Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти

Тест на суха клетка

<< < (3/6) > >>

DIDO112:
Това е схема за регулиране на напрежение.

emm:
Колега Дидо, тази схема няма да ви свърши работа защото не е стабилизирана. При пада от 220в. до 14в. ще има огромни загуби.
Използвайте малък електрожен.

DIDO112:
Дай някоя стабилизирана аз това имам. Да помогнем с каквото можем нали за това е форума.

amdatlon:
Наистина ще съм благодарен ако предложите схема която да е приложима :)

Варианта с малкия електрожен пак опира до не-малко пари.
Компютърно захранване е добре, но не мога да ползвам всички плочи ( 16-17V ) .

CPU:
amdatlon,
класиката е трансформатор от 220 на 13 волта, изправител, и филтрация с кондензатор. Толкова ли не можеш да намериш един със сечение на сърцевината 20 кв. сантиметра и евентуално да пренавиеш вторичната намотка.
Медта си има стойност, затова и не са много евтини, но все пак може да се намерят и по-евтино. В Комет можеш да си купиш тороидален, 220/12В 25А за около 60 лв. Има и трансформатори за лунички 12 в които са още по-евтини (евентуално 2 бр.)

Схема за директно сваляне на напрежението, за такива токове, практически няма.  По принцип е възможно да се направи някакъв buck конвертор, от 300 на 15 волта, но няма да е по-лесно от трансформатора. Варианта с електрожена на мен лично не ми харесва, тъй като е много слонско решение- черпи много реактивна енергия и има падаща характеристика на напрежението а и самото напрежение е височко за твоя случай.
В краен случай 3 захранвания от ПС, на които да използваш 5-те волта свързани последователно, при положение че оправиш масите към корпусите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия