Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Запалителни системи

Запалителни системи с повишена енергия на разряда

<< < (6/6)

altium:
Въпросът ми за въздушната междина отпада, аз не съм догледал - на прикачената картинка е написана въздушна междина 7мм при единичната и 2+2мм при двойната бобина.

Обаче единичната бобина се зарежда с 6А, а двойната с 4.
Според теб това ли е причината единичната да отдава повече време, аз за друго не се сещам?

Ksurnev:
За бобината от ЗИЛ не става дума за мощност, а за това, че само тя се оправи с импулса, който и подавах.
През нея се разреждаше 4мкф МБГЧ зареден до 420в.
Колкото до осцилограмите - нямаше с какво да ги снимам, но на СЪН диагностиката и се скриха кривите от  екрана и добре, че не изгоря.
Y свещи с отрязан централен електрод за междина 1.5мм.
Писах за да ви кажа, че ЗИЛ-овата бобина може да отнесе много без да дефектира.
Всичко хубаво.

getca:
Зравей, Ksurnev, 4mkF/420v e излишно издевателство над бобината. Отделен въпрос е как точно го разреждаш - резонансно или апериодично. Бобината от ЗИЛ-130, ако нея имаш предвид, е Б114 с първичен ток 7.5а и енергия на разряда 55мДж, според http://www.ate2.ru/?id=41.

Ksurnev:
Здрасти, getca. Нищо нямам предвид. Това съм го правил 81г. Видях, че се чудите за бобините, за това писах за Б114. Другите бобини, които пробвах не им издържаше изолатора на високоволтовия извод, кабелите също не издържаха и се наложи да слагам кабели от неоново осветление. Между другото,въздушното отношение в сместа беше намалено с около 22% - 25%. Разхода спадна с 20%, ама свещите караха по 5000-7000км.
Успехи!!

ПП Остана ми едно такова запалване правено за трабант. Смятям да пробвам с него клетка за Браунгаз.

Altium:
Показаната на картинката постановка на измерване на 2 запалителни бобини от потребителя Getca е абсолютно некоректна и твърдението, че двуизводната бобина била калпава е абсолютно невярно.

Обосновка:
Човекът е измерил, че първичната на двете бобини е по 4mH.
Гледайки двете графики на тока, се вижда че за едно и също време в бобините токът достига различни стойности (6А горе и 4А долу).

Всеки, който не е бос с физиката знае, че запасената в една намотка енергия е W=0.5*L*I^2
L - индуктивност
I - ток

Първа бобина: W=0.5*4*6*6=72 mJ
Втора бобина: W=0.5*4*4*4= 32 mJ

Е след като горната бобина е запасена с повече енергия то е съвсем логично, че ще я отдава повече време!

Този експеримент също е допълнително некоректен откъм въздушните междини: трябвало е той да се направи с еднакви въздушни междини и при еднакви токове.
За постигане на еднакви токове са много подходящи интегралните схеми от типа UC3845, 3842 и т.н., понеже те имат опция за следене на пиковия ток и го прекъсват при достигането му.

P.S. в тези сметки допълнително съм вложил принципна грешка (енергиите на двете бобини пак са си различни, но не са точно тези стойности), който я открие значи е в час с електротехника и физика.
Но се съмнявам някой въобще в този форум да знае какво представлява понятието индуктивност, от какво зависи тя и как се изчислява.


Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия