Начало > Новини от света на технологиите
Самозахранващ се 5кW генератор за домашни нужди
fantom4e:
EДН е електродвижещо напрежение, а какъв смисъл влагате в термина противо-ЕДН?
Системи с кондензатор, супер-кап и акумулатори има, принципа им е подобен (на аку и кап), но поради разликите в химизма (това ми е любимо) се използват при различни цитуации.
Vetap:
В западната литература е известно като back EMF, в руската е противо ЕДC. Това е с други думи реакцията на Ленц или самоиндукция.
coke2k:
Реакцията на Ленц според мен е малко по различно понятие от самоиндукцията......Реакцията на Ленц е силата която действа при всеки опит за промяна на магнитното поле все едно да натискате пружина или съответно да разпъвате пружина т.е. силата която се противопоставя на причинителя на промяната . А самоиндукцията - когато протече ток през бобина се създава магнитно поле , когато обаче се прекъсне протичането на тока, създаденото вече магнитно поле се свива индуктирайки обратно в проводника на бобината ток който е малък , но за сметка на това много кратък и с висок потенциал. Поне на мен така ми се струва ;)
mzk:
@Vetap, работих доста точно по тая схема на Боб Бойс, докопах се и до снимки на прословутия му контролер и честно казано въобще не открих нещо кой знае какво. Единствено остана да се твърди, че тайната се крие в много висококачествени елементи (по-точно ставаше въпрос за едни smd кондензатори с много нисък low-esr). Обаче това са глупости, защото мосфетите са му irf540, а аз намерих доста по-добри, достъпни за масовия потребител (имам предвид времената на предния и задния фронт).
Ако watkykjy1 (ако е същият) е казал публично нещо против тази система на Боб Бойс, моля дай линк, че там се загуби много време на много хора... :-[
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия