Автор Тема: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса  (Прочетена 107531 пъти)

chaveto

 • Гост
Колегата по нагоре е дал кодовете. Следващият вариант е със запалка. Палиш малко парче от това което искаш да провериш. Оставяш да се разпали и гледаш да не пуши черно докато гори. След като се разгори го угасваш и пушека трябва да е бял и с специфична миризма за PP LDPE HDPE.  Малко парче от въпросните три материала във вода не трябва да потъва.
От твърдите пластмаси гледаш за касетки, бидони, столове, маси, кофи, шишета от шампоани, кетчуп, майонеза.... От тези неща обаче има и PP и HDPE. В масите и столовете има много креда и не знам как ще се отрази. Шишетата от безалкохолни, бира, минерална вода... са PET. На дъното на всяко шише го пише и има специфична точка точка по средата.
Избягваш всякаква пластмаса от битова техника и от автомобилите.
Пазарските торбички (тези който шумкат) са направени от HDPE останалите от LDPE. При фолиата тези два материала трябва да могат да се разтеглят, не трябва да се скъсват веднага при опит да се разтегли. 
Вакумните опаковки в много от случаите са от полиамид.
Това е начина да се разбере в полеви условия горе долу какъв е материала.

emergence

 • Гост
След дълъг ден работа успях  ;D

Бета версията - http://imageshack.us/photo/my-images/690/img20120510182914.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/827/img20120510182903.jpg/


Охладителя - http://imageshack.us/photo/my-images/833/img20120510182839.jpg/

Утре ще отида до вторичните да купя пластмаса. Надявам се на добри добиви  ::)
« Последна редакция: Май 11, 2012, 12:34:04 am от emergence »

baj_jovanko

 • Гост
Има ли резултати? Аз се интересувам,но имам някоя друга идея за увеличаване на добива и качеството, но още съм на вълна проучване. От скоро се замислих по темата.

emergence

 • Гост
Днес изолирах реактора, с  тухли и кал утре ще кача снимки. От 2 килограма пластмаса изкарах литър пиролизно гориво. За съжаление мирише странно(гадно), но това не ми попречи да го влея в колата (Vectra b дизел).  Смятам да си купя газова маска когато работя с установката, защото не знам какви газове излизат от нея когато я чиста.

« Последна редакция: Юни 13, 2012, 09:58:32 pm от emergence »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Така като гледам снимките, ти си направил казан за ракия  :) . Охладителя трябва да има функциите на дериватна колона, тоест втечняването на получените газове трябва да става на стъпала и от всяко стъпало да излиза течна фракция. Примерно  входна температура над 360гр, първо стъпало 360-300гр отделяш дизела, второ 280-200гр отделяш керосина, трето 180-120гр отделяш бензина, под 100 градуса са най-различни миризливи вещества - най-добре е да се изгарят. Това което остава над 360гр са тежки фракции , най-добре е да ги върнеш обратно в казана за да преминат отново температурен крекинг или да ги ползваш като гориво на системата за пиролиза. Така ще получиш относително пречистени вещества и няма да  задръстиш горивната система на колата.

emergence

 • Гост
Seeker звучи чудесно, но е твърде сложно, температурата която трябва да поддържам на различните стъпала трябва да е посттоянна ( трябва да затоплям) което ще използва много енергия. И чесно да ти кажа не знам как да го направя. :-\

Един въпрос форум,: Имам чукова фуражомелка на село която не се е използвала от години мислите ли, че мога да надробя пластмасата на нея ?
Ако не предложете  някакъв начина за надробяването  ;)
« Последна редакция: Юни 15, 2012, 11:45:34 am от emergence »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Ами ти си го направил, но в едностъпален вариант! Необходимо е да сепарираш по температура с четири еднакви стъпала и е готово.  Серпентината, която си сложил в кофата с водата  трябва да се раздели на 4 части и да се постави в 4 отделни съда с съответните сточни кранове. Има много варианти на изпълнение, но най-подходящ ми се вижда   изработване на 4 еднакви модула, с   последователно свързване. Най-лекия (финансово) модул за управление което ти трябва са 4 бр. термометри до 500гр ( по 12лв единия, с термодвойка), 4 бр. електрически хидроклапани за пералня(7лв бр.), 4бр. термореле от готварски  печки (за диапазона120 -360гр), 4бр схеми NE555 включени като мултивибратор с променлив коефицент на запълване.  Изработването на всеки отделен модул е малко по-сложно, но за сметка на това те са еднакви.  Системата е отворена, атмосферна, тоест няма никъде високи налягания и протичането на газовете е за сметка на налягането в казана за пиролиза. Охлаждането на всеки модул става с вода, с дюзи които пръскат вода директно върху корпусите на топлообменниците. Така входните газове с температуранад 400гр. ще се охлаждат на степени, като изхода на първата е 360 градуса и от там ще излизат най-тежките фракции,  следва 290гр. - дизел ,  после 200 - керосин, после 120гр. - бензин   и накрая каквото остане се запалва да изгори. Единственото като проблем е първоначалното термостатиране на топлообменниците. Ако процеса е достатъчно дълъг те ще се стабилизират сами, ако е къс ( циклично зареждане на реактора) трябва да се предвидят реотани в топлообменниците  така  че при започване на протичане на газовете, те да са в съответния температурен режим.
Така описана системата изглежда сложна, но всеки сложен прибор е направен от други по-прости възли и детайли. Само желание да има, останалото е въпрос на труд и умение за работа с инструменти. Материали - тръба желязна ф20 тънкостенна за направа на спиралата на топлообменника, ламарини - за направата на обемите на топлообменниците и корпусите на фазовите сепаратори, тръба ф50 , сливни кранове и винкел за рамката на цялата конструкция.

nightandfly

 • Гост
Seeker,
можеш ли да изпратиш и схемата?

Неактивен Брадатия

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 111
 • Пол: Мъж
 • Мераклиите са повече от китайците!

Един въпрос форум,: Имам чукова фуражомелка на село която не се е използвала от години мислите ли, че мога да надробя пластмасата на нея ?
Ако не предложете  някакъв начина за надробяването  ;)

С чукова фуражомелка няма да стане надробяването (освен някои видове твърди пластмаси - бидони например) на пластмасата защото принципа на действие при нея е да се раздроби материала чрез удар, а пластмасата може да се надроби с машини които режат материала с различни видове ножове. Такива машини се наричат ШРЕДЕРИ и са скъпо удоволствие (пусни на търсачката - шредери за пластмаса). Ако ти се занимава може да си приспособиш старата фуражомелка на някакъв вид дробилка, колкото да си проведеш опитите. На повечето фуражомелки има отстрани отвор през който се подават за смилане стъбла от царевица и цели кочани, защото отстрани на ротора с чуковете има два ножа, които първо нарязват материала. Ако имаш възможност добави още два ножа, да станат на кръст и се опитай да закрепиш на корпуса до отвора контра нож с минимална хлабина между него и въртящите се ножове (така ще получиш принципа на нарязване с ножицата). За облекчаване работата на фуражомелката може да извадиш чуковете и ситото, а материала да го пуснеш няколко пъти.
  Не зная дали си се опитвал да намериш гранулиран материал за шприцовете за пластмаса, мисля че цената е под 200 лева за тон, поне за опитите ще имаш материал с гарантиран химически състав и еднаква едрина.

emergence

 • Гост
Бях до вторичните суровини преди 5 дена. Цената на полипропилена смлян е 1.15 лв. на килограм. Човека беше много любезен и ми обясни, че в един  тон имам и 10-15% замърсеност (продава големи количества само ) . И при самия процес на нарязване полипропилена губи качествата си заради генерираната температура в мелницата.

Брадатия какъв е този ( гранулиран материал за шприцовете за пластмаса) не мога да намеря информация за него и интернет има ли друго име  ?

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Полипропилен се прави в Нефтохима, марка Буплен. Торбите са по 25 кг. Звъниш там и питаш за цена и евентуален дистрибутор близо до теб. Не знам колко ще излезе изгодно обаче твоето "производство"  :)
Успех!

baj_jovanko

 • Гост
Какво стана с използването на добитите количества гориво? Не се ли е оразувал някакъв налеп по филтрите и някои тръбички, които се нагряват от двигателя?  :-\

lowriderzzz

 • Гост
Здравейте.  Тъй като имам мотор, който е на бензин а ми стана интересно да направя този експеримент искам да попитам има ли някакъв начин устройството да ''произвежда'' бензин вместо дизел? Може ли да стане чрез някакъв вид преработка и дали би се оскъпило много?


lowriderzzz

 • Гост
@pe6kata212 - какви са тези тръби които си използвал за охладител ?

toncho

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #29 -: Октомври 15, 2012, 03:25:45 pm »
Здравейте,
Има ли някакво развитие по темата? Всякакви резултати ще са от полза.
Имам няколко въпроса към по-знаещите:
1. Има ли вид пластмаса, която ще навреди на ДВГ и трябва да се избягва задължително.
2. Как е уредено законово такова производство на гориво, било то и за собствени нужди. То ракията като си варим има лимит?!! Питам и защото мой близък има малка фирма за превози ...... малка, но няколко тона дизел всеки месец купува. Та ако мога да съм му от полза ще е добре. Ама какво ще каже държавата по въпроса??
Ако някой знаещ подскаже ще съм благодарен!