорт е необходимо да се преместват и двата крана, с по 1/4-1/2 оборот, докато колата заработи добре във всички режими.

Не претендирам за никаква точност и изчерпателност. По принцип процедурата отнема между 2 и 20 минути, в зависимост от опита и доколко изпарителят е бил регулиран преди това. Колкото повече се замърсява въздушният филтър, можете да затягате леко пластмасовия кран, за да поддържате сместа в параметри (иначе при задръстен филтър ДВГ всмуква по-малко въздух, изпарителят пуска същото количество гориво и сместа става богата).

ПС: говоря за изпарител МИМГАЗ (турски), газта от който е отведена веднага след дросела посредством тръба (няма плочка). Според мен най-добре е човек да усети режимите на работа на ДВГ при бедна, нормална и богата смес, това е ключово.
« Последна редакция: Юни 03, 2012, 12:25:01 pm от altium »

Неактивен ceko26

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 41
Re: Реглаж на изпарител на газова уредба
« Отговор #1 -: Февруари 04, 2013, 05:22:21 pm »
Ето добро обяснение от форум на фиат:
Цитат:
"Сега, палиш колата ,да загрее, може и на газ, после с една отвертка проверяваш дали винт 3 не ти е завит до край - газаджиите обичат да го завиват и да регулират всичко от 2. Така, развиваш с по 1/4 този винт - (3), ако почне да глъхне мотора, завиваш по часовниковата стрелка 2, това го повтаряш до момент, в който от винт 2 няма да ти зависи празния ход, тогава леко развиваш винт 2, така че мотора леко да заглъхне (ама много леко), като компенсираш това като завиеш малце винт 3.  От винт 3 трябва да ти зависи 80%-90% от празния ход, ако ме разбра какво искам да ти кажа. От винт 2 трябва да зависи много малко, ако искаш да имаш
стабилен празен ход. Не трябва да се завива и прекалено винт 3, защото от него зависи преходния режим, когато плавно подаваш газ. След като си регулирал празния ход, се регулира и вървежа на колата от винт 4 - това е винта на врътката, който се намира на маркуча на газта, ама него не си го снимал. Качваш се на колата и по малко затваряш (1/4) този винт и правиш проби как върви, ако почне да се мъчи и не ще да набира, развиваш до последната стабилна работа на мотора натоварен, ако са ти подбрали плочката правилно трябва всичко да мине без проблем. Последната настройка зависи колко ще ти върви и гори колата, а предните са за празния ход да е стабилен и колата да не ти хълца като набираш."
 Добавям от мен - след промяна настройката на тройника, се наглася отново пластмасовия "винт" на изпарителя. 
« Последна редакция: Февруари 05, 2013, 08:43:10 am от Maistora52 »

eiffel65

 • Гост
Re: Реглаж на изпарител на газова уредба
« Отговор #2 -: Февруари 04, 2013, 08:22:15 pm »
А винтчето  отбелязано на 1, то не играе ли роля? Не  че се развълнувах, щото моят е с едно винтче само за ниските др. е на маркуча. Но ми стана любопитно.  8)
« Последна редакция: Февруари 05, 2013, 08:44:16 am от Maistora52 »

Неактивен Trailblazer

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 12
Re: Реглаж на изпарител на газова уредба
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2013, 10:37:12 pm »
Това което е отбелязано с 1, не е винт за регулиране, а пробка. Тя се развива на всеки 2000-3000км, за да се източи една гъста, тъмно-кафява, мазна и с неприятен мирис течност, която по принцип е част от пропан-бутана за АГУ. Понякога не изтича нищо, но е хубаво профилактично да се отваря.
« Последна редакция: Февруари 05, 2013, 08:44:48 am от Maistora52 »

eiffel65

 • Гост
Re: Реглаж на изпарител на газова уредба
« Отговор #4 -: Февруари 06, 2013, 10:57:19 pm »
Моя няма такова. Но и на мен ми се въртеше това във главата. Значи може от това да ми прави проблеми моя изпарител. Нужна му е профилактика навъртял съм над 100 000 с него. Мерси за пояснението..
« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 10:22:04 am от Maistora52 »