Автор Тема: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса  (Прочетена 107530 пъти)

Неактивен miroslav_yovchev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 21
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #30 -: Октомври 15, 2012, 07:20:58 pm »
Странно мълчание по тази тема.

Неактивен Брадатия

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 111
 • Пол: Мъж
 • Мераклиите са повече от китайците!
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #31 -: Октомври 20, 2012, 06:18:02 pm »
Горивата са акцизна стока така, че за такова производство извън експерименталната установка сигурно те хваща някой закон.

Активен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 161
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #32 -: Октомври 20, 2012, 09:46:53 pm »
@toncho
Не мога да ти цитирам точно нормативната уредба по въпроса, но подобни горива се изкупуват на преференциални цени както и биодизела.
Отделен е въпроса, че получаването им не е толкова просто нещо. Но кои знае може и да не е така като знам самия аз колко сложни схеми съм заменил с много по прости... Сигурен съм, че и тук има начин. Никога не забравяйте крилатата фраза на мойте съграждани шопите:
"Нема начин да нема начин".
Успех.   

N9301S

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #33 -: Декември 01, 2012, 07:23:35 pm »
Голяма тишина по темата бе,колеги!
Явно Orenda си е спретнал успешно нещо и не ще да го сподели ;)
До 2-3 дни ще завърша моят проект с уникална ректификационна колона и обещавам да разкажа всичко с подробности!

ilian_y

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #34 -: Декември 04, 2012, 01:32:35 pm »
Здравейте колеги, прочетох всичко по темата и изглежда доста интересно начинание. Само не разбрах дали могат да се използват всякакви видове пластмаса?

Кибик

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #35 -: Декември 16, 2012, 09:44:31 am »
Здравейте всички. Нямам намерение да отварям нова тема. По принцип съм читател.
 Попаднах на нещо интересно, но не мога да му разбера подробностите и дали не е просто номер. Тези хора твърдят, че от всичко което съдържа въглерод правят бензин за почти без пари:
http://www.ps-innova.ru/nashi-predlozheniya/alternativnye-istochniki-sinteticheskogo-topliva-aist

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4INDHGIGfo8


Неактивен pathfinder

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 30
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #36 -: Декември 16, 2012, 01:02:35 pm »
Ето допълнителна информация. Там е публикуван и патента.
http://ps-innova.ru/nashi-predlozheniya/alternativnye-istochniki-sinteticheskogo-topliva-aist

konba

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #37 -: Февруари 13, 2013, 09:16:27 pm »
Здравейте,
Нов съм в форума. Регистрирах се тук, точно заради тази тема. Някой постигнал ли е някакъв резултат, и ще ми е интересно да сподели какъв. Аз от няколко дни се мъча с една тенджера под налягане. Първо я затворихме с оригиналният и капак, който при тези температури се огъна. По време на процеса използвахме пластмаси от тип 2. Получихме 0.200-0.300 грама чист парафин и на вид и на мирис. Не сме използвали кондензатори, а тръбата беше потопена  директно във вода. Наложи се да спрем, тъй като капака се огъна навътре от температурата и започна да изпуска. След няколко дни правене на фланци и заваряване пробвахме отново с парчета от дограми. Тук получихме солна киселина и никакво пиролизно гориво. Днес опитах отново с полипропилен, но този път използвах буркан, в който тръбата влизаше, след него още един и накрая вода. От около 0.500 гр получих 0.450-0.460 л. пиролизно гориво в 1-вият буркан, което беше много черно - като кока-кола. Във вторият буркан получих около 5-10 мл течност с лимонено жълт цвят. След края на процеса (около 20 мин. загряване и 40 мин самият процес) в тенджерата беше останало само малко сажди. Докато пресипя тъмната течност в някакво шише, втората течност се беше изпарила и бяха останали 3-4 капки. Измерих течността, тежеше 340гр.Като се раздели на мл се получава плътност 740гр на литър, което е тежко за бензин и прекалено леко за нафта. Запалих една капачка с течността, отначало гореше чисто после се появи черен дим, което ме навежда на мисълта , че леките и тежките фракции са смесени. Смесих го 50/50 с биодизел. Цвета си остана черен, но като че ли леко зеленееше. Запалих го, гореше по чисто,черният пушек се появи най-накрая. Измерих му киселинността с лакмус лентичка. Показа, че е доста кисела средата, измерих и на биодизела - беше с неутрално Рн. Един приятел реши да го пробва в колата си Венто дизел, карано само на биодизел, сложихме 250мл от пиролизното гориво смесено с 50 мл биодизел. Извадихме маркучите да смуче само от течността. Колата заработи доста добре от очакването. Двигателят работеше равномерно. Оборотите се вдигнаха малко и при подаване на газ от 3000 оборота нагоре от ауспуха излизаше бял дим. Не миришеше на нищо отзад - много леко на пластмаса и то ако си навреш носа в ауспуха. Загасихме я няколко пъти, за да видим дали ще пали лесно. Колата палеше от раз. Единственото ми притеснение идва от малко повишените обороти и от белият дим, но това си го обяснявам с наличието на бензин в пиролизното гориво. Четох в един чуждестранен форум, че от пиролиза на пластмаса се получава 80-90% нафта +керосин и 10-20% бензин, което е прекалено много, за да се кара в дизелова кола. Керосина не ме притеснява, тъй като той излиза под формата на тежки фракции парафин.
Споделете мнение по въпроса.
« Последна редакция: Февруари 14, 2013, 01:25:46 pm от Maistora52 »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #38 -: Февруари 14, 2013, 07:44:43 am »
За да не се повтарям, прочети  http://mazeto.net/index.php/topic,6461.msg42821.html#msg42821  . Получените вещества трябва задължително да се прекарат през  фракционна колона с три температурни зони.  Полученото гориво с плътност 0,79 е това което ти трябва,  по- леките трябва да отиват на синтез , а по-тежките на крекинг. Така ще получиш по-голямо количество гориво.   Температурата в реактора трябва да е такава, че да не се допуска коксуване. Затова полученото гориво е черно, от въглерода.
Темата е много дълга, прочети  какво e писано във форума по темата за синтезиране на горива. Нишките са няколко.
А, да не забравя да те предупредя - преди пускане, системата трябва да се вакуумизира. Получените горливи газове могат да се взривят при досег с въздух!!! След като заработи системата, налягането ще се вдигне от получените газове и през охладителя ще потече навън течност.
« Последна редакция: Февруари 14, 2013, 11:37:24 am от Seeker »

Неактивен kalin

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 23
 • Пол: Мъж
 • Скайп: kaltchevi
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #39 -: Февруари 14, 2013, 10:12:51 am »
Цитат
Двигателят работеше равномерно.Оборотите се вдигнаха малко и при подаване на газ от 3000 оборота нагоре от аспуха излизаше бял дим.Не миришеше на нищо отзаде много леко на пласмаса и то ако си навреш носа в аспуха.Загасихме я няколко пъти за да видим дали ще пали лесно.Колата палеше от раз.

Това с повишаването на оборотите се дължи на няколко проблема при диз.ДВГ- по-ранна детонация на горивото, наличие на масло(или парафин в по-голямо количество) в горивната смес съпътствано с бял или леко синкав пушек.
При наличие на бензин няма проблеми с запалването (стартирането) на дизелов агрегат,
а при загасянето (изключването),мотора продължава да работи при по-старите дизели.
В конкретния случаи нямам никаква идея, горе написаното се отнася за нормални(стандартни)
горива :-\

konba

 • Гост
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #40 -: Февруари 15, 2013, 01:21:21 am »
Ами не съм склонен да се съглася с написаното ,че дизела припушва само при наличие на масло или парафин в горивото. Зимата много от хората слагат на 20 литра нафта 1 литър бензин за не замръзва нафтата.Проблеми с гасенето нямаше.
По горният пост имам няколко въпроса.Да разбиам ли ,че съм превишил температрата и затова имам много свободни въглероди в полученото гориво или направо казано сажди.Крекинг на горивото не е ли точно това , което правя с процеса пиролиза.Крекин - разбиване ,разбивам дългите въглеводородни вериги на пласмасата и получам по къси такива на горивата.Нужно ли е първото получено гориво да премине още веднъж процеса,има ли смисъл и какъв би бил крайният резултат по чисто гориво или такова с повече сажди?

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Добиване на петролни продукти от отпадъчна пластмаса
« Отговор #41 -: Февруари 15, 2013, 07:37:40 am »
Има разлика между де-полимеризация, крекинг и пиролиз. Това са три различни процеса, но в случая се проявяват и трите в различна степен. При нагряване на въглеводороди в зависимост от температурата, налягането и катализатора реакцията се премества в различна посока.  Сажди не трябва да има, горивото трябва да е прозрачно и да има съдържание на вещества, близки по молекулна маса и по температура на изпаряване.

Неактивен sbk1

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 191
  • sgcar.hit.bg
Печка захранва : генератор, хладилник, бойлер и произвежда бензин. Напълно реално в домашни условия.
С подръчни материали и малко ентусиазъм.
http://www.youtube.com/watch?v=arbXj9R6ZXw

to6o-2101

 • Гост
От тази печка следват няколко въпроса обаче:
1-во ако я използваме само за да захраним генератор то с примерно 10кг. дървена маса колко литра газ ще се произведат, при каква температура (на казана с дървената маса) газа е най-калоричен, колко мощен (натоварен) генератор ще може да захрани и за какъв период от време.

Това като идея е много старо и наистина върши работа но колко е ефективно и струва ли си труда?
Да ако си на парно в къща на село, където има много клони лозови пръчки и друга дървесина която е трудна за горене (в смисъл тя си гори ама трябва често да се зарежда котела за да извлечем някаква енергия от тях) и от която можем да извличаме газ за захранване на един генератор, който да ни стига за осветлението примерно телевизор компютър пък и за фурната ако стига все е нещо.
Бих се захванал с нещо подобно но първо трябва да съм убеден в ефективността му.

montanar

 • Гост
Здравейте на всички!
Преди време се запалих по пиролизата и умувам да изградя малка инсталация
Та имам следното питане по този въпрос:
Проведох и аз малък експеримент и останах сравнително доволен
Направих го през воден кондензатор - тоест потопих изхода от реактора в съд с вода и отгоре се образува интересният слой - до тук всичко супер,  получи се много бистра и жълтеникава течност с миризма на бензин :)
Получи се нещо интересно. След като приключих с опита отстраних полученият петрол и водата която остана я изсипах, и уви там където я изсипах започна да шуми - все едно киселина съм излял... та чудя се какво е станало с водата?

И друго питане
Измислих начин за ползване само на един кондензатор на тоя воден принцип за отделяне на различните продукти намирам предимство в това че се ползва само вода която хем филтрира парите хем процеса може да се управлява лесно а отгоре на всичко акумулира топлина
тоест?
1- загрявам реактора до 120-150 градуса и вадя бензина
2- след това между 200 и 300 градуса - керосин
3 - и после дизелът, колкото може...
Чудя се къде е кусурът на този метод, за да не се прилага, а се ползват няколко кондензатора.
Предполагам, че КПД ще е по-ниско, но пък нали има пиролизен газ в изобилие при прилагане на бавна пиролиза

или може би се изразих неправилно - идеята ми е да вдигам температурата стапаловидно за да извличам само конкретното гориво

благодаря!
« Последна редакция: Август 12, 2013, 07:00:11 pm от montanar »