Автор Тема: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator  (Прочетена 39735 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« -: Март 17, 2011, 08:50:18 pm »
               ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ

Още при първото си писмо до Стефан Маринов, освен писмен отговор получих и едно малко мотор-генераторче, за което той твърдеше, че при натоварване на генераторната част, елдвигателчето намалява консумираната енергия. Всички знаем, че при стандартните генератори, когато към тях се включат консуматори, те започват да спират и трябва да се увеличи двигателната мощност за да се запазят оборотите постоянни (50 Hz).

Пратеното ми генераторче обаче при натоварване не само не спираше, но даже леко ускоряваше въртенето като така електродвигателчето се облекчаваше (консумираше по-малко ток). Но това ставаше само при високи обороти. Прилагам няколко снимки - двигател и генератор са на една ос.

1. Генераторната намотка е с жълта и зелена жици. Тя е пръстеновидна и се намира в магнитопровод, съставен от 2 щамповани шайби с огънати вътрешни краища (образуващи вътрешни полюси). Генераторният роторен магнит е дисковиден с редуващи се N-S-N-S по периферията.
2. Двигателчето е стандартно с четки и статор от постоянен магнит с форма на цилиндър.

   
Принципно всички електромагнитни генератори се състоят от постоянен магнит (или електромагнит) и бобина, към която се включва консуматора. При процеса на генериране имаме относително движение между магнита и бобината. Нека магнитът и бобината да са с формата на цилиндри като при движението магнитът да преминава периодично покрай бобината. В момента, когато те са най-близо, оста N-S на магнита съвпада с оста на бобината. Това важи за стандартните генератори.

В нашия случай обаче, когато магнитът е най близо до бобината, двете оси са взаимно перпендикулярни. Даже осите N-S на магнитчетата (които са радиално спрямо оста на въртене и съставляват генераторния дисков магнит), не променят кой знае колко местоположението си спрямо оста на бобината. От приложените снимки се вижда, че оста на генераторната бобина (жълто, зелено) съвпада с общата ос на въртене, а осите N-S на магнитите са радиално разположени спрямо общата ос.

Аз смятам, че на подобен принцип може да се направят генератори с намалено спиране при натоварване дори при ниски обороти. Просто трябва да се спази това "перпендикулярно" правило. Например ако генераторът дава мощност 2 kw, а спира за 1 kw, въртенето може да се поддържа с електродвигател 1kw, който да се захранва от същия генератор и така ще ни остане още 1 kw (от цялата мощност 2 kw), който да използваме за каквото си поискаме като свободна енергия (СЕ). Предполагам, че на подобен принцип са построени генераторите в Будапеща, Унгария - EBM Technology, доказана още през 1992 г. Генераторите са комерсиални по 10 мегавата и т. н. Вижте сайта http://www.youtube.com/watch?v=vDeXTXYFKAY&feature=related  http://www.gammamanager.com/
   
В заключение, електромагнитните генератори се състоят само от желязо, медни жици и постоянни магнити. Нямат нищо радиоактивно, химично или термично, което да замърсява околната среда и да вреди на човешкото здраве. Щом вече са постигнати мощности в мегавати свободна енергия по чисто електромагнитен начин, цяло безумие е да се влагат луди пари в АЕЦ и ТЕЦ  като така вредим не само на себе си, но и на бъдещите поколения.
   
Прилагам 3 снимки.
« Последна редакция: Март 19, 2011, 11:53:08 pm от altium »

Strashimir

 • Гост
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #1 -: Март 17, 2011, 09:36:29 pm »
Димов,

Изчетох няколко пъти поста ти, но не успях да си представя идеята. Моля те да я начертаеш (ако може в няколко проекции) схематично! Освен това не разбрах от втората снимка какво точно виждам - виждам един черен диск "опакован" в тънко метално тяло с кръгли отвори. Излизат жички, но не виждам намотки. Как се върти това нещо? Как се куплира с оста (ротор) на въртене. Как е застопорена бобината ЗА ДА НЕ СЕ ДВИЖИ - нали все пак трябва едното да се върти, а другото да е неподвижно?

Много те моля, да нарисуваш една-две схеми с обяснения!

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 711
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #2 -: Март 17, 2011, 11:54:47 pm »
   Във връзка с тази тема мога да припомня че преди около десет години постигнах ефект на Анти-Ленц при стандартен динамомагнет и то случайно. В последствие успях да го възпроизведа, като единствения недостатък е че изходната енергия не е в достатъчно количество, че да се самозахрани и да остане допълнителна енергия за ползване.  Може би ако се позанимая с темата на основата на натрупания опит, умения и възможности е възможно да успея да постигна нещо наистина работещо към което, всички се стремим.
  Та какво е особеното при експериментите ми?
  - махам старата високоволтова намотка и правя съвсем нова на стария магнитопровод или такъв от трансформаторна ламарина.  Проводника е около 0,5 сечение и е около 300 - 350 навивки. Най-важното е че освен тези навивки правя една независима намотка на първия ред, съдържаща около 30-50 навивки. Не си спомням точния брой.  Та този ред навивки трябва да бъде окъсен. При изследване на предположенията, които имах за случилото се, се оказа че няколко от навивките на първия ред съм ги окъсил през магнитопровода тъй като, бяха навити директно върху него. Нещо което, никой не прави нито трябва да прави:) .   Резултата, е че при ниски обороти, окъсявайки или натоварвайки изходната намотка ленцовата реакция си я има и то доста осезаема. Има реакция и от първия ред навивки които са окъсени.  При високи обороти(над 1000 в минута) при окъсяване или товар реакцията напълно изчезва, а дори и консумацията за развъртащия мотор значително намалява при, което оборотите допълнително се увеличават  и това е в сравнение с когато няма окъсяване или товар.   Следващото интересно явление, е че ако първия ред навивки ги окъся след като, съм включил товар към основната генерираща намотка ефекта на Анти-Ленц не се проявява. Тоест - получава се нормална Ленцова реакция при окъсяване или товар. За да се получи Анти-Ленцовия ефект първия ред навивки трябва да е предварително окъсен. 
   Ефекта е лесно възпроизводим и при едно добро изследване може да се доведе до нещо наистина полезно и лесно възпроизводимо за всички.

   През петдесетте години на миналия век при изследвания провеждани в руски автомобилен завод установяват Анти-Ленц ефект при стандартно автомобилно динамо. Особеното в конструкцията, е че между ротора и статора има допълнителни парчета магнитопровод, които не контактуват с тях.  Обясненията са че реакцията(противодействието) на статора изостава във времето спрямо действието на ротора.  Ефекта се получава само при високи обороти и се увеличава с увеличаване на товара и оборотите. Постигнали са самозахранване и много повече.

 

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #3 -: Март 18, 2011, 12:14:28 am »
   Ще си спестя рисуването, защото е прекалено просто. Ще го обясня по-подробно, но и вие се напънете малко да го разберете.
   На втората снимка се вижда "набучен" на оста магнит с формата на диск (даже е леко нащърбен). От периферията на този магнит излизат 8 полюса N и 8 полюса S. Съвсем ясно е, че се върти оста заедно с този дисков магнит, който се намира вътре в отвора на неподвижната бобина с жълта и зелена жица. Самата бобина е с форма на окръжност и върху нея е запресована ламарина-магнитопровод от две части (горна и долна) като преплетени пръсти на ръце. Както магнитът има 8N и 8S полюса, така магнитопроводът има 8 горни и 8 долни "пръста", които да затварят магнитния поток. Тази бобина-окръжност обрамчва въртящия се диск-магнит. Този диск-магнит при по-голям генератор може да се замени с радиално разположени цилиндрични магнити, чиито оси ще бъдат перпендикулярни на оста на въртене (разположени са радиално). За двигателя няма какво да обяснявам - цилиндричният магнит (статор) е неподвижен, а роторът вътре в него се върти - виждат се двете четки. Самото закрепване на неподвижните части е в метален цилиндър, който не е показан. Към двигателя (синя и червена жица) се пуска ток за да се върти и се мери как се изменя входната мощност, когато към жълтата и зелената жица на генератора се включи някакъв товар или дори при късо съединение (свързване на късо на жълтата и зелената жица). Това е положението.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 903
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #4 -: Март 18, 2011, 09:01:03 am »
Първият преодолял Ленц-ефекта е отново.......Н. Тесла!

Той изказал мнение за недостатъците на генератора на Фарадей и за да не му е голословна критиката, изобретил собствен униполярен генератор, за който има и патент, при който генератор успял да инвертира Ленц-ефекта на 180 гр. и така ротора вместо да се затормозва се ускорявал сам. Всъщност, това бил първият ФРИИ ЕНЕРДЖИ генератор на Тесла от общо четирите различни вида които е направил.

Въпреки, че генератора му се самозахранвал, то енергията му стигала едва за вътрешна употреба и той изоставил магнитите, и тези генератори като неефективни. Разбира се би могъл да постигне повече, но имал по-грандиозни идеи от тази, която считал за крайно неефективна в областта на ФРИИ ЕНЕРДЖИ. Той искал да захрани от етера цялата планета, като извлича обаче енергията от него по, както казват руснаците - "более эффективный" метод.

Всъщност метода бил този, който грузинеца Капанадзе показа, нямащ нищо общо с прочутият Тесла-трансформатор или ако има то той е не повече от 20 %. Само за сведение: Стребков е направил стотици Тесла-трафове, настроени в резонанс, но самозахранване и КПД>1 не е имал.

Всичко показано от Капанадзе е онова, което Тесла е изобретил. Но след като разбрал, че може да се ползва и с военно предназначение и то да бъде повторено дори от лаик, след като го обвинили в черномагьосничество, също че имал алъш-вериш с дявола (звучи ми актуално и познато :D), решил да запази в тайна всичко....НО......е писал между редовете, аналогично !!!, а Капанадзе изглежда е добър читател!

Вторият ФРИИ ЕНЕРДЖИ генератор на Тесла е водната турбина с плоски дискове, вместо лопатки и четвъртия вече бил с електронни лампи, който използвал в електромобила.

Казвам всичко това, за да се види какво е постигнал с анти-ленц ефекта Тесла и какво би постигнал някой друг, и къде всъщност трябва де бъде концентрирано вниманието, ако искаме да обуздаем етера!
« Последна редакция: Февруари 01, 2014, 05:57:03 pm от Maistora52 »

Strashimir

 • Гост
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #5 -: Март 18, 2011, 09:37:17 am »
Димов,

Така вече ми стана по-ясно каква е конструкцията. НО! Ти отварял ли си капсулираната бобина? Можеш ли да я отвориш и да я снимаш? Разбрах, че сребристите ламаринки с дупките и "преплетените пръсти" са вероятно магнитопровод, но какво е черното плоско нещо под "пръстите" над бобината - дали също е магнитопровод, или е магнитен диск, или просто е изолаторна пластинка, която придържа да не се разпадне бобината?

Малко, обаче ми куца концепцията... Това прилича на Ф-генератор, описан в книгата на PJ за устройствата на свободна енергия (Алтиум го знае - обсъждали сме го). Там обаче смъкващите намотки са намотани ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО на магнитопровода, т.е. магнитните линиии пресичат площта затворена между намотките на бобината - според теорията за генериране на електричество от движещи се магнитни линии. При описаната от тебе конструкция НЕ СЕ ПРЕСИЧА площта на бобината. Магнитното поле се "плъзга" съпосочно с навивките, т.е. то е успоредно на площта и аз не мога да свържа това по никакъв начин с теорията за получаване на електричество. Затова и леко се съмнявам, че е малко по-различна конструкцията вътре в пресованите сребристи "пръсти". Разбира се, може да бъркам в предположението си. Наличието на отвори в магнитопровда, наличието на черната пластина под него с неизвестни свойства, наличието на "пръсти" може да променя нещата. Ще е добре да се разнищи това нещо.

Иначе вярвам, че работи концепцията - нали си правил измервания, наблюдения. Но ще трябва да се повтори (репликира) за да се разбере механизма на работа.

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #6 -: Март 18, 2011, 10:17:55 am »
@Strashimir,

Цитат
аз не мога да свържа това по никакъв начин с теорията за получаване на електричество.

Напълно противоречи с теорията на електромагнетизма, защото е грешна.

Още преди месеци писах, че максуеловите уравнения не включват закона на Фарадей. Грешката идва от факта, че за да се спази теория на относителността, в уравнението на Максуел за закона на Фарадей резултатът е записан с частни производни, а не с пълни.

За да имаме индукция, не е необходимо непременно да имаме изменение на полето - dB/dt, достатъчно е да имаме придвижване през полето -> E = v x B

Виж тук: http://mazeto.net/index.php?topic=5558.0

Интересно как сума ти "професори" разчитат на максуеловите уравнения като "манна небесна", а в същия момент не могат да опишат простия опит на Фарадей с тях. Е, аз съм го пробвал лично -> http://mazeto.net/index.php?topic=5244.0

Тук остава въпросът на EDM Electronics, до колко е ефективна индукцията по този начин, възможно ли е да има КПД>1 ? Не знам.
« Последна редакция: Февруари 01, 2014, 05:58:46 pm от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #7 -: Март 18, 2011, 03:48:09 pm »
   То се е видяло, че пак трябва да рисувам. Бобината е точно такава, каквато я описах. Видях я с лупа през процепа на магнитопровода. Черното нещо е пластмасова макаричка, върху която е навита бобинката. Жълтата и зелената жица са закрепени към тази пластмаса. На моя чертеж е само магнитът, част от магнитопровода и разрез на бобинката. Потокът през нея се мени почти стандартно, т. е. имаме dФ/dt. Разликата е, че магнитът не мени разстоянието си до бобината и затова не спира. Възможни са и други разположения, при които магнитите и бобините да променят разстоянието помежду си, но пак да са перпендикулярни. Тогава предполагам ще има само намалено спиране при натоварване, но на нас и това ни стига. Въпрос на проектиране и механична издръжливост при въртенето.
« Последна редакция: Март 20, 2011, 03:08:57 pm от Иван Димов »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #8 -: Март 19, 2011, 09:51:33 pm »
   Аз предлагам да не гадаем за нещо, което е проверено - който се съмнява, да си конструира едно такова генераторче и да види каква е истината. Устройството е съвсем просто и лесно може да се направи. Даже всеки, който е разбрал принципа, може да си проектира някакъв модифициран вариант. Дори да няма анти-Ленц ефект (ускоряване на въртенето), достатъчно е да се получи намален Ленц ефект (намалено спиране при генериране). Унгарските генератори са "само" с 140% КПД.

varvarin

 • Гост
Re: ЧРЕЗ АНТИ-ЛЕНЦ ЕФЕКТА КЪМ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
« Отговор #9 -: Март 19, 2011, 10:50:09 pm »
Това което показва Иван е "VENETIN COLIU" на Стефан Маринов в умален вариант. Анти Ленц ефекта се получава когато периода на генерираното напрежение стане съизмерим с времеконстантата L/R. Най общо казано в генераторната бобина трябва да се получи фазова разлика между тока и напрежението близка до 90 градуса. Това е описано в книгата на Стефан Маринов "Divine Electromagnetism" страница 202 и нататък с достатъчни подробности. Това е и причината ефекта да се получава при високи обороти - индуктивността на генераторните бобини е малка. Някои изобретатели предлагат да се ползват бобини с отворена сърцевина и много намотки. Лично моите впечатления са, че въпреки товара да спомага за въртенето на мотора, на изхода енергията е по малко отколкото на входа. Последно исках да видя този ефект с един трифазен стъпков мотор разделен от електрониката и използван от мен като генератор. За съжаление не можах да го развъртя до необходимите обороти защото винаги имаше нормален Ленц ефект. Не съм си играл да смятам по формулите на Маринов при какви обороти ще се получи ефекта, търся вариант за по високи обороти. Може би с ъглошлайфа ... :-) Едва ли тогава ще усетя спадане на оборотите...

Поздрави!

« Последна редакция: Март 19, 2011, 11:48:55 pm от altium »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« Отговор #10 -: Март 20, 2011, 02:48:45 pm »
Да обясня как се получава анти-Ленц ефекта: генераторната бобина трябва да е голяма (масивна) за да има голямо [tex]\frac L R[/tex] и тогава при късо съединение токът в нея ще изостава от напрежението. Така през определена част от периода ще има ускоряване на въртенето вместо спиране. Но за нас считам, че е по-важно не късото съединение (анти-Ленц ефекта), а натоварване на генератора с консуматор. При това положение търсим само намален или нулев Ленц ефект. Това може да се постигне при перпендикулярно разположение на генераторната бобина спрямо индукционната (магнита). При "Венетин Колю" доколкото си спомням с феритните сърцевини (за избягване на вихровите токове), Стефан Маринов не е използвал "перпендикулярното" изпълнение и затова се гонят високи обороти, но без достатъчно голям резултат. Прилагам още една рисунка за да видите как при стандартните генератори имаме съвпадение на оста N-S на магнита М с оста на бобината Б, докато за намален Ленц ефект, оста на зелената бобина е перпендикулярна на оста N-S на магнита. Стандартно Ленц ефект при бавни обороти има, защото разстоянието между магнита и бобината се променя и магнитът се спира от полето на бобината. При перпендикулярното разположение разстоянието между магнита и бобината не се променя. Полето на бобината не спира магнита. При Унгарския генератор също се вижда, че статорните намотки са перпендикулярно на роторните, макар че мисля има и по-добър вариант за разположение.
   
« Последна редакция: Март 20, 2011, 09:17:52 pm от altium »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 762
Re: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« Отговор #11 -: Март 20, 2011, 07:49:50 pm »
Може би трябва да сложим тук спираловидния униполярен генератор на Тесла, където ленцефекта е намален. Генератора има някой недостатъци за практична изпълнение но пък консумацията на електроенергия го ускорява. Тук според мен става въпрос за спиново поле. Трябва да подготвя фотоси  на спинова поле то се изобразява като два конуса свързани с върховете и съществуващо без възбудителя си притежава свойството памет. Днес се подготвих по темата как от първо и второ уравнение на Максуел се извежда извежда уравнението на електромагнитна вълна. Проблема е че се интегрира по ОХ съответно по ОY и се работи с часни производни като се правят различни допускания. Математиката учи, че трите часни производни по ОХ;OY;OZ правят пълната производна. Тук е проблема да не се разбира творчеството на Тесла и други изобретатели. Завъртането на 90 градуса има също индукция по-точно спинова индукция.  Това  според мен много добре е отразено от вакумната теория и по точно шесте уравнения на Максуел-Нютон-Кулон.  В заключение:
-радиалното движение на вакума поражда заряд
-радиално-тангенциално движение поражда електромагнитни явления
-спираловидното движение допълнително поражда гравитационни явления.

varvarin

 • Гост
Re: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« Отговор #12 -: Март 20, 2011, 10:56:47 pm »
Така както е показан генератора на Иван е малко объркващо, но според мен в него няма нищо различно от обикновения генератор. Не е важно как е разположена намотката спрямо магнита, а какъв ъгъл сключва с вектора на магнитната индукция В или с магнитните силови линии по просто казано. В показания генератор магнитопровода на намотката отклонява линиите на магнита и ги насочва така че да са перпендикулярни на намотката. Ако нямаше магнитопровод в изходната бобина няма да се индуктира Е.Д.С. В случая индуктирането на Е.Д.С. се дължи на алтернативната промяна на потока през магнитопровода (dФ/dt). Аз смятам че реакция на Ленц в общия случай ще има и при този вариант. Друг е въпроса ако се спази изискването за дефазиране между тока и напрежението. Във по предни опити със антиленц генератори (тип Бедини, много бобини и магнити с полюс към бобините) бях стигнал до момента когато намотката е накъсо мотора ускорява. Когато се сложи обаче лампа за товар отново има забавяне на мотора. Интересно ми е да пробвам и със нормален генератор но засега не ми се отдава да успея.
Иване, би ли споделил подробности около твоята постановка като например индуктивност на бобината (когато е в полето на магнита), омическо съпротивление, обороти при които се получава анти ленц ефекта (изобщо получава ли се) и при какъв товар.
Имам някакъв смътен спомен че в делкото намотката която управлява електронния комутатор е подобна... Трябва да се провери :-)

Поздрави!

Неактивен madsatbg

 • Специалист
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 393
 • Пол: Мъж
 • теорията без практика е мъртва
  • Видеонаблюдение
Re: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« Отговор #13 -: Май 21, 2011, 07:37:25 pm »
Здравейте,
искам да предложа една реплика на мотор от  Стефан Маринов.

http://www.youtube.com/watch?v=ZkGjjWzOD20

Две лагерчета на една ос.
Според автора, получената механична енергия е повече от изразходваната.
Внимание: При експерименти - тока е над 100 ампера при 12 волта.
Един въпрос към Иван Димов:
Колега,  има ли възможност да се видим и да поговорим за евентуална репликация
на по-горе показанато мотор-генераторче?
Моят скайпе ник е madsatbg.
Моля да се свържем.

с уважение мадсат

п.с. За повече информация тук:
http://www.electricstuff.co.uk/bbmotor.html
« Последна редакция: Май 22, 2011, 07:45:59 pm от madsatbg »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Stefan Marinov "Venetin Koliu" anti-Lenz effect motor-generator
« Отговор #14 -: Май 21, 2011, 11:21:34 pm »
Посоченият мотор всъщност не използва някакво магнитно явление, а топлинно! При лагеруването, преминаващите съчми се разширяват и стесняват. Описано е някъде по книгите на Стефан Маринов. Поне това е, което помня, но не съм прочел да е с КПД>1. Може би спрямо останалите топлинни двигатели този е с по-високо КПД.