Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
HHO клетка на staкитору
stan4opojara:
Да, книгата я имам. Точно защото я имам реших разстоянието да е 9мм. По дадената там формула за изчисляване на ефективността като вкарам параметрите от тази клетка получавам резултат 113% ефективност, но какво от това като тока е нисък и няма количество. В крайна сметка и самия Браун говори за доста по високи нива на тока, и за доста големи количества газ. Започвам да клоня че маи и тук истината не е 100%. Все пак разстоянието не трябва да е много малко но 9мм определено идва доста в повече. Още от началото докато четях имах малки съмнения, там се говори за генератори работещи на 110 или 220Волта, а като сметнете 220 клетки по 9.5мм се получава 209см доста дълъг генератор 2метра. Но си казах хайде нали човека с това се е занимавал и казва че тестовете са най добри така, но може би не................
Давайте коментари да по обсъдим въпроса надявам се аз да бъркам но маи не....
vitan:
staнчо, не е круша да я излапаш. Има много подводни камъни, които при тия данни няма как да се видят: сечение на захранващи кабели, колко „кляка” захранването, обезмасляване на плочите, пропускат ли изолаторите ток и каквото там...
бай Илия (проф. Юл Браун) си е прав отвсякъде. Може би трябва да си направиш една ревизия от-до по книгата. И той е ползвал пулсиращ ток, което е по-добре от постоянния. Ако е да питаш нещо по книгата – питай. Но проблема трябва да се решава на място. Дистанционно няма как.
п.п. Като ти гледам снимката ( и в един друг форум) нещо не съм убеден, че си я направил добре. Ефективната площ с тия изолатори е малка. Премери колко волта пад на напрежение имаш в/у една клетка!
mzk:
--- Цитат ---п.п. Като ти гледам снимката ( и в един друг форум) нещо не съм убеден, че си я направил добре. Ефективната площ с тия изолатори е малка. Премери колко волта пад на напрежение имаш в/у една клетка!
--- Край на цитат ---
Човекът си е написал всичко - 15,8 см вътрешен диаметър, 13 пластини. Площ на електрода се смята така - за окръжност - [tex]\pi*r^2[/tex]
[tex]\pi*7.95^2 = 198.5[/tex]
[tex]198.5*24 = 4762 cm^2[/tex]
При 13 електрода, реално работа се извъшва и от двете страни. Крайните електроди, обаче, извършват работа само чрез едната си страна. Ето защо умножавам 198.5 *24, а не по 26.
И сега [tex] \frac{2.5A}{4762 cm^2}=0.00053 \thickspace A/cm^2[/tex]
И сега отиваме на стр. и О! Чудо! Максималният ток за тази площ е много по-голям! ;D
DIDO112:
От 1мм до 9мм съм ги пробвал всички разтояния, на 4 или 5мм е наи добре според мен. При 30% електролит 20А поне да не казвам 30 :). Ако се захранва с трав има голям пад иска корекции след като се захрани клетката.
antares48:
Пробвай с КОН. Аз когато направих моята и налях NaOH около 10-15% и ми даваше ток 20А, а като смених електролита с КОН само 1% сложих (една капачка от бутилка суха КОН на 1.5л дестилирана вода) и тока ми стана 25А.
Промени свързването на клетката. Примерно +||||-||||+||||- или нещо подобно за да повишиш малко напрежението на отделните клетки
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия