Автор Тема: "Батерията" на Франц Месмер  (Прочетена 7085 пъти)

Неактивен Discorder

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 87
 • Пол: Мъж
 • Реалността ще се нагласява според това, което пре
"Батерията" на Франц Месмер
« -: Юли 02, 2011, 03:33:24 pm »
Животинският магнетизъм

 Хулено и отричано от европейската лекарска гилдия през XVIII в., името на Франц Антон Месмер и днес си остава също толкова мистериозно, колкото и по времето, когато е живял и работил. Най-ранните му работи са свързани със създаването на странен, подобен на батерия акумулатор, с който постигнал първите си, добили голяма популярност резултати. Тъй като практикуващите лекари го обвинили, че използва предимно хипноза и внушение, историческите данни за въпросната „батерия“ си останали забутани в отдавна забравени архиви. Къде можем да открием най-пълното й описание? Не другаде, а в бележките на барон Фон Райхенбах! За щастие, изчезналата информация била съхранена — несъмнено благодарение на работата на баща му. Според самия Райхенбах Месмер изобщо не е използвал хипноза в работата си.

 Батерията била разработвана бавно и представлявала резултат от опитите да се пресъздаде състоянието на определени „свещени места“ в Австрия. Месмер я конструирал така, че да имитира тези естествени конфигурации. Вътрешната й структура несъмнено имала органични параметри. Устройството представлявало заземено ведро, в което били пресирани няколко дебели слоя влажни зеленчуци и желязна шлака. През цялото устройство минавал железен прът, покрит отгоре с кръгъл дървен похлупак. Докато се занимавал с разработката и приложението на батерията си, самият Месмер усещал определени импулси, когато се докосвал до железния прът. Електростатичният удар не бил нещо непознато по онова време. Месмер заявил, че усетената от него енергия е от съвсем друго естество, прониква по-пълно в тялото и създава усещането за „потръпване“. Нито един от пациентите на Месмер не е потвърдил, че ефектът е идентичен с познатия електростатичен удар.

 Тези специфични удари предизвиквали трепет, съживявали, възбуждали и несъмнено действали изцелително. Докосналите оголения прът усещали как по цялото им тяло внезапно преминават тръпки, от които извиквали или ахвали от удоволствие, но най-често внезапно губели съзнание. Мнозина припадали, макар че след съвземането си никой не споменавал за болки или спазми. Сътрудниците на Месмер подхващали „припадащите“ пациенти. Мнозина от представителите на висшата класа идвали на сеансите му само за развлечение, но когато си тръгвали от експериментите, откривали, че по някакъв необясним начин са се освободили от неподозирани за самите тях емоционални затормозявания. Когато идвали на себе си, те очевидно били освободени от тровещото преди живота им емоционално напрежение. Месмер просто наблюдавал как протичат изцеленията. Пациентите били насочвани да докоснат свободния извод на голямата батерия. Благородниците високо ценели знанията на Месмер, смятали го за някакъв съвременен алхимик и правели всичко възможно да го задържат в обкръжението си.

 По-късно критиците изобщо не взели предвид батерията („багет“), а се заели буквално да охулят името на изобретателя. Въпреки това Месмер успял да осъществи няколко забележителни курса на лечение на представители на висшето общество, с което спечелил благоволението на знатните си покровители до края на живота си. При проучване се оказва, че батерията на Месмер не би могла да произведе електростатична енергия. Устройството би предизвикало късо съединение. Освен това, то не е в състояние да произведе достатъчно електрическо напрежение, че да предизвика такива силни психологически ефекти. Нещо повече — в него не би могло да се натрупа ниско напрежение или висок ампераж.

 И накрая, електростатичните удари не са живителни. Те не увеличават жизнения потенциал. Обратното — могат да убиват. Не предизвикват тръпки, а болка. Не носят облекчение, а напрежение. Месмер е открил определен вид енергия, която малцина академични учени и специалисти отказали да признаят. Тя била отнесена към онези странни живителни енергии, които били наречени най-общо „витални“.

Това е цитат от "Изгубените  Открития" на  Василатос. Явно тази "батерия" е източник на  студено електричество /оргон (едно и също ли е?)
Някой може ли да ме светне малко, има ли някаква по-подробна информация, щото  Google не казва нищо по въпроса. Правени ли са някакви опити?
По описание си е доста сериозен източник на "од", може ли на тази база да се изгради конвертор към  "нормално " електричество.?
Изтощава ли се? :)


Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: "Батерията" на Франц Месмер
« Отговор #1 -: Юли 02, 2011, 11:18:51 pm »
Да, оргон и студено електричество според мен е едно и също. Батерията на Месмер е химичен концентратор, в по-ново време за подобно устройство споменава Джоузеф Катър. Фермер в САЩ правел демонстрации как обикновен ДВГ работи само на въздух, преминал през такава батерия, пълна със зеленчуци и стружки. Поддръжка - през няколко дни се разбърква и се налива вода да не изсъхва  :)  Фермерът естествено изчезва безследно.
При Месмер батерията освен че е лекувала, е предизвиквала оргазъм в по-чувствителните пациенти, това е отбелязано и от Райх в по-късни времена. Хубаво уредче  ;D

Неактивен Discorder

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 87
 • Пол: Мъж
 • Реалността ще се нагласява според това, което пре
Re: "Батерията" на Франц Месмер
« Отговор #2 -: Юли 02, 2011, 11:56:38 pm »
Каня се да се снабдя с малко книжки на Райх...
Caduceus, като по-осведомен по тези въпроси можеш ли да ми кажеш нещо повече за природата на оргонния ток, имам предвид от какви частици се обуславя (по-горе споменавате нещо за неутрино, така ли е) ако да,можем ли да говорим за параметри на тока ,подобни на  "нормалното" електричество като напрежение, ток, естота, както и параметри на преносната среда(проводници на Од)? околко законите на разпространение са подобни на конвенционалната електротехника?
Надявам се не те отегчавам с тези въпроси. В момента препрочитам "Изгубените Открития". Останалата информация за Оргона имам само от този форум, но все -още не ми е особено ясна картинката откъм конкретни параметри. Според мен истината за СЕ е именно някъде тук, само че сякаш нямам всички парченца от пъзела. Който може и има желание да помага да си спретнем едно читаво работно обяснение кое работи и кое не и за основните принципи... После ще му мислим какво може да се подобри, че само с повторение на схеми без детайлно разнищване няма да стане.  :) Благодаря предварително

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: "Батерията" на Франц Месмер
« Отговор #3 -: Юли 03, 2011, 04:33:26 pm »
Малко инфо:
основна теория за т.нар. меки електрони/оргон/ - Джоузеф Катър. Написано е добре и разбираемо, въпреки че тук там има доста водица.
http://books.google.com/books?id=g7y6WBZWDsoC&printsec=frontcover&dq=awesome+life+force&cd=1#v=onepage&q&f=false
http://books.google.com/books?id=ySsNiCPUPecC&printsec=frontcover&dq=the+ultimate+reality+cater&cd=1#v=onepage&q&f=false
http://lebendige-ethik.net/3-verz.html
от последния линк обърни внимание на трудовете на Месмер и особено Райхенбах
Засега мисля е достатъчно материал  :)
Поздрави

ПП
И това също!
http://rinat-shay.chat.ru/magnet.html
« Последна редакция: Юли 03, 2011, 06:03:40 pm от caduceus »

Неактивен Discorder

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 87
 • Пол: Мъж
 • Реалността ще се нагласява според това, което пре
Re: "Батерията" на Франц Месмер
« Отговор #4 -: Юли 03, 2011, 06:47:16 pm »
Благодаря!  :)
По-нататък може да поискам консултация за руските текстове че трудно се оправям там.