Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
!!! Конструкция и КПД на различните типове електромотори
krasias:
EDM electronics, най добре е да разположиш датчиците на три поредни зъба на двигателя, като после с малко изместване да настроиш предварението.
EDM electronics:
По принцип може, но първо трябва да съм наясно къде точно да поставя датчиците, а за да са стационарно трябва да съм наясно и с параметрите на спиид-контролера. Имам два контролера, но не им знам параметрите за тайминга, затова е по-лесно да се въртят датчиците, докато се намери положението им и чак след това ще се мисли, как да се поставят стационарно или поне надеждно, да не се променя позицията им - при всички случаи ще е външно на ротора.
Единия спиид-контролер е от велосипед, купих го от Алиекспрес, та при него хубавото е, че има автоматична настройка на тайминга на всеки датчик. Съединява се един кабел за около 30 сек. и контролера сам измерва нужния тайминг и го фиксира, за да работи двигателя оптимално. Тези контролери затова са универсални. Но универсални - относително, и те предполагам си имат някакви граници, да обхващат ъглова скорост от зъб до зъб. Затова при непознат двигател и контролер е невъзможно да си паснат, ако не се направи тази "гимнастика", с която съм се заел.
Ето тук един магазин в който продават авансови плочки с датчици: http://e0designs.com/products/hall-effect-sensor-board/
Дай боже да стигна до някаква методика за определяне положението на сензорите, не само теоретично, а на практика, и ще предоставя синтезирано информацията, за да я има в НЕТ-а, т.к. това е един въпрос, за който аз не открих отговор.
Предполагам всеки знае предимството на BLCD-моторите с неодимови магнити пред останалите - преди всичко високата енергийна плътност.
krasias:
EDM electronics, стъпката ти е от зъб до зъб, и колкото повече полюси има мотора толкова стъпката намалява.
EDM electronics:
krasias, стъпката или тези 120 електрически градуса не е от зъб до зъб, защото има статори, на които 2,3,4 или 5 поредни зъба са вързани последователно в една фаза /това са двигателите с голям диаметър и голям въртящ момент с ниски обороти, като тези на велосипедите/, не може да се поставят датчиците на зъби от една фаза, затова според мен е по правилно да се разгледа статора на двигателя, да се определят фазите по зъби и чак тогава ще се разбере, дали са на всеки следващ зъб, през два или три и т.н.
Мисля това е правилния начин за определяне на методиката за поставяне на сензорите. Т.е. сензорите ако не се поставят на 120 механични градуси, при които двигателя би трябвало винаги да работи, то като се определят фазите на ротора по броя на зъбите, датчиците могат да се поставят на отстояние един от друг на 120 електрически градуса или това най-малко е на всеки най-близък зъб от всяка фаза. И тогава в зависимост от броя на зъбите и чифтове фази 120 електрически градуса могат реално за заемат ъгъл от 20-60 механични градуса да речем - примерно. Поради това и показаната по-горе авансова плочка мисля не обхваща ъгъл по-голям от 60 механични градуса. Авансовата плочка обхваща 240 електрически градуса, защото сензорите отстояват един от друг на 120 електрически градуса.
Ето пример за последователни зъби от една фаза:
krasias:
EDM elektronics, при 120 механични градуса двигателя няма да тръгне никога защото разполагаш датчиците на една фаза. Ако статора ти е навит по начина който споменаваш, значи нещо е преправян на по малко полюси но това лесно може да се провери.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия