Справочници, схемотехника, теория > Теория на измерванията

Универсален метод за измерване на мощност

<< < (7/7)

@praktik:

--- Цитат на: tsvetan.filev в Ноември 17, 2013, 08:19:53 pm ---Доста са. Не мога да открия всичко. Но ето някои интересни неща:

http://www.soulsofdistortion.nl/SODA_chapter6.html

Този тип от доста време копае но няма никакви реални резултати:
https://www.facebook.com/photo.php?v=541655672534199&set=vb.216281778404925&type=3&video_source=pages_video_set
Филма го има в zamunda.

Принципно вихрите съдържат два вида сили центробежна и центруфугираща. И техните взаимодействия изграждат останалите сили.
Т.е. останлите сили са последствие на процесите течащи във вихрите.

И пак казвам всички теории са само в сферата на фантазията докато не се докажат в реалния свят и няма практични експерименти.

До тогава си ползваме добрите стари формули :-)

--- Край на цитат ---

Да докато не се открие нещо кардинално във физиката, последната ще си тъпче на едно място със изплезеният айнщайн или , хем живата хем умряла котка на шрьодингер  :D

valex:
Понеже в една друга тема във форума стана на въпрос за поредното грешно измерване на мощности и от там на грешни изводи реших да споделя една проста и елементарна идея за измерване на мощност.
Използва се обикновена крушка с нажежаема жичка за 220, 36 или 12 волта. Волтажа и мощността на лампата е в зависимост от параметрите на източника на който ще се мери мощността. Слага се крушката заедно с фоторезистор (или фотодиод) в една непрозрачна кутия. Като се фиксира фотосъпротивлението на някакво разстояние от крушката. С автотрансформатор се подава от 0 до номиналното напрежение на крушката. Измерва се мощността върху крушката и същевременно се мери съпротивлението (напрежението  при фотодиод). Прави се таблица съпротивление->мощност.
Така при включване на лампата като товар на някакъв източник от съпротивлението на фоторезистора се определя мощността върху лампата. Може да се мери мощност на всякакви честоти и форми на напрежението и токовете с някаква задоволителна точност. Точността все пак ще е с пъти по-добра отколкото с 'китайски' уред :)

Тънкия момент е, че трябва да се подбере разстоянието между крушката и фоторезистора (или да се сложи помежду им полупрозрачен екран) така, че при близка до максималната мощност върху лампата фоторезистора да не се 'насища' от излъчването.

Като се поосвободя малко ще тествам каква е точността на метода.

mzk:
Здравей valex!

При tesla switch се ползват 2 лампи, една последователно на входа и една товарна. Става така, че входната лампа не свети, а товарната свети, но всъщност няма КПД > 1. Товарната крушка светва поради големия импулсен ток. Ето защо смятам, че измерването с лампи е нежелателно и ориентировъчно, най-добре при изправен и много добре изгладен изход!

ПС: ще налепя схемата и ще пусна снимки за по-прегледно с новия раздел по-нататък.

valex:
mzk
Съгласен съм. Винаги ще има изключения от правилото :)

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия