Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

Горива от биомаса

<< < (2/3) > >>

kaneto:

--- Цитат на: Seeker в Февруари 06, 2012, 08:05:23 am ---@emm

Метанола е алкохол, не е синтетичен бензин!  Бензина е изооктан. ....................

--- Край на цитат ---
Колега, като цяло си прав, но бензина не е само изооктан. Той е сложна смес от изооктан, изохептан, бензол, бензен и още сума ти вещества, най-вече различни въглеводороди (без да броим добавките). Изооктанът е веществото с най-висока детонационна устойчивост, съдържащо се в получения при крегинга бензин, а изохептана- това с най-ниска. Октановото число се определя като се сравнява склонността към детонация на изследвания бензин с това на смеси от изооктан и изохептан с различно съотношение. Октановото число е равно на процентното съдържание на изооктана в сместа с еднаква склонност към детонации като изследвания бензин.

Seeker:
Моля да се четат всички постове по темата. Иначе се пишат постове с излишно повтаряне на информацията и отклоняване от основната идея. Конкретно се коментира хидрирането на целулозата и  лигнина.  Процеса е непрекъснат и изисква катализатор, но какъв?

Радико:
Колеги
Не знам защо, но все ми се струва, че за нас хората в този сайт, най подходящият метод е чрез биотехнология. най лесно и евтино е, когато някакви животинки произведат подходящ продукт и после го извлечем чрез дестилация примерно: дрожди преработващи целулозата, бактерии които се хранят с тях и отделят алкохол   

PyroVeso:
Радико, проблемът е, че алкохолът много трудно (съответно енергоемко и скъпо) се отделя от водата - не случайно ракиджиите пекат ракията 2-3 пъти, а медицинският спирт (макар и доволно скъп) е 95, 98, но не и 100%.
Далеч по-реализируема ми се струва идеята на Orenda за пиролизата на пластмаси, като след започване отделянето на газ, процесът продължава за сметка на топлината от изгарянето на газа. Сигурен съм, че подходяща суровина може да е не само пластмасата, но и отпадъчна дървесина, мазнина, шума, шишарки, отработени масла и т.н.
Особено важно е да се премине към растителни суровини, които от една страна са регенерируеми, а от друга - отделят точно толкова CO2, колко поглъщат растенията при израстването си, т.е. резултатно имаме нулеви въглеродни/парникови емисии.

Радико:
Напълно си прав Весо но, когато става дума за индустриално приложение. За нуждите на колегите от този форум алкохола е по-достъпен метод. И не е задължително да е енергоемък при условие, че се направи дестилатор с подходящ топлообменник. Другото, което ми хрумва е, че  факта, че е примесен с малко вода би улеснил обработката му с магнитно поле за по добро изгаряне "писано е доста по темата в форума"
успех на всички

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия