Начало > Реални резултати от експериментите

Синтез на нови кристали при свръх-високи налягания.

<< < (2/4) > >>

PyroVeso:
Не са много хората в България, работили с електронен микроскоп. Лично аз не съм виждал подобни образувания. Можем само да гадаем, но предвид на състава (присъствието на метали) е възможно да са метални карбиди или нитриди. В предния пост пропуснах да спомена, че освен борен нитрид съществува и бор-въглероден нитрид (BCN), където въглеродните атоми са много по-добре защитени от температурни и химични въздействия, за разлика от диаманта.

Мога да Ви свържа с групата по материалознание от катедрата по Обща и неорганична химия в Химическия факултет на СУ. Самият декан също участва в нея. Много вероятно е да намерите общ език и да се сработите, понеже хората са готини.
Друго място, на което знам че има инсталиран микроскоп е НИКК (Националния Институт по Криминология и Криминалистика) ама там са куки, освен това нямат опит с неорганики...

Темата ми е интересна, понеже навремето се занимавах с израстване на неорганични монокристали, но от разтвор или стопилка. Бяхме постиганли 1-2 дислокации на кв.мм. при литиев йодат и калиев пентаборат, което означава на практика съвършени кристали. Интересно ще е това да се приложи към диамантите, BN и BCN - вероятно ще намери приложение в нанотехнологиите.

Къде сте Вие? С какво се занимавате? Споменавате нещо за производство, явно имате и развой - с получаване на технически диаманти ли си изкарвате хляба?

Поздрави!

fantom4e:
Снимките са хубави, но един маркер за размерност щеше да е добре. С тях само морфологията може да се види, за състав трябва рентген (XRD). Предполагам може за справка да се погледне фазовата диаграма при тези налягания и температура в коя област се попада....

zz33:
 Ами - да, произвеждам диамантени инструменти по технология която разработих, след като видях, че реално мога да изкарам някой лев, ако направя краен продукт. Сега слава Богу връзвам двата края. Технически диаманти получавам понякога, но те са вторичен продукт, съпътсващ основното пр-во.
 Ще е от полза да се видя с колеги , които имат интереси като моите. Закачих тази тема защото не съм видял никъде информация за налягания над 180 000 атм. в присъствието на температура в порядъка на 1600 - 2000 градуса и задържането на тези условия в продължение на десетки часове. Това е тема която от години стои при мен в застой. Затова попитах дали някъде някой е виждал нещо подобно, защото ако има - значи някъде също са работили при такива условия. Тези образувания не са CBN. Как да се свържа с Вас PyroVeso ? Аз съм от София.
 Отговарям на fantom4e : Увеличението на снимките е средно около 1500 пъти. Маркер не съм поставял, защото не знам как. Интересното при дългите кристали е, че когато пуснахме сонда с ел. микр. показа Cu , обаче солната киселина въобще не им влияе, макар, че бяха стояли над 10 часа в нея!? След престой в царска вода в продължение на около час, постепено почнаха да стават прозрачни и се стопиха като захар. Имаше кристали , които бяха дълги над 1 мм и ги наблюдавах под микроскоп с увеличение до 120 пъти , естествено с въздушно течение заради киселината.
 Гледал съм фазовите диаграми, но само на въглерода. За двойни смеси съм гледал, но до 8 ГРа , а за тройни виждал съм до 6 ГРа. По мои сметки наляганията при които са се образували тези кристали са около 25 ГРа. Зоната в която попадам е общо казано зона на стабилност на диаманта. Но това е много обширно понятие , защото въглерода има една камара алтропни модификации.
 Допълвам отговора на PyroVeso : Вероятноста да са карбиди е нищожна защото пробите ги третирам първо със стопилка от КОН и калиев нитрат при температура 600 градуса в продължение на няколко часа и след измиване отново с киселина - в повечето случаи солна и азотна 3:1 или само солна . По този начин разтварям не реагиралият графит и след това металите и тяхните карбиди. Това което издържа на тези условия е само диаманта и тези кристали които не знам какви са.

acetone:
Въпросът, който бих си задал е: -Възможно ли е тези около 25ГПа да са минимума за образуването на тези неизвестни кристали?

http://www.e6.com - Тук ако не знаят нищо по твоя въпрос, Честито!

zz33:
 До момента още не съм разбрал някой нещо да знае по въпроса.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия