Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Разхлабване на водната молекула чрез дъгов разряд?
Радeв:
Преди време ми се въртеше идея за искрище във вода и дали това ще е магията която ще вкара в резонанс молекулата => и я разхлаби.... Разряда излъчва почти целия спектър, а във вода дори и ултразвуковия и си мисля че е възможно така да се предизвика почти безтокова електролиза.
Наскоро се запознах с устройството на един мед. уред за ефективно разбиване на камъни в бъбреците - липтотриптер. Устройството е в комбинация с рентгенова тръба и камера за да се разположи и наблюдава камъка в бъбреците. Разбиващата част представлява система от генератор на високо напрежние, 0.2-0.3uF маслен кондензатор на 50kV, комутатор - чукче и волфрамови електроди разположени в елипсовидна полусфера пълна със вода и в/у която се нахлузен латексов "чувал" на който се опира гърба на пациента.
Опитвам се да възпроизведа подобно устройство в кобинация с електроди от неръждавейка. Ползвам 10nF високоволтов кондензатор от рентгенова тръба. ТХО и драйверна схема, изправителен диод, импровизиран механичен комутатор. /Понеже през въздушно искрище се губи голяма част от енергията на раряда по йонния канал във въздуха..../
За сега резултат няма, но ако увелича мощността и сменя вида на електродите, знам ли ...
П.С. Помечтах си как завира и за секунди разлага всичката вода от чашата .... и решаваме енергийните проблемите на човечеството, но явно няма да е толкова просто .... ;)
http://www.youtube.com/watch?v=4pvLDHV2z6U
Vetap:
Преди години видях преса, работеща на принципа на "взривяване" на водата. Принципът на работа беше горе - долу такъв: В малък контейнер с бутало се капва около 3g вода и се подава мощна искра от високоволтов трансформатор. Мощността на трансформатора беше от порядъка на 500VA, напрежение на изхода - 30 - 35кV. Остава обаче открит въпроса дали въобще водата играе някаква роля в този процес.Според автора, водата се разлага моментално и при последващото взривяване на сместта от водород и кислород се отделя енергия. Според мене мощната искра, която се получава в затвореното пространство създава разширение на въздуха в камерата и от там - задвижване на буталото. Спомням си, че някъде срещнах информация за подобни експерименти, ако не ме лъже паметта - французина Наудин?!
Seeker:
За тези които се интересуват от искров разряд във вода, препоръчвам следното четиво. Там достатъчно ясно и подробно е обяснено какво точно става с водата при въздействие с мощна искра. Темата е чоплена още от 1933г.
Радeв:
Голяма експлозия се получава при разряда на кондензатора, а водата е отличен проводник на ударната вълна.... щом електродите от неръждавейка подскачат .... Току що пробвах със 40nF кондензатор.
Vetap:
Вероятно става въпрос за две различни явления. Хидравличен удар и електрическа дъга във вода. Ще се опитам да намеря този руски саит, където се споменаваше нещо за електродъгово разлагане на вода.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия